[B]Rezonans z tyłu auta
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
[B]Rezonans z tyłu auta
Witam, przy ruszaniu mam dziwne buczenie, rezonans z tyłu auta, może ktoś miał coś podobnego , myślałem, że siada tłumik końcowy ale po wejściu na wyższe obroty przestaje i później autko zachowuje się normalnie.
Dzisiaj wracałem boczną uliczką, nie było asfaltu tylko kostka, dało się słyszeć podobny dźwięk
Dzisiaj wracałem boczną uliczką, nie było asfaltu tylko kostka, dało się słyszeć podobny dźwięk
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 01:37 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Sprawa okazała się banalna, drgania powoduje klapka schowka w bagażniku. Podkleiłem blachę miękką taśmą dwustronną i zobaczymy jaki będzie efekt.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
u mnie pomogło na kilka godzin, myslołech że na stałe ale po przejechaniu kilkunastu km, problem powróciłPiotrek413 pisze:Wymieniałem wtedy haki i gumy od tłumika.
H,Łajszczak, tutaj akurat uwagi większej nie zwróciłem, bo tłumiki wydają się być jeszcze ok, a czasko wszystko pironowo na wolnych obrotach ;/
tylno kanapa częsie się jakby miała ADHD, hałas nie z tyj ziemi, a dźwięk w aucie słychać z okolicy własnie LT koła.
U mnie przy przygazowaniu do 2000-2200 obr/min i puszczeniu gazu mam dziwny dźwięk pode mną. Jakby buczenie. Tłumik końcowy odpada, bo go wymieniałem jakieś 3 miesiące temu na nowy GM. Dpfa nie mam (robota Tuneforca ). Jest tam jeszcze jakiś tłumik? Może ktoś wklei jakieś foto kompletnego wydechu w 1.9 cdti (120KM) z dpf-em? Dodam, że przy gaszeniu gdzieś pod moim fotelem słychać jakby coś grzechotało w tłumiku...H,Łajszczak pisze:Nieprzyjemny rezonans powstaje często jak tłumik w środku jest już uszkodzony..
Dzięki za podpowiedzi, ale niepokoi mnie ten dźwięk przy puszczaniu gazu z np 2200 obrotów i wyżej. To taki głuchy gwizd. Dokładnie taki sam miałem jak padł mi tylni tłumik (ostatni). Wymieniłem na nowy GM i miałem spokój. Ten gwizd nie jest na razie aż taki straszny, ale chciałbym wiedzieć skąd pochodzi... Może katalizator się rozsypał...DaRek7 pisze:norbert_p, musisz zajrzeć pod auto, przyczyn może być kilka ale najpierw sprawdź te najłatwiejsze do zdiagnozowania! Mogły poluzować się śruby na łączeniach, może jakiś wieszak się zerwał, może tłumik drgań...