UBEZPIECZENIE do Zafiry - jakie, gdzie?
Moderator: Tunio999
Obawiam sie, ze wartosc mozna wpisac dowolna z pewnego zakresu.
Gorzej, bo, jak mnie uswiadomil kolega dejna, takie PZU i tak wyplaci odszkodowanie wg wlasnego uznania i wlasnej wyceny. Jesli jest to ogolna zasada u wszystkich ubezpieczycieli to nie oplaca sie przeplacac na rzecz wiekszej kwoty skoro nigdy sie jej nie uzyska. Czyli trzeba sie pytac ile max. moga oddac w razie kradziezy lub kasacji pojazdu i taka kwote wpisywac. Chociaz z drugiej strony jest to bandytyzm w bialy dzien, bo jesli deklaruje kwote np. 61000 to tyle powinienem wymagac w razie szkody calkowitej.
A ubezpieczenie faktycznie zalezy od wielu czynnikow:
- OC glownie od miejsca rejestracji (nie mylic z zamieszkaniem)
- AC od deklarowanej wartosci
Jesli sie myle to prosze uzupelnic.
Gorzej, bo, jak mnie uswiadomil kolega dejna, takie PZU i tak wyplaci odszkodowanie wg wlasnego uznania i wlasnej wyceny. Jesli jest to ogolna zasada u wszystkich ubezpieczycieli to nie oplaca sie przeplacac na rzecz wiekszej kwoty skoro nigdy sie jej nie uzyska. Czyli trzeba sie pytac ile max. moga oddac w razie kradziezy lub kasacji pojazdu i taka kwote wpisywac. Chociaz z drugiej strony jest to bandytyzm w bialy dzien, bo jesli deklaruje kwote np. 61000 to tyle powinienem wymagac w razie szkody calkowitej.
A ubezpieczenie faktycznie zalezy od wielu czynnikow:
- OC glownie od miejsca rejestracji (nie mylic z zamieszkaniem)
- AC od deklarowanej wartosci
Jesli sie myle to prosze uzupelnic.
W zeszłym roku szukałem OC+AC+NW dla Zafiry z 2002 i wyszło mi najtaniej w Link4 przy maks zniżkach i to różnica dość duża w porównaniu np z PZU czy PTU gdzie miałem ubezpieczenie wcześniej ale powyżej chyba 6 lat to dodają dodatkowo tak że się nie opłaciło.
Różnice były na poziome 15-20% na korzyść Link4.
Dziś dostałem propozycje z Alianz jako pakiet przy zakupie nowego auta na 4.4% ceny. Zadzwoniłem do Link4 i mi wyliczyli na 3% wartości przy pełnym OC+AC+NW i naprawach oczywiście w serwisach autoryzowanych.
Nie wiem natomiast jak jest z ewentualnym korzystaniem z ubezpieczenia podczas szkody w Link bo całe szczęście nie musiałem korzystać:)
Różnice były na poziome 15-20% na korzyść Link4.
Dziś dostałem propozycje z Alianz jako pakiet przy zakupie nowego auta na 4.4% ceny. Zadzwoniłem do Link4 i mi wyliczyli na 3% wartości przy pełnym OC+AC+NW i naprawach oczywiście w serwisach autoryzowanych.
Nie wiem natomiast jak jest z ewentualnym korzystaniem z ubezpieczenia podczas szkody w Link bo całe szczęście nie musiałem korzystać:)
no troszkę... przeglądałem parę ofert (PZU, HDI, Generali, PTK, Warta i jakieś jeszcze ale nie axa i liberty) i ta w linku była najtańsza reszta to od 3000 wychodziła
samochód jest na rodzica oczywiście a za mnie jako współwłaściciela skasowali
tylko ze prawko mam ok 1,5r no i 22 lata wiec się nie łapię jeszcze w ich progi 24lata i jakieś tam jeszcze..
w axa teraz na www wyliczyło mi ~2700
w liberty wyszło 7 843,37zł albo ja coś źle musiałem wpisać
samochód jest na rodzica oczywiście a za mnie jako współwłaściciela skasowali
tylko ze prawko mam ok 1,5r no i 22 lata wiec się nie łapię jeszcze w ich progi 24lata i jakieś tam jeszcze..
w axa teraz na www wyliczyło mi ~2700
w liberty wyszło 7 843,37zł albo ja coś źle musiałem wpisać