Dobry tzn.jaki jest poziom tego płynu ?michal74chemik pisze: Poziom płynu chłodzącego jest dobry, temperatura silnika na wskaźniku pomiędzy 80 a 90 stopni.
Błędy układu chłodzenia, kontrolka, problemy - porady
Moderator: Sebu$
- QRZOL
- Mieszkaniec
- Imię: Maciej
- Auto: ZB 1.7 CDTI Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A17DTR
-
kicaj
-
michal74chemik
-
giant19s
Ja mam to samo tylko ze u mnie kontrolka świeci ciągle bo mam rozłączone wiatraki z modułu.
Elektryk powiedział że to iż zapala się kontrolka lub ciągle świeci jest spowodowane:
- przetarciem kabelka w tym układzie
- zaśniedziałym złączem na kablach i robi się zwarcie
- odłączeniem klimy bądź wiatraków chłodnicy z modułu
- uszkodzeniem modułu
Możliwe że podczas skręcania któryś z elementów elektrycznych tego układu "wychyla" się w stronę przeciwną i powstaje zwarcie i dlatego kontrolka się zapala. Bynajmniej raczej bez wizyty u elektryka się nie obejdzie i podłączenie pod kompa.
O ilości płyny raczej nic nie wspominał
Ale też możliwe że podczas skręcania płyn w zbiorniku się przelewa i czujnik na korku wskazuje wówczas jakiś błąd o małej ilości płyny w zbiorniku.
Najlepszym wyjściem będzie podpięcie auta pod kompa.
Elektryk powiedział że to iż zapala się kontrolka lub ciągle świeci jest spowodowane:
- przetarciem kabelka w tym układzie
- zaśniedziałym złączem na kablach i robi się zwarcie
- odłączeniem klimy bądź wiatraków chłodnicy z modułu
- uszkodzeniem modułu
Możliwe że podczas skręcania któryś z elementów elektrycznych tego układu "wychyla" się w stronę przeciwną i powstaje zwarcie i dlatego kontrolka się zapala. Bynajmniej raczej bez wizyty u elektryka się nie obejdzie i podłączenie pod kompa.
O ilości płyny raczej nic nie wspominał
Ale też możliwe że podczas skręcania płyn w zbiorniku się przelewa i czujnik na korku wskazuje wówczas jakiś błąd o małej ilości płyny w zbiorniku.
Najlepszym wyjściem będzie podpięcie auta pod kompa.
-
gwizdenson
W/g instrukcji ta właśnie kontrolka powinna zgasnąć kilka sekund po włączeniu zapłonu.U mnie gaśnie dopiero po uruchomieniu silnika.Klima działa w układzie chłodzenia nic sie nie dzieje.Na kompie żadnych błędów,W zasadzie wcześniej gasła tak jak powinna a zaczęło się inaczej po wymianie zbiorniczka wyrównawczego.Nie wiem czy jest to oznaką czegoś czy jeździć i nie zwracać na to uwagi?
-
xmati
Witam,
czy komuś udało się rozgryźć ten błąd? Dziś podłączyłem moją zafirkę pod Tech2 i przy badaniu wyskoczył ten sam błąd (w zakładce - moduł chłodzenia silnika) "istnieją zapisane usterki 17 aktywny" i nie daje się skasować
a drugi błąd przy badaniu silnika " U2 103 błąd nieznany"
komunikaty przepisałem słowo w słowo
co to do licha znaczy???
czy komuś udało się rozgryźć ten błąd? Dziś podłączyłem moją zafirkę pod Tech2 i przy badaniu wyskoczył ten sam błąd (w zakładce - moduł chłodzenia silnika) "istnieją zapisane usterki 17 aktywny" i nie daje się skasować
a drugi błąd przy badaniu silnika " U2 103 błąd nieznany"
komunikaty przepisałem słowo w słowo
co to do licha znaczy???
-
xmati
-
rzadki
a badałeś auto na włączonym zapłonie czy na włączonym silniku?xmati pisze:a to co to może być? (Tech2 w zakładce - moduł chłodzenia silnika) "istnieją zapisane usterki 17 aktywny"
bo ten błąd chyba wyskakuje jak badasz auto na włączonym zapłonie i po prostu oznacza że silnik jest nie włączony
-
xmati
-
waldek33
-
xmati
-
rzadki