Pasek wielorowkowy - śmierdzi po wymianie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Samer
Bywalec
Imię: Darek
Auto: 1.8 140 KM
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

Pasek wielorowkowy - śmierdzi po wymianie

#1 Post autor: Samer »

Witam

2 dni temu został wymieniony min pasek wielorowkowy. I jest mały problem tzn. na postojach (skrzyżowania, korki) w kabinie czuć jakby spaloną ropę. A że wymieniany był olej + filtr oraz filtr paliwa myślałem że może gdzieś kapnęło olejem i stąd ten smród. Dzisiaj stwierdziłem że zapach dobiega od strony paska. Podobno jest do wymiana rolka napinacza ale koszt 317 zł mnie odstraszył i element nie został wymieniony. Przed wymianą po za popiskiwaniem nic nie było czuć

Czy któryś z kolegów miał podobną sytuację. Co może być przyczyną - czyżby rolka/napinacz. Czy może problem sam się "ulotni".

Mam taki pasek firmy Meyle - może u przestrodze !!!
http://allegro.pl/item830623054_pasek_w ... meyle.html

Pozdrawiam
Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

Jeśli łożysko na napinaczu kończy swój żywot tzn zaciera się to może być powodem tego nieprzyjemnego zapachu.Łożysko nie pozwala swobodnie obracać się rolce,która stawia opór i rozgrzewa pasek.Najlepiej jak przejedziesz odpowiedni dystans i poczujesz smrodek to podnieś maskę ,dotknij ręką pasek,i sprawdź czy jest bardzo ciepły.
Awatar użytkownika
Samer
Bywalec

#3 Post autor: Samer »

Dzisiaj zauważyłem że wyślizgana jest zewnętrzna strona paska. Nie widać już żadnych napisów. To wina napinacza ?? Czy może coś innego. Pomóżcie
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Tak napinacz,bo tylko on dotyka zewnętrznej części paska.Uważaj,bo jak łożysko na napinaczu stanie na dobre to będziesz miał problem na drodze.
Awatar użytkownika
Samer
Bywalec

#5 Post autor: Samer »

W tym samym czasie pisaliśmy posty.

Czy można wymienić same łożysko czy kpl z napinaczem
Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

W tym temacie :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ight=#9373 kolega pisze,ze wymienił samą rolkę.Co prawda w benzynce ale DTI ma chyba podobnie skonstruowany napinacz.

Edit:/

Masz chyba taki napinacz u siebie :arrow: http://www.allegro.pl/item818689744_nap ... astra.html .
Awatar użytkownika
Samer
Bywalec

#7 Post autor: Samer »

Na Wybickiego w oplu mają samą rolkę za 57 zł a napinacz 224. Jeszcze tego nie robiłem więc nowe wyzwanie przede mną. Puki co wymienię samą rolkę i zobaczę co i jak.
Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

Ale jeszcze jak ściągniesz pasek to pokręć samą rolką i zobacz czy stawia opór.
Awatar użytkownika
Samer
Bywalec

#9 Post autor: Samer »

Z tego co wstępnie widziałem może być problem z odkręceniem od góry. Raczej z kanału trzeba bedzie to odkręcić. A czy od strony zdjętego koła można bezproblemowo dojść??
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#10 Post autor: firek »

Witam w diselkach 2.0 do napinacza trzeba sie dostac od spodu autka, zdjąc osłonę silnika itd. najlepiej jeśli sie tego wcześniej nie robiło to przynajmniej przestudiowac książkę Sam naprawiam-jest dośc pomocna w tym temacie ;)
Awatar użytkownika
Samer
Bywalec

#11 Post autor: Samer »

Już jestem po wymianie. Co prawda z uszkodzoną ręką ale chyba wszystko jest już ok.

Robiłem to po raz pierwszy i troszkę się pomęczyłem. Najwięcej problemów przysporzyły klucze. Prędzej zaopatrzyłem się w torxy nasadowe (przy wyminie termostatu) ale okazało się że każda śruba potrzebuje innego klucza i 2 razy musiałem przerywać pracę, żeby jechać do sklepu po klucze !!!

Rolka - japońska - 50 zł (sklep Wybickiego Toruń)

Klucze:

- 19 poligon - polecam porządnej firmy. Pierwszy, tani, przeskoczył i ręka we krwi !!!!, można wykorzystać zestaw do odkręcania śrub samochodowych nasadkę 19 + teleskopowy trzonek
- torx - płaski do odkręcenia dolnej śruby trzymającej napinacz (E14) - nasadowy się nie zmieści (w zestawie ok 80 zł), można wykorzystać poligon lub klucz oczkowy ale polecam torx,
- torx - nasadowy do odkręcenia dolnej śruby trzymającej napinacz (E12) (w zestawie ok 40 zł),
- torx - T40 - do odkręcenia rolki (w zestawie 14 zł)
- klucz nr 7 - do odkręcenia węża od filtra powietrza (takie mam opaski)
- torx - do odkręcenia mocowania filtra powietrza (E27)

Jeżeli ktoś nie ma dostępu do kanału może to zrobić tak jak ja. Auto podniosłem na podnośniku hydraulicznym (2 tony), zdjąłem koło i wszystko jest na wierzchu. Ale z kanału prościej ;)

Na początku trzeba nałożyć klucz 19 na żeliwny odlew w kształcie śruby i ciągnąć klucz troszkę w stronę przeciwną do wskazówek zegara. Zdjąć pasek z jednego z kół (sam schodzi ;) ) Odkręcamy 2 śruby torxami dolną i górną. I wyciągamy napinacz. Mocujemy go w imadle. Zdejmujemy osłonę śruby. Odkręcamy troxem T40 i zakłądamy nową rolkę. Montaż jest już intuicyjny. Uwaga!!! Należy pamiętać (rozrysować sobie) jak idzie pasek żeby nie było problemów z niepotrzebnymi metrami paska :>

Reasumując. Jeżeli masz wszystkie potrzebne klucze robota wyjedzie może 40-60 min razem z podniesieniem auta itp.

Jak mogę jakoś pomóc zapraszam i dziękuję kolegą za rady.

PS Gość w Inowrocławiu za wymianę i tylko wymianę paska wielorowkowego chciał 48 zł !!!!! Aż bałem się zapytać ile by było dodatkowo za wymianę rolki napinacza :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, 20:13 przez Samer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#12 Post autor: Mattai »

Dzieki, mam wspomniana ksiazke, ale niestety dostep do kanalu ograniczony :-)
Swietny opis z akcji...to jest to, swietna robota, "do wesela...."
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
Awatar użytkownika
Samer
Bywalec

#13 Post autor: Samer »

mattai dzięki za miłe słowa. Do wesela to już chyba córki 2 letniej :mrgreen:

... ale problem powrócił.

Przez pierwsze dni myślałem że wszystko jest ok. Smrodek znacznie się zmniejszył. Było troszkę było go czuć ale myślałem że pasek (zwłaszcza pasek) i inne elementy prześmiardły spalenizną. Ale od wymiany mineło już trochę czasu i zapach ciągle jest. Nie jest on jakiś straszny ale ciągle jest. W czasie jazdy jest ok a na każdym postoju, do kabiny wchodzi zapaszek.

Dla przypomnienia wymieniłem pasek na nowy oraz samą rolkę napinacza. Co może być przyczyną tego zapachu?? Jak to zdiagnozować i jeszcze jedno jak powinien zachowywać się sam napinacz i rolka.

Czy napinacz powinien być "sztywny", i jakie toczenie powinna mieć rolka.

Ciężki temat na koniec roku ;)
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#14 Post autor: Mattai »

Moze warto by sprawdzic podejrzenia ktore ja mam... alternator czy dosc luzno chodzi
W golfie tak mialem ... zacieral sie zacieral az praktycznie uniemozliwial rozruch :D Wymiana lozysk dala efekt
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
ekmir

#15 Post autor: ekmir »

Mattai pisze:Dzieki, mam wspomniana ksiazke, ...."
Mógłbyś zamieścić opis dotyczący tego zagadnienia w wersji elektronicznej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”