[B]Jakie zimówki wybrać

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Aston

#271 Post autor: Aston »

Za komplet WGD3 -1050 PLN dałem natomiast kupiłem również u gościa WGR2 w standardowym rozmiarze 205/55R16 za 850 :) i niestety już z dużo mniejszym rabatem dla żony montero3 155/65R14 za 700 PLN :D

najtaniej znalazłem na ceneo WRD3

Szuwarek
Mieszkaniec
Imię: Andrzej
Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE
#272 Post autor: Szuwarek »

Aston pisze:Za komplet WGD3 -1050 PLN dałem natomiast kupiłem również u gościa WGR2 w standardowym rozmiarze 205/55R16 za 850 :)
Szukam i szukam ale opon o takim oznaczeniu w sieci nie ma - może podaj linka :)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#273 Post autor: Bodek »

Szuwarek pisze:
Aston pisze:Za komplet WGD3 -1050 PLN dałem natomiast kupiłem również u gościa WGR2 w standardowym rozmiarze 205/55R16 za 850 :)
Szukam i szukam ale opon o takim oznaczeniu w sieci nie ma - może podaj linka :)
Popatrz na mój post nad Astonem, nie ma takich są WRD3
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Szuwarek
Mieszkaniec
Imię: Andrzej
Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE
#274 Post autor: Szuwarek »

Bodek_K pisze:
Szuwarek pisze:
Popatrz na mój post nad Astonem, nie ma takich są WRD3
Włąsnie o to mo chodzi WRD3 znalazłem a szukam wymienionych przez autora :lol:

Aston

#275 Post autor: Aston »

Oj tam czeski błąd faktycznie przestawiłem literki chodzi oczywiście o NOKIAN WRD3 o właśnie takie :)
Myślę, że może konkurować z UG8 i Conti TS830.
no w rankingach są niżej niż te wymienione ale zawsze to klasa premium :)

Tu można zerknąć na testy ADAC co prawda rozmiar inny ale ...

No a podsumowanie:

Continental ContiWinterContact TS830

wszechstronna opona, dobra we wszystkich dziedzinach związanych z bezpieczeństwem, najlepsza na śniegu oraz pod względem zużycia paliwa

Goodyear UltraGrip 8

wszechstronna opona, dobra we wszystkich dziedzinach związanych z bezpieczeństwem, najlepsza na mokrej nawierzchni

Michelin Alpin A4

wszechstronna opona, dobra we wszystkich dziedzinach związanych z bezpieczeństwem, najmniejsze zużycie bieżnika

Nokian WR D3

dobra na większości rodzajów nawierzchni, najlepsza na suchej jezdni

trochę słabsza na mokrej nawierzchni :idea: ale nadal nie odbiega za bardzo od czołówki ...

Andy_1

#276 Post autor: Andy_1 »

I ja zdecydowałem się na 16'' Nokiany WR D3. Jeszcze tylko poszukam felg (chyba używane stalówki) no i czekam na zimę. Konkurowały u mnie z Vredestein, ale Nokiany lekko lepiej stoją w rankingach.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo

#277 Post autor: Bodek »

Aston pisze: Nokian WR D3

dobra na większości rodzajów nawierzchni, najlepsza na suchej jezdni

trochę słabsza na mokrej nawierzchni :idea: ale nadal nie odbiega za bardzo od czołówki ...
Dokładnie jest tak jak napisałeś, może im troszkę brakuje do ścisłej czołówki, ale nie jest to zbyt dużo, a cena za te oponki jest bardzo dobrym stosunkiem do jakości.

WRD3 - 385 zł

TS830 - 450zł

UG8 - 425zł

Alpin A4- 445zł

Różnica w jakości niewielka, a ekonomia naszego portfela bardzo prosta ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Andy_1

#278 Post autor: Andy_1 »

WR D3 kupilem na A. za 364 z dostawą gratis, taniej nie znalazłem.

Aston

#279 Post autor: Aston »

No to moje oponki są 39 tydzień 2011 made in finland

Rozmawiałem z chłopakiem który mi je sprzedał 205/55R16 za 1000 PLN WRD3 załatwia (coś mówił o fakturze dla chętnych). Nie chcę być pośrednikiem więc zainteresowanych zapraszam na PW podam nr do gościa :)

drmex

#280 Post autor: drmex »

Ja w ubiegłym roku kupiłem 205/55/16 Continental TS830 i powiem szczerze jak za 1800 zł spodziewałem się rewelacji. Opony zachowują się poprawnie ale nadzwyczajnych właściwości nie zauważyłem, no może z głębokiego śniegu wykopują się szybciej i dzięki temu łatwiej mi było poruszać się w górach.

Aston

#281 Post autor: Aston »

Ale nie spodziewaj się rewelacji jak zerkniesz na testy ADAC zobaczysz że one są po prostu bardzo wszechstronne i w niczym (chyba) nie są najlepsze ... nie wiem czy widzieliście testy to chyba była dębica lub kormoran na śniegu żadna opona się do niej nawet nie zbliżyła natomiast niestety na pozostałych nawierzchniach już była dużo słabsza ...

Awatar użytkownika
jans
Świeżak
Imię: Jan
Auto: OPEL ZAFIRA B 1,9 CDTI
#282 Post autor: jans »

Od listopada 2010 testuję Dunlop SP 4ALL SEASONS 205/55R16 91 V. Kosztowały 332 zł./szt. Zeszłej zimy spisywały się znakomicie, jednak po roku widać wyraźny ubytek bieżnika. Wygląda na to, że pojeżdżę na nich jeszcze najwyżej 2 lata, ale jak dla mnie pod względem trakcyjnym (jeżdżę raczej spokojnie) i ekonomicznym (odpada drugi komplet + coroczna wymiana) są ok.
Ale każdy wybiera sam.
jans

Aston

#283 Post autor: Aston »

No co racja to racja przy małych przebiegach i jeździe głównie po mieście (szczególnie zimą) ma to sens znaczy zakup całorocznych ale tak zawsze jest jakieś ale :)

tu link do tabeli z ocenami oponek całorocznych

No i polecam artykuł na temat tego rodzaju oponek warto się z tym zapoznać nie ważne czy kupujesz całoroczne czy sezonowe sporo informacji ...

stolarz

#284 Post autor: stolarz »

Ja od 9 lat miałem juz trzy auta ;astra1i 2 teraz zafirę i do kazdego kupowałe zimówki Sava Eskimo spisywały się bardzo dobrze

Aston

#285 Post autor: Aston »

Widzisz ja też jeździłem przez chyba 12 lat na kormoranach w rożnych samochodach ale jak zmieniłem ma UG7+ w zeszłym roku już innych niż opon jak premium nie kupię do swojego auta :) No cóż może i kosztuje ale efekty - niesamowite :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”