UWA w Zafira B
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Wojciech
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Posiadam Opla Zafirę 2006r w którym zamontowane jest radio CD 30 MP3 oraz zestaw GSM bez modułu BT. Dokupiłem adapter Fidelity do noki 6021, lecz po podłączeniu zestaw nie może rozponać telefonu. Caly czas następuje wyszukiwanie-brak teefonu i tak w kółko. Co może być przyczyną?
Pozdrawiam
Posiadam Opla Zafirę 2006r w którym zamontowane jest radio CD 30 MP3 oraz zestaw GSM bez modułu BT. Dokupiłem adapter Fidelity do noki 6021, lecz po podłączeniu zestaw nie może rozponać telefonu. Caly czas następuje wyszukiwanie-brak teefonu i tak w kółko. Co może być przyczyną?
Pozdrawiam
Przy okazji podłączenie się OP-Comem zajrzałem do nastaw UHP i tam jest wybór języka rozpoznawania mowy. Moja Zosia ma niestety przyjaciółkę Helgę (niemiecki) i zależy mi na zmianie na bardziej "ludzki" język - czyli np. angielski (mój niemiecki jest taki wspaniały że raz Zosia wybrała mi 112 - wtedy zamiast babskiego głosu odezwał się męski i po chwili miałem "komenda miejska policji proszę czekać na zgłoszenie się operatora").
Pamiętam gdzieś z forum że do takiej zmiany potrzebny jest Tech2 a nie OP-COM. Ale skoro jest taka opcja w OP-COM to może jednak da radę. Przestawiłem na ang, zapisałem ale niestety dalej mam niemiecki. Coś jeszcze muszę zrobić czy trzeba po prostu użyć innego programu?
Pamiętam gdzieś z forum że do takiej zmiany potrzebny jest Tech2 a nie OP-COM. Ale skoro jest taka opcja w OP-COM to może jednak da radę. Przestawiłem na ang, zapisałem ale niestety dalej mam niemiecki. Coś jeszcze muszę zrobić czy trzeba po prostu użyć innego programu?
To coś ci poszło nie tak . Wkładasz oryginalną płytkę i zmieniasz na angollski Ja tak zrobiłem .krzysiul pisze:Przestawiłem na ang, zapisałem ale niestety dalej mam niemiecki
Jeśli autko jest z 2008 roku to ASO nie zmieni. Soft jest zabezpieczony. Można tylko "na patencie" Ale to nie jest legalne , bo naruszane są prawa autorskie . Producent w jakimś celu to zabezpieczył :> i odebrał możliwość zmiany w ASO.cruyf pisze:tylko TECH2. ASO lub ktoś z Techem
Ale to chyba nawigację? Bo tak zrobiłem w nawigacji i jest ładnie po ang.Przemcio pisze: Wkładasz oryginalną płytkę i zmieniasz na angollski
Lepiej żeby mogli bo moja Helga mi się nie widzi (inna rzecz że zamiast rozpoznawania mowy przez opla wolałbym coś takiego jak mam w słuchawce bezprzewodowej + nokia - czyli rozpoznawanie przez telefon a nie auto. tam mi to działa wyśmienicie)Przemcio pisze: Jeśli autko jest z 2008 roku to ASO nie zmieni. Soft jest zabezpieczony.
Soft nie jest zabezpieczony, tylko nie ma płyty takiej, która mogła by to zrobić, nawet ASO jej nie posiada Producent nie przewidział dalszego rozwoju tego systemu audio, stąd jest to finalna wersja softu, która pakowana jest tylko w fabryce Co nie znaczy, że nie można zrobić takiej płyty.Przemcio pisze:Jeśli autko jest z 2008 roku to ASO nie zmieni. Soft jest zabezpieczony. Można tylko "na patencie" Ale to nie jest legalne , bo naruszane są prawa autorskie . Producent w jakimś celu to zabezpieczył :> i odebrał możliwość zmiany w ASO.
- pivovar
- Bywalec
- Imię: Jarek
- Auto: Zafira B 1,9 Cosmo Panorama Aut
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
BT w mojej zafirce dalej nie działa , od słuchawki już ucho boli
więc kupiłem sobie NOKIę 6230i - mam taki adapter do podłączenia telefonu
- adapter nie jest do 6230/6230i tylko do 6230 - i tu jest problem - wkładam telefon do adaptera i nic,
a przyciski na adapterze są podświetlone, gdy wcisnę jeden na ekranie mam informację, że szuka telefonu.
Może ktoś ma tak podłączony telefon
Czy w związku z tym model musi być konkretny pod adapter tzn 6230
(ale powinno być chociaż ładowanie - przecież mają takie same styki te telefony, chyba że rozpoznaje jak mu się telefon zgłasza)
Czy uszkodzony moduł UWA jest tak s...y, że nie działa również wersja podłączenia po kablu,
czy trzeba coś aktywować ?
trochę poszukałem i wygląda na to, że taki adapter nie jest kompatybilny z Nokią 6230i , (a to fujara ze mnie )
więc teraz poszukam na zamianę ... i może się uda
więc kupiłem sobie NOKIę 6230i - mam taki adapter do podłączenia telefonu
- adapter nie jest do 6230/6230i tylko do 6230 - i tu jest problem - wkładam telefon do adaptera i nic,
a przyciski na adapterze są podświetlone, gdy wcisnę jeden na ekranie mam informację, że szuka telefonu.
Może ktoś ma tak podłączony telefon
Czy w związku z tym model musi być konkretny pod adapter tzn 6230
(ale powinno być chociaż ładowanie - przecież mają takie same styki te telefony, chyba że rozpoznaje jak mu się telefon zgłasza)
Czy uszkodzony moduł UWA jest tak s...y, że nie działa również wersja podłączenia po kablu,
czy trzeba coś aktywować ?
trochę poszukałem i wygląda na to, że taki adapter nie jest kompatybilny z Nokią 6230i , (a to fujara ze mnie )
więc teraz poszukam na zamianę ... i może się uda
zadowolony kierowca Zafirowca ;-)
A tak w ogóle to które profile BT są obsługiwane przez UWA?
HFP? A2DP? AVRCP?
Bo nie mam a zastanawiam się czy nie poszukać magika w okolicy Szczecina (o ile jest tu ktoś taki) by zamontować. Ale bez A2DP/AVRCP nie widzę większego sensu bo chciałbym muzykę puszczać (po to A2DP) i mieć z kierownicy sterowanie utworami (AVRCP).
HFP? A2DP? AVRCP?
Bo nie mam a zastanawiam się czy nie poszukać magika w okolicy Szczecina (o ile jest tu ktoś taki) by zamontować. Ale bez A2DP/AVRCP nie widzę większego sensu bo chciałbym muzykę puszczać (po to A2DP) i mieć z kierownicy sterowanie utworami (AVRCP).
Czy i jak można wyłączyć sterowanie komendami głosowymi za pomocą guzików na kierownicy?