Czy czujnik deszczu można wywalić

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
klosow

Czy czujnik deszczu można wywalić

#1 Post autor: klosow »

Czy można jakoś wywalić czujnik deszczu z przedniej szyby?

Samochód, który mam na oku ma taki czujnik i uszkodzoną szybę. Szyba nadaje się do wymiany, a ta z czujnikiem jest podobno sporo droższa.

Czy można jakoś usunąć czujnik deszczu i spowodować żeby na pierwszym biegu wycieraczek był pierwszy bieg a nie sterowanie z czujnika?
shaqal

#2 Post autor: shaqal »

Można, tylko nie wiem czy to ma jakis sens, szyba jest niewiele drozsza.

Nie ma co oszczędzać tylko kupic szybe pod czujnik deszczu i najlepiej w fioletowej wersji solar.

Czujnik wystarczy przeprogramowac komputerem i wszystko bedzie jak w zwyklej wersji bez czujnika.
Aston

#3 Post autor: Aston »

Napisz do mnie na PW dam Ci namiar na zakład (obok Ciebie) gdzie wymiana szyby z czujnikiem kosztuje około 600 PLN
Grisza

#4 Post autor: Grisza »

klosow pisze:Czy można jakoś wywalić czujnik deszczu z przedniej szyby?

Samochód, który mam na oku ma taki czujnik i uszkodzoną szybę. Szyba nadaje się do wymiany, a ta z czujnikiem jest podobno sporo droższa.

Czy można jakoś usunąć czujnik deszczu i spowodować żeby na pierwszym biegu wycieraczek był pierwszy bieg a nie sterowanie z czujnika?
nie rozumiem: skoro chcesz kupić samochód który kosztuje powiedzmy 30tys, to 200 zł nie znajdziesz dodatkowo na wymianę szyby na taką jak trzeba? (zwłaszcza, że przeprogramowanie / wyłączenie czujnika deszczu też najczęściej darmo nie jest).
Nic nie wywalaj, tylko się targuj przy zakupie na wymianę szyby ;)
Woytas

#5 Post autor: Woytas »

Aston pisze:Napisz do mnie na PW dam Ci namiar na zakład (obok Ciebie) gdzie wymiana szyby z czujnikiem kosztuje około 600 PLN
TU taniej...tylko z naklejką klubową ;)

pozdr
klosow

#6 Post autor: klosow »

Noo.. :D
Tu ceny są drastycznie inne od tych, gdzie dzwoniłem (NordGlass). Tam mi zaśpiewali 2500 zł za solar z czujnikiem deszczu.
Grisza

#7 Post autor: Grisza »

klosow pisze:Noo.. :D
Tu ceny są drastycznie inne od tych, gdzie dzwoniłem (NordGlass). Tam mi zaśpiewali 2500 zł za solar z czujnikiem deszczu.
to już chyba w ASO taniej :) (wymieniałem w Signum szybę "full opcja" i szyba kosztowała 1700 zł + 300 wymiana)
Woytas

#8 Post autor: Woytas »

klosow, tak jak pisałem we wskazanym poście, polecam tą firmę.
W temacie masz nr telefonu, zadzwoń tam, gdyż oferta cenowa jest z zeszłego roku...więc ceny mogły ulec zmianie, choć nie sądzę by znacznie. ;)
Polecam oczywiście powołać się na ZKP.
pozdrawiam
dany1107

#9 Post autor: dany1107 »

Witam, panowie a ja bym chciał dołożyć sobie czujnik,deszczu,zmierzchu, i moje pytanie. Co do tego potrzeba, oczywiście czujnik i obudowa, ale czy jest jakaś ramka też potrzebna? W viki musiałem przykleić ramkę do szyby, czy tu też tak jest?
dany1107

#10 Post autor: dany1107 »

Kupiłem już czujnik razem z ramką i osłonami, czy jeśli nie będzie wiązki w podsufitówce to jest może jakiś schemat jak i gdzie podłączyć przewody? Temat przerabiałem już w viki i wszystko pięknie trybi. Ale tu pewnie REC troszkę inaczej wygląda i jest zbudowany jak w vectrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”