jakie radio seryjne do zafiry b ma najlepsza jakość dźwięku?

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
zbyszekm80

jakie radio seryjne do zafiry b ma najlepsza jakość dźwięku?

#1 Post autor: zbyszekm80 »

witam
pytanie jak w temacie.
Myślę cały czas nad cdc40 opera ale może są jakieś inne radia które mają lepsza jakość dźwięku w serii?
Dziękuję za wszelka pomoc z góry.

kubik_CDTi

#2 Post autor: kubik_CDTi »

Od Opery nie ma nic lepiej grającego w Zafirze niestety...
Wsiadam do Zafiry gdzie jest cd30 z corsy gdzie jest Opera,to czuję lekką akustyczną biedę,mimo lepszego wygłuszenia w Zafirze ;)
Wbudowana zmieniarka na 6 mp3,możliwość podpięcia wzmacniacza,wyjściowo moc 2x wyższa i pełny EQ robią robotę.

zbyszekm80

#3 Post autor: zbyszekm80 »

a np cd70 80 lub 90 grają lepiej czy po prostu mają więcej gadżetów na polkadzie jak navi bluetooth itp ?

tico0

#4 Post autor: tico0 »

zbyszekm80 pisze:a np cd70 80 lub 90 grają lepiej czy
Grają lepiej niż CD30, CD30MP3 ;)

DJ_Tomcat

#5 Post autor: DJ_Tomcat »

zbyszekm80 pisze:a np cd70 80 lub 90 grają lepiej czy po prostu mają więcej gadżetów na polkadzie jak navi bluetooth itp ?
DVD90 to inaczej CD70z czytnikiem DVD.

Aston

#6 Post autor: Aston »

hmmm chyba cdc40 opera. Ponoć coś tam dodali lepsze końcówki mocy i takie tam. Już nie pamiętam dokładnie SIG-MAN mi o tym opowiadał ...

kubik_CDTi

#7 Post autor: kubik_CDTi »

Można podpiąć wzmacniacz.
Jak będę miał czas to nagram jeden kawałek tym samym aparatem z CDC40 w CD co prawda i cd30mp3 w ZB

zbyszekm80

#8 Post autor: zbyszekm80 »

kubik_CDTi, nagrałeś już to porównanie?
:>

kubik_CDTi

#9 Post autor: kubik_CDTi »

zbyszekm80 pisze:kubik_CDTi, nagrałeś już to porównanie?
:>
Zapominam cały czas...,a czasu mało.
Postaram się koło świąt coś nagrać.
Pozdrawiam

[ Dodano: Nie Gru 25, 2011 17:06 ]
http://www.youtube.com/watch?v=tgvw40k1ZlM Corsa z Opera vs. http://www.youtube.com/watch?v=8KYGK8ZmHb8 Zafira z CD30Mp3,która jak wiemy super wygłuszona nie jest pod koniec pokazuje to wysiadając z auta,na początku prezentuje ustawienia audio.
3 typy muzyki,różnica jest,szczególnie,że w Corsie wcześniej było cd30 a wjechała Opera więc różnicę czułem.
Starałem się stworzyć podobne warunki,te same płyty,podobny poziom głośności,nagrywanie na wysokości uszu kierowcy.
Oceńcie sami

zbyszekm80

#10 Post autor: zbyszekm80 »

słyszę lepsza jakość dźwięku, ale nie wiem czy to tez nie jest przez mniejszą kubaturę wnętrza corsy. Niemniej słychać ze radio gra lepiej. Pozostaje zakup takiego modelu.

p.s.
a czy każde opera ma wyjście na wzmacniacz ??

kubik_CDTi

#11 Post autor: kubik_CDTi »

Każda opera ma wyjście na wzmacniacz,nie każda ma mp3.
Różnica jest naprawdę spora,a Corsa jest słabiej wygłuszona.
Z perspektywy Corsy wiem jak było na cd30 a jak jest na operze.
Nie chciało mi się bawić do tego stopnia co by przerzucać radia między samochodami.
Im głośniej tym większa różnica,czystość i dynamika dźwięku na operze, jest naprawdę na wysokim poziomie,czego niestety trochę brakuje w CD30/mp3.Nagranie nie do końca to oddaje,poza tym pełny equalizer daje możliwość dopieszczenia ustawień.
Trochę inny jest wygląd menu i trzeba się przyzwyczaić,że duża gałka jest od nawigacji,a mała od głośności,ale sam nie mam z tym problemów,przesiadając się na bieżąco.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ocrmind
Debiutant
Model:

#12 Post autor: ocrmind »

Wczoraj sam wymieniłem CD30 na CDC40 Opera. Nie miałem jeszcze czasu zabrać się za głośniki ale i bez ich wymiany różnica jest kolosalna. Nagle pojawiły się basy, dzwięk jest soczysty i z przyjemnością chce się radio podgłaśniać.
Wydaje mi się że wymiana głośników w CD30 na lepsze nic nie da, to radio po prostu więcej nie potrafi.

Co do CDC40 Opera, jest to jedyne radio Opla z wyjściem 2x45+3x20
Wszystkie pozostałe CD30/CD50/70/90 mają 4x20.

MiCooL
Świeżak
Model:

#13 Post autor: MiCooL »

Czy radio z Vectry CDC 40 Opera+ wyświetlacz z tego auta będzie pasować do Zafiry??

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#14 Post autor: Flora »

Elektrycznie tak, ale w Vectrach są inne wyświetlacze niż w ZB

drahe
Mieszkaniec
Model:

#15 Post autor: drahe »

MiCooL pisze:Czy radio z Vectry CDC 40 Opera+ wyświetlacz z tego auta będzie pasować do Zafiry??
Wyświetlacz z Vectry przerobię na Zafirę jak mi go wyślesz :lol:
Pozostaje różnica w panelu radia.Zafira ma łamany, Vectra prosty.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”