kontrola trakcji

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Szymon78

#61 Post autor: Szymon78 »

Mihó pisze:W przypadku zakopania samochodu wyłączenie ESP pozwalało na wykopanie się.
najszybciej aby wyłączyć trakcje wystarczy wyjąć bezpiecznik (bodajże nr 20 w skrzynce bezpieczników w komorze silnika). Nie powinno to spowodować wywalenia błędów. Trzeba by spróbować.
kubik_CDTi

#62 Post autor: kubik_CDTi »

Szymon78 pisze:
Mihó pisze:W przypadku zakopania samochodu wyłączenie ESP pozwalało na wykopanie się.
najszybciej aby wyłączyć trakcje wystarczy wyjąć bezpiecznik (bodajże nr 20 w skrzynce bezpieczników w komorze silnika). Nie powinno to spowodować wywalenia błędów. Trzeba by spróbować.
Będę miał czas to zobaczę,bo jakby co jest OC,co by błędy skasować ;)
Szymon78

#63 Post autor: Szymon78 »

po wyjęciu bezpiecznika powinna ciągle palić sie kontrolka auta w poślizgu (deaktywacja systemu).
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#64 Post autor: Zdenek2007 »

Bodek pisze:Wystarczy rozkodować VIN i mamy jasność, jak dobrze pamiętam to kody na F, jak jest kontrolka powinno być ESP, chyba, że wszystkie deski mają, ale nie koniecznie jest montowane, u mnie jej nie widać i VIN-ie też nie ma.
W mojej Zośce takowe kody są-FX3 Program stateczności elektronicznej
-FZ3 Do programu zwiększonej stabilności elektroniki
(Stabilność przyczepy)
U znajomego takich kodów nie ma i to mnie dziwi w samochodzie z 2008r. wyprodukowanego na rynek holenderski. Rozumiem brak TC ale ESP?,to powinien być standard. :oops:
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2013, 20:43 przez Zdenek2007, łącznie zmieniany 1 raz.
lechu

#65 Post autor: lechu »

Tyle, ze ta kontrola trakcji w oplach to tak dziala jak dziala ... Sprawdzone na insigni, astrze III, astrze IV, marivie i zafirze. Czasem zdejmuje moc ale predzej bym w plot wydzwonil niz to by zadzialalo jak trzeba :/ A jezdzilem innymi autami gdzie TC dzialalo jak trzeba wiec wiem czego nalezaloby sie spodziewac. W kazdym razie nie mialem zatrzezen do forda pumy, paru audic i nowszych mercow, bo starsze tez dawaly czasem popalic.
Doom

#66 Post autor: Doom »

Kod: Zaznacz cały

Tyle, ze ta kontrola trakcji w oplach to tak dziala jak dziala ... Sprawdzone na insigni, astrze III, astrze IV, marivie i zafirze. Czasem zdejmuje moc ale predzej bym w plot wydzwonil niz to by zadzialalo jak trzeba 
- TC - Kontrola trakcji. Nie jest od stabilizacji toru jazdy (EPS) tylko od wspomagania ruszania więc chcesz czy nie i tak przydzwonisz jeśli jesteś w ruchu... :P Kontrola trakcji ma zapobiegać uślizgowi kół przy ruszaniu a EPS ma stabilizować tor jazdy - różnica polega na tym że EPS ma czujnik hmmm jak go nazwać, coś jak w telefonach, że jak telefon obrócisz to się przekręca ekran :P W związku z czym samochód wie kiedy zaczyna lecieć bokiem... Poza tym EPS z tego co pamiętam może przyhamować koła a TC tylko "zabiera moc z kół". A z drugiej strony miałem wcześniej Vectrę B 2.0 16V 136KM i tam TC nie działało, moc miałem tak czy inaczej mimo że kontrolka TC migała przy uślizgu. W Zafirze TC działa jak najbardziej. Mam jeszcze Astrę F bez żadnych udziwnień typu ABS TC etc i różnice między ruszaniem Astra a Zafira widać od razu :) Tak BTW w większości aut mając EPS miga kontrolka TC co nie oznacza że zadziałało TC tylko EPS :P
cieniassss

#67 Post autor: cieniassss »

Doom pisze:A z drugiej strony miałem wcześniej Vectrę B 2.0 16V 136KM i tam TC nie działało, moc miałem tak czy inaczej mimo że kontrolka TC migała przy uślizgu.
zapewne miałeś też gaz drugiej generacji
Doom pisze:Poza tym EPS z tego co pamiętam może przyhamować koła a TC tylko "zabiera moc z kół"
jest w oplach też TC+ i przyhamowuje koła (tylko na osi napędowej)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 20:17 przez cieniassss, łącznie zmieniany 1 raz.
lechu

#68 Post autor: lechu »

O EPS to juz szkoda gadac - w Insigni jaka jezdzilem niby byl ... A odnosnie TC - tez nie dziala, znaczy nie zapobiega uslizgowi praktycznie w zadnej sytuacji. Jedynym rezultatem dzialania tego systemu (obserwowane na kilku oplach) jest miganie kontrolki :/ Jak dla mnie porazka w porownaniu z kilkoma autami o jakich mowilem. Dotyczy to i EPS i TC.
bartek28

#69 Post autor: bartek28 »

Witam w poniedziałkowy poranek wszystkich szczęściarzy Zafiry B Cosmo automat.Posiadam taką Zafirkę z roku 2005. Po przeczytaniu tego forum, w żaden sposób nie rozłączy systemu "esp". Przytrzymanie przycisku 5 sek. "sport" nic się nie wyświetla na liczniku. Pisaliście też aby najpierw załączyć opcję "sport" a potem ponowić przyciśnięcie aby rozłączyć "esp" i dalej nic. Bardzo proszę niech się wypowie osoba, która ma Zafirę z roku 2005. Dzięki za wyrozumiałość
pawel7799

#70 Post autor: pawel7799 »

witam, poszukuję zafirki B, mam na oku 1,9 o mocy 101km, bez ESP, ładna. Warto szukać innej, takiej z ESP? ESP daje wymierne korzyści? raczej nie spodziewam się jeździć ostro po zakrętach, choć nieraz dobrze przyciskam, ale głownie po prostej...
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#71 Post autor: Zdenek2007 »

bartek28 pisze:Witam w poniedziałkowy poranek wszystkich szczęściarzy Zafiry B Cosmo automat.Posiadam taką Zafirkę z roku 2005. Po przeczytaniu tego forum, w żaden sposób nie rozłączy systemu "esp". Przytrzymanie przycisku 5 sek. "sport" nic się nie wyświetla na liczniku. Pisaliście też aby najpierw załączyć opcję "sport" a potem ponowić przyciśnięcie aby rozłączyć "esp" i dalej nic. Bardzo proszę niech się wypowie osoba, która ma Zafirę z roku 2005. Dzięki za wyrozumiałość
Kiedyś, gdzieś czytałem że Opel poprzez aktualizacje sterownika zlikwidował możliwość wyłączenia ESP przyciskiem "sport" Może Ty tak masz.
dofik

#72 Post autor: dofik »

dodam do tematu pytanie czy jest możliwość żeby przy zapalaniu kontrolki trakcji zośka wydawała jakiś dźwięk jak np przy otwartym bagażniku??
mewrik

#73 Post autor: mewrik »

Witam panowie dziś czytałem błędy opcomem
c0800-zbyt niskie napięcie układu
c0040-00- czujnik prędkości koła prawa str przód

mam pytanie bo świeci mi ABS i Tc czy może to być jakaś wtyczka czy od razu kupować piastę ? Czy kupował ktoś z was piastę niższej pułki jeśli polecacie to proszę o namiar

Pozdrawiam i proszę o poradę
AdamA.

#74 Post autor: AdamA. »

Witam,

POtrzebuje wylaczyc system TC w mojej Zafirze, moj model silnika to 1.8 XER benzyna manual z 2008 roku.

Problem polega na tym ze przy ruszaniu jak tylko kola zlapia lekki poslizg pojawia sie kontrolka na desce rozdzielcej (zolty samochodzik z kreseczkami na dole) auto traci moc kola przestaja sie krecic i nie mozna wyjechac z byle jakiego sniegu.

Czy jest mozliwosc wylaczenia tego za pomoca wyjecia ktoregoz z bezpiecznikow czy trezba sprobowac z Opcomem?

Z gory dziekuje za odpowiedz AdamA.
uyssy

#75 Post autor: uyssy »

U mnie, wyłączyć to można poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku "sport".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”