Problemy związane z centralnym zamkiem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
szon23

#31 Post autor: szon23 »

tak, przewody są w gumowej osłonie miedzy drzwiami a słupkiem. Ja przeciągnąłem dodatkowe dwa kable i połączyłem ze starymi, więc mam zapas. Lepiej jest dołożyć bo będzie ciężko połączyć.
A tak propos czy komuś udało się zdjąć tą gumową osłonę z kabli, mnie się nie udało, trzeba by było chyba rozebrać wtyczkę do gołych kabli. Ja się na to nie zdecydowałem.
Cieszę się ,że były to tylko kable a nie siłownik :)

[ Dodano: Wto Paź 11, 2011 19:49 ]
a tak jeszcze na marginesie, to warto zapamiętać przy wyciąganiu wtyczki z drzwi, jak ją z powrotem włożyć. Ja zapomniałem o tym i niejedna k...a wyleciała mi z ust, jak próbowałem ją ponownie wcisnąć

lukasz kolata

#32 Post autor: lukasz kolata »

gume odsunałem ile sie dało i złapałem na czas łaczenia kabelków rapandką.a na wtyczce jest znacznik i w gnieżdzie tez.

arturc

#33 Post autor: arturc »

Witam, mam podobny problem w którym, nie działa centralny w tylnych prawych drzwiach głośniki i szyby ok, proszę o podpowiedz które przewody odpowiadają za sterowania siłownikiem zamka centralnego pamiętam, że na pewno jest para niebieska (niebiesko-czarny, niebiesko-biały) chyba brązowa i jeszcze jakaś + zasilanie.

lukasz kolata

#34 Post autor: lukasz kolata »

dokładnie nie pamietam ale po sciągnieciu gumowej osłonki bedziesz widział ktore przewody sa uszkodzone.napraw wszystkie wg.kolorów i bedzie ok.oczywiscie jesli to wina kabelkow.ale na 80% to bedzie to.przeczytaj wczesniejsze posty i wszystko tam znajdziesz na ten temat.powodzenia i miłej robótki. :piwo:

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#35 Post autor: Harry200 »

Do silnika centralnego zamka wchodzą trzy przewody ...czarno -żółty , czarno-niebieski i czarno-czerwony..

krzysztof77

#36 Post autor: krzysztof77 »

Witam mam problem z centralnym zamkiem PT nie zamyka mi drzwi z pilota i z kluczyka zaznaczę że czytałem wcześniej wasze posty i sprawdziłem głośniki i szyba działają sprawdziłem też kabelki między budą a drzwiami są całe nie przełamane mam ten problem odkąd kupiłem zośkę a i sprawdzałem z kolesiem próbówką napięcie w wtyczce która wchodzi do centralnego zamka i za każdym razem jak zamykam pilotem to jest sygnał i jak otwieram to też jest sygnał a zamek nie reaguje,dla przykładu kupiłem drugi zamek na szrocie sprawny i podłączyłem pod kostkę i sprawdziłem czy zadziała ,oczywiście zadziałał czyli zamknął się byłem uradowany że działa podłączyłem wszystko na stałe próba zamknięcia nie działa otwarcia też nie działa czy ktoś wie co to za przyczyna.

Woytas

#37 Post autor: Woytas »

a sprawdź sam siłownik, podepnij na krótko i zobacz czy rygluje, czy w momencie zamykania słyszysz działający siłownik w tych drzwiach?

Anony Mous

#38 Post autor: Anony Mous »

Woytas, ale on to chyba zrobił jak kupił ten z szrotu.

krzysztof77, ściągaj tapicerkę i odepnij zamek od wszelkich cięgien.
Problem może tkwić w tym że gdzieś coś się blokuje. Skoro działa na wyjętym to tylko to może być przyczyną.
Rozumiem że po zamontowaniu nie bawiłeś się dalej i go nie wyciągałeś w celu sprawdzenia czy dalej jest sprawny. Zwarcie na kablach równa się uwaleniem zamka jak i czasami samej centralki.

krzysztof77

#39 Post autor: krzysztof77 »

Sprawdzałem już tak jak piszecie i nic z tego ten który ja mam to wogóle nie działa przy zamykaniu i otwieraniu wogóle go nie słychać ,a jak podłączę próbówkę to przy zamykaniu i otwieraniu prąd dochodzi,ten który miałem ze szrotu to po podłączeniu go do kostki i nie podłączałem żadnych cięgien do niego to jak zamknąłem pilotem to mi się zamknął ale jak chciałem otworzyć pilotem to już się nie otworzył i wogóle przestał już działać

Anony Mous

#40 Post autor: Anony Mous »

Czyli nie pozostaje nic innego jak sprawdzić elektrykę bo prawdopodobnie robi się zwarcie przez co pali siłownik. Siłowniki idzie zregenerować tylko trzeba poszukać odpowiedniej elektroniki.
Zrób to jak najszybciej jak nie chcesz ponieść większych kosztów. U mnie przez zaniedbanie spaliły się wszystkie siłowniki oraz centralka :(

krzysztof77

#41 Post autor: krzysztof77 »

Dzięki za radę to nie zostaje mi nic innego jak oddać do jakiegoś elektryka.

Grzesiek

#42 Post autor: Grzesiek »

Sprawdz kable, ja mialem to samo i jeden kabel byl przerwany. Naprawione, wszystko dziala jak ta lala ! :)

Darek.F

#43 Post autor: Darek.F »

witam jak by ktos mi podpowiedzial gdzie jest sterownik od centralnego zamka bo wcale mi nie reaguje na pilota musze zamykac kluczkiem

Szuwarek
Mieszkaniec
Imię: Andrzej
Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE
#44 Post autor: Szuwarek »

Baterii nie masz czasem do wymiany ? Sprawdź woltomierzem.Jak jest słaba bateria to wsiądź do samochodu,zamknij drzwi - włóż kluczyk do stacyjki,przekręć o jedna pozycję i przytrzymaj na pilocie przycisk zamknięcia. Drzwi powinny się zamknąć i otworzyć.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#45 Post autor: MieHor »

Darek.F, na przedłużeniu prawego progu przy nogach pasażera za tapicerką

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”