[B]Rdza a gwarancja na lakier w zafirze b
gs3136
w przypadku gwarancji antykorozyjnej liczą się nie kilometry a daty przeglądów. Jeżeli mieścisz się w okresach podanych w książce serwisowej wydanej do Twojego auta (to bardzo ważne, generalnie co 1 rok ale są wyjątki, pisałem o tym już w tym temacie) - to nie ma mowy o odmowie naprawy w ramach gwarancji.
Ja miałem już robioną w ramach gwarancji klapę tył (do listwy) oraz wszystkie progi, i to pewnie nie koniec przygód. Dobrze przynajmniej, że dają te 12 lat gwarancji na blachy w ZB.
w przypadku gwarancji antykorozyjnej liczą się nie kilometry a daty przeglądów. Jeżeli mieścisz się w okresach podanych w książce serwisowej wydanej do Twojego auta (to bardzo ważne, generalnie co 1 rok ale są wyjątki, pisałem o tym już w tym temacie) - to nie ma mowy o odmowie naprawy w ramach gwarancji.
Ja miałem już robioną w ramach gwarancji klapę tył (do listwy) oraz wszystkie progi, i to pewnie nie koniec przygód. Dobrze przynajmniej, że dają te 12 lat gwarancji na blachy w ZB.
Koledzy z kad ja to znam . U mnie po roku eksploatacji to cudo zauwarzylem a mialem najechane 12000 km. Jak sie okazalo wina lezala po stronie uszczelki dolnej przy progu a mianowicie jak sie przyjrzycie to zauwarzycie ze z gumy wystaje metal wyglada to tak ze guma sie przeciera i trze metal o metali to on powoduje ta korozje. U mnie po malowaniu wymienili te listwy na progu i tam zamiast gumy jest tworzywo calkiem inne wykonanie. I mam spokuj to samo dotyczy klapy listwy tylnej gdzie rdzewieja sruby obecnie sa one wykonane z tworzywa. Jak macie przeglady karoseri to zrobia na gwaran a jak nie to lipa.
no i dziś byłem na przeglądzie lakieru i okazało się że progi do malowania drugi raz
[ Dodano: Pon Gru 12, 2011 17:17 ]
sami Ci to wymienili???
[ Dodano: Pon Gru 12, 2011 17:17 ]
rafi.zafi pisze: U mnie po malowaniu wymienili te listwy na progu i tam zamiast gumy jest tworzywo calkiem inne wykonanie. I mam spokuj to samo dotyczy klapy listwy tylnej gdzie rdzewieja sruby obecnie sa one wykonane z tworzywa. Jak macie przeglady karoseri to zrobia na gwaran a jak nie to lipa.
sami Ci to wymienili???
Hehe Panowie u was to pikuś. Ja mam krajówkę z Gliwic i jak pojechałem do ASO to stwierdzili że do malowania mam: (i tu się trzymajcie mocno, bo ja o mało z krzesła nie spadłem jak mi to powiedział gość z serwisu)
- 2 progi
- 4 drzwi (od listwy w dół - drzwi oczywiście będą zdejmowane)
- błotnik tylny prawy (+ prawdopodobnie tylny lewy)
a oczywista oczywistość tylna klapa już była malowana
A jak mi pokazali co mam pod uszczelkami w progach to było tak po 5-8 bąbli pod uszczelką każdych drzwi.
Czekam tylko teraz na decyzje z GM i prawdopodobnie będzie malowanko na gwarancji.
- 2 progi
- 4 drzwi (od listwy w dół - drzwi oczywiście będą zdejmowane)
- błotnik tylny prawy (+ prawdopodobnie tylny lewy)
a oczywista oczywistość tylna klapa już była malowana
A jak mi pokazali co mam pod uszczelkami w progach to było tak po 5-8 bąbli pod uszczelką każdych drzwi.
Czekam tylko teraz na decyzje z GM i prawdopodobnie będzie malowanko na gwarancji.
tak po drugim malowaniu jakpojechalem do nich po odbior samochodu i zobaczylem te same listwy i wywnioskowalem ze za chwile bedzie to samo .pan zapewnil mnie ze bedzie ok .Wrocilem po 3 mies z tym samym problemem i wtedy pomalowali i wymienili. Szkoda gadac ...chris pisze:no i dziś byłem na przeglądzie lakieru i okazało się że progi do malowania drugi raz
[ Dodano: Pon Gru 12, 2011 17:17 ]rafi.zafi pisze: U mnie po malowaniu wymienili te listwy na progu i tam zamiast gumy jest tworzywo calkiem inne wykonanie. I mam spokuj to samo dotyczy klapy listwy tylnej gdzie rdzewieja sruby obecnie sa one wykonane z tworzywa. Jak macie przeglady karoseri to zrobia na gwaran a jak nie to lipa.
sami Ci to wymienili???
Mam takie pytanie: wewnątrz Zafiry B tuż po otwarciu drzwi na dole, tuz nad belką taka pozioma gumowa uszczelka założona na metalowe "cos"?? (bo nie wiem co to jest). Z pewnością ta guma wycisza pojazd i zabezpiecza drzwi od wewnątrz - gdy są zamknięte. Na koncu tej uszczelki, tu gdzie rozpoczyna sie nadkole pojawila mi sie plamka na lakierze - rdza, mechanik mowił, ze pasuje to podmalować, ale tam pod guma jest taki metalowy pręt/belka? Czy ktos juz cos w tym temacie robił? np. malował, wymieniał uszczelkę? gdzie kupic taką uszczelke? (w całosci) bo ona idzie na calej dlugosci obu drzwi? czy ta metalowa pod uszczelka jest odczepiana jak to i gdzie wymienic? jaki to moze miec symbol (belka i uszczelka)? prosze o informacje
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 19:38 przez Thomi, łącznie zmieniany 1 raz.