[B]Rdza a gwarancja na lakier w zafirze b

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#61 Post autor: Anony Mous »

gs3136
w przypadku gwarancji antykorozyjnej liczą się nie kilometry a daty przeglądów. Jeżeli mieścisz się w okresach podanych w książce serwisowej wydanej do Twojego auta (to bardzo ważne, generalnie co 1 rok ale są wyjątki, pisałem o tym już w tym temacie) - to nie ma mowy o odmowie naprawy w ramach gwarancji.

Ja miałem już robioną w ramach gwarancji klapę tył (do listwy) oraz wszystkie progi, i to pewnie nie koniec przygód. Dobrze przynajmniej, że dają te 12 lat gwarancji na blachy w ZB.

Raf

#62 Post autor: Raf »

Niestety, zaczynam mieć złe doświadczenia z rdzą. Zaglądnąłem pod uszczelkę progu drzwi, a tam bąble, spod których wychodzi rdza!!!
Pocieszcie, że też tak macie - Schadenfreude!

kwro

#63 Post autor: kwro »

Tylne drzwi pod gumowa uszczelka na progu :oops:

rafi.zafi

#64 Post autor: rafi.zafi »

Koledzy z kad ja to znam . U mnie po roku eksploatacji to cudo zauwarzylem a mialem najechane 12000 km. Jak sie okazalo wina lezala po stronie uszczelki dolnej przy progu a mianowicie jak sie przyjrzycie to zauwarzycie ze z gumy wystaje metal wyglada to tak ze guma sie przeciera i trze metal o metali to on powoduje ta korozje. U mnie po malowaniu wymienili te listwy na progu i tam zamiast gumy jest tworzywo calkiem inne wykonanie. I mam spokuj to samo dotyczy klapy listwy tylnej gdzie rdzewieja sruby obecnie sa one wykonane z tworzywa. Jak macie przeglady karoseri to zrobia na gwaran a jak nie to lipa.

chris

#65 Post autor: chris »

no i dziś byłem na przeglądzie lakieru i okazało się że progi do malowania drugi raz :(

[ Dodano: Pon Gru 12, 2011 17:17 ]
rafi.zafi pisze: U mnie po malowaniu wymienili te listwy na progu i tam zamiast gumy jest tworzywo calkiem inne wykonanie. I mam spokuj to samo dotyczy klapy listwy tylnej gdzie rdzewieja sruby obecnie sa one wykonane z tworzywa. Jak macie przeglady karoseri to zrobia na gwaran a jak nie to lipa.

sami Ci to wymienili???

spiotrowski

#66 Post autor: spiotrowski »

Hehe Panowie u was to pikuś. Ja mam krajówkę z Gliwic i jak pojechałem do ASO to stwierdzili że do malowania mam: (i tu się trzymajcie mocno, bo ja o mało z krzesła nie spadłem jak mi to powiedział gość z serwisu)

- 2 progi
- 4 drzwi (od listwy w dół - drzwi oczywiście będą zdejmowane)
- błotnik tylny prawy (+ prawdopodobnie tylny lewy)

a oczywista oczywistość tylna klapa już była malowana

A jak mi pokazali co mam pod uszczelkami w progach to było tak po 5-8 bąbli pod uszczelką każdych drzwi.

Czekam tylko teraz na decyzje z GM i prawdopodobnie będzie malowanko na gwarancji.

rafi.zafi

#67 Post autor: rafi.zafi »

chris pisze:no i dziś byłem na przeglądzie lakieru i okazało się że progi do malowania drugi raz :(

[ Dodano: Pon Gru 12, 2011 17:17 ]
rafi.zafi pisze: U mnie po malowaniu wymienili te listwy na progu i tam zamiast gumy jest tworzywo calkiem inne wykonanie. I mam spokuj to samo dotyczy klapy listwy tylnej gdzie rdzewieja sruby obecnie sa one wykonane z tworzywa. Jak macie przeglady karoseri to zrobia na gwaran a jak nie to lipa.

sami Ci to wymienili???
tak po drugim malowaniu jakpojechalem do nich po odbior samochodu i zobaczylem te same listwy i wywnioskowalem ze za chwile bedzie to samo .pan zapewnil mnie ze bedzie ok .Wrocilem po 3 mies z tym samym problemem i wtedy pomalowali i wymienili. Szkoda gadac ...

chris

#68 Post autor: chris »

dziś odebrałem auto i nie wymienili :(
ciekawe ile kosztują jakby samemu wymienić??

rafi.zafi

#69 Post autor: rafi.zafi »

Prosta sprawa jesli na koncach listew guma sie przetarła i widac metal to za chwile bedzie to samo tak było u mnie nie wiem jak uciebie wyglada problem. U mnie koncówki jak i jedna strona tak i druga rdzewiały. Jak ja pamietam to ok 200 zł jedna szt.

Thomi

#70 Post autor: Thomi »

Mam takie pytanie: wewnątrz Zafiry B tuż po otwarciu drzwi na dole, tuz nad belką taka pozioma gumowa uszczelka założona na metalowe "cos"?? (bo nie wiem co to jest). Z pewnością ta guma wycisza pojazd i zabezpiecza drzwi od wewnątrz - gdy są zamknięte. Na koncu tej uszczelki, tu gdzie rozpoczyna sie nadkole pojawila mi sie plamka na lakierze - rdza, mechanik mowił, ze pasuje to podmalować, ale tam pod guma jest taki metalowy pręt/belka? Czy ktos juz cos w tym temacie robił? np. malował, wymieniał uszczelkę? gdzie kupic taką uszczelke? (w całosci) bo ona idzie na calej dlugosci obu drzwi? czy ta metalowa pod uszczelka jest odczepiana jak to i gdzie wymienic? jaki to moze miec symbol (belka i uszczelka)? prosze o informacje
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 19:38 przez Thomi, łącznie zmieniany 1 raz.

Thomi

#71 Post autor: Thomi »

dziekuje-no cos juz blizej jest-to sa te czesci z numerami chyba jak sie nie myle 15 i 16,ale czy to na czym osadzona jest uszczelka mogloby byc gdzies na jakims przyblizeniu?-ten mertalowy pret-belka?

rafi.zafi

#72 Post autor: rafi.zafi »

Kolego ten temat byl poruszany nie dawno. U mnie serwis wymienil te listwy na nowe te co teraz posiadam nie posiadaja preta i problem zniknol. :mrgreen: Progi malowane dwa razy przez listwy.

Thomi

#73 Post autor: Thomi »

jak nie posiadaja preta to co tam zamiast niego jest?-tzn. opel znalazl lepsze rozwiązanie?ewentualnie gdzie je kupic lub pod jakim numerem katalogowym szukac?dziekuje

rafi.zafi

#74 Post autor: rafi.zafi »

Hm nie wiem jak ci to wytlumaczyc ale wsrodku jest tworzywo calkiem inne wykonanie niz te co mialem z nieszczesnym pretem . Jak bede mial chwile czsasu to jutro postaram sie o foto moze co nieco rozwieje watpliwosci. Tak dla porownania... :/

Thomi

#75 Post autor: Thomi »

dziekuje za odzew-pytam bo jak mechanik zerwie te listwe-metalowa to co i skąd kupic aby zamiast niej zamontowac?i tutaj pytam pod katem tego co rzekomo w oplu wymienili-/?chetnie zobacze jak to wygląda, a czy ktos nie ma numeru katalogowego tej listwy???cos co ją pozwoli namierzyc?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”