Wygłuszenie maski Zafira OPC

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Kasiarz

Wygłuszenie maski Zafira OPC

#1 Post autor: Kasiarz »

Witam
Dzisiaj po ostrej jeździe zapaliła mi się mata wygłuszająca maski silnika w miejscu nad turbiną. Czy w zafirkach OPC powinna być jakaś specjalna mata inna niż w "zwykłej" zafirce ?

boogoo

#2 Post autor: boogoo »

Oj,to dużo wrażeń można mieć z posiadania opc....współczuję.

dejna

#3 Post autor: dejna »

Kasiarz, wątpie żeby to było spowodowane temperaturą turbiny... a dlaczego...

gdyż z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, ze niejednokrotnie moja Zafirka dostawała ostro po garach i to w okolicznościach bardziej sprzyjających do ewentualnego pożaru czyli w dużych upałach... i nic sie takiego nie miało miejsca, natomiast prędzej przegrzałaby sie osłona kolektora wylotowego niż obudowa turbiny oddałaby takie ilości ciepła, że spowodowałoby to zapłon tej maty...

zresztą inna OPC z W-wy też często dostaje ostry wycisk i nic nawet zbliżonego do Twojego problemu nie ma miejsca...

Kasiarz

#4 Post autor: Kasiarz »

Czy jest jednak różnica pomiędzy matą w OPC a inną Zafirą?

dejna

#5 Post autor: dejna »

na to pytanie chyba najlepiej bedzie jak odpowie ktoś kto ma dostęp do EPC... tam bedzie opisane do jakich silników jest dana mata.. jeżeli jest różna w OPC i innych modelach...

greco

#6 Post autor: greco »

Kasiarz pisze:Witam
Dzisiaj po ostrej jeździe zapaliła mi się mata wygłuszająca maski silnika w miejscu nad turbiną. Czy w zafirkach OPC powinna być jakaś specjalna mata inna niż w "zwykłej" zafirce ?
Zamiast oryginalnej maty, polecam koledze wygłuszyć maskę samoprzylepną matą z zewnętrzną warstwą aluminium APP bądź podobnych firm.
Ja zrobiłem tak u siebie i widzę całkiem pozytywne rezultaty.
Fajne rozwiązanie też zrobił w sfojej zafirce bodjże kolega marian329.

Kasiarz

#7 Post autor: Kasiarz »

Dzięki, chyba tak zrobię.

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#8 Post autor: oki »

A na czym polega to drugie rozwiązanie?
Co prawda nie miałem jeszcze problemów z tą matą, ale bacznie się przyglądam temu tematowi.
Czy ktoś już miał podobny problem, jak by nie było to jest kwestia bezpieczeństwa a ja dodatkowo mam LPG nad turbiną.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#9 Post autor: Dziadek13 »

To prosze w tym temacie jest opisany,foto jak wygłuszyć maske.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=15

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”