Wygłuszenie maski Zafira OPC
Moderator: Sebu$
Wygłuszenie maski Zafira OPC
Witam
Dzisiaj po ostrej jeździe zapaliła mi się mata wygłuszająca maski silnika w miejscu nad turbiną. Czy w zafirkach OPC powinna być jakaś specjalna mata inna niż w "zwykłej" zafirce ?
Dzisiaj po ostrej jeździe zapaliła mi się mata wygłuszająca maski silnika w miejscu nad turbiną. Czy w zafirkach OPC powinna być jakaś specjalna mata inna niż w "zwykłej" zafirce ?
Kasiarz, wątpie żeby to było spowodowane temperaturą turbiny... a dlaczego...
gdyż z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, ze niejednokrotnie moja Zafirka dostawała ostro po garach i to w okolicznościach bardziej sprzyjających do ewentualnego pożaru czyli w dużych upałach... i nic sie takiego nie miało miejsca, natomiast prędzej przegrzałaby sie osłona kolektora wylotowego niż obudowa turbiny oddałaby takie ilości ciepła, że spowodowałoby to zapłon tej maty...
zresztą inna OPC z W-wy też często dostaje ostry wycisk i nic nawet zbliżonego do Twojego problemu nie ma miejsca...
gdyż z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, ze niejednokrotnie moja Zafirka dostawała ostro po garach i to w okolicznościach bardziej sprzyjających do ewentualnego pożaru czyli w dużych upałach... i nic sie takiego nie miało miejsca, natomiast prędzej przegrzałaby sie osłona kolektora wylotowego niż obudowa turbiny oddałaby takie ilości ciepła, że spowodowałoby to zapłon tej maty...
zresztą inna OPC z W-wy też często dostaje ostry wycisk i nic nawet zbliżonego do Twojego problemu nie ma miejsca...
Zamiast oryginalnej maty, polecam koledze wygłuszyć maskę samoprzylepną matą z zewnętrzną warstwą aluminium APP bądź podobnych firm.Kasiarz pisze:Witam
Ja zrobiłem tak u siebie i widzę całkiem pozytywne rezultaty.
Fajne rozwiązanie też zrobił w sfojej zafirce bodjże kolega marian329.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
To prosze w tym temacie jest opisany,foto jak wygłuszyć maske.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=15
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=15