A jednak można tylko czemu w takim języku

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
groouby

A jednak można tylko czemu w takim języku

#1 Post autor: groouby »

przeglądając inne fora napotkałem ciekawą sprawe

http://www.youtube.com/user/PepaS1972

może kiedyś i u nas jakiś specjalista wpadnie na podobny pomysł

DJ_Tomcat

#2 Post autor: DJ_Tomcat »

groouby pisze:przeglądając inne fora napotkałem ciekawą sprawe

Robi się :)

norbert_p

#3 Post autor: norbert_p »

DJ_Tomcat pisze:
groouby pisze:przeglądając inne fora napotkałem ciekawą sprawe

Robi się :)
Czy mam przez to rozumieć, że również potrafisz aktywować te funkcje?

DJ_Tomcat

#4 Post autor: DJ_Tomcat »

Te funkcje nie sa zaimplementowanie fabryczne, ale mozna je doprogramowac :)
Niedlugo pewnie wrzuce jakies screeny.

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#5 Post autor: franki »

Fajne to jest :) Jest nawet w drugim filmie na GIDie :)
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

aszifo

#6 Post autor: aszifo »

DJ_Tomcat pisze:Te funkcje nie sa zaimplementowanie fabryczne, ale mozna je doprogramowac :)
Niedlugo pewnie wrzuce jakies screeny.

No to teraz kolego czekam na na Twoją odpowiedź, ponieważ bardzo, ale to bardzo mnie to zainteresowało, tylko że ja mam CD70z CID-em. Pytanie tylko o koszty, oraz o ewentualne skutki uboczne tych modyfikacji. Monitoring DPF-u to byłaby naprawdę przydatna funkcja.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#7 Post autor: Bodek »

aszifo pisze:Monitoring DPF-u to byłaby naprawdę przydatna funkcja.
Do tego wystarczy troszkę przyzwyczajenia i o-c, który kupisz za niewielki e pieniądze w Chinach :D
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

aszifo

#8 Post autor: aszifo »

Tak, ale tu nie chodzi o kombinacje z OC, czy też kontrolę spalania przed wyłączeniem silnika, lub wsłuchiwanie się w jego pracę. Jeżeli wyskoczył by komunikat , tak jak o żarówkach, lub braku płynu w spryskiwaczu, to nawet żona mogła by bezstresowo korzystać z auta. ;)

Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

Przyzwyczaić to się można do wszystkiego, ale nie porównujmy targania laptopa do auta, wyciągania zaślepki i wpinania O-C z wyzej prezentowanym rozwiązaniem...
Pozostaje oczywiście kwestia nakładu pracy/pieniędzy, ale poczekajmy aż wypowie się zainteresowany.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#10 Post autor: Bodek »

przemeks pisze:Przyzwyczaić to się można do wszystkiego, ale nie porównujmy targania laptopa do auta, wyciągania zaślepki i wpinania O-C z wyzej prezentowanym rozwiązaniem...
Pozostaje oczywiście kwestia nakładu pracy/pieniędzy, ale poczekajmy aż wypowie się zainteresowany.
Każdy z nas wie, że wypalanie następuje co pewien dystans. Dla jazdy po mieści jest to inna wartość, na trasie inna. Nikt nie każe chodzić z laptopem do auta co drugi dzień. Jeżdżąc po mieście robię około 400 kilometrów (średnio), a na trasie nie ma to znaczenia i tak ciężko zauważyć, że akurat filtr się wypala.

Jasne, że chciałbym mieć info na wyświetlaczu, że właśnie się zaczęło wypalanie, ale jak mam to być jakaś doróbka, z którą nie wiadomo co będzie lub będzie kosztowna - to nie ma to żadnego sensu.

Jak kogoś wkurza to wyciąć.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

Heh, ja tylko wyraziłem swoją opinię, każdy może mieć swoją...
Widocznie Adaś Opel był tego samego zdania co kolega Bodek_K i dlatego olał kwestie informowania użytkownika auta o stanie DPF, niech się kierowca domyśli...
Moim zdaniem, im więcej informacji dostaję ze strony auta, tym mniej musze się domyślać/szybciej można zdiagnozować usterkę.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#12 Post autor: Bodek »

przemeks pisze:Heh, ja tylko wyraziłem swoją opinię, każdy może mieć swoją...
Widocznie Adaś Opel był tego samego zdania co kolega Bodek_K i dlatego olał kwestie informowania użytkownika auta o stanie DPF, niech się kierowca domyśli...
Moim zdaniem, im więcej informacji dostaję ze strony auta, tym mniej musze się domyślać/szybciej można zdiagnozować usterkę.
To, że nas jako użytkowników olali to wiadomo, to, że jest to totalny bubel - też.

Jasne i tu oczywiście popieram, że jest to dobry kierunek i czym więcej informacji tym lepiej, zważywszy, że jeździmy Oplami.
przemeks pisze:Poczekajmy wiec na propozycje cenowe, czy skórka będzie warta wyprawki :)
:piwo:
Dokładnie :piwo:
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, 12:59 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.

Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

Poczekajmy wiec na propozycje cenowe, czy skórka będzie warta wyprawki :)
:piwo:

aszifo

#14 Post autor: aszifo »

Osobiście nawet nie upieram się przy polskiej wersji językowej. Angielski też mógłby być, ważne aby były chociaż niektóre funkcje pokazane przez tego czeskiego fachurę :lol:

PepaS

#15 Post autor: PepaS »

Można pobrać podręcznik użytkownika, wciąż tylko w języku angielskim - Tutaj. Jeśli jesteś zainteresowany Mogę przetłumaczyć na język polski ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”