Nie ma ciepłego powietrza na postoju zafira 1,8 w czym prob
Moderator: Sebu$
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Nie chciałbym się tutaj wymądrzać, ale może wyjaśnię po co jest termostat da to jakieś wyobrażenie o działaniu tego elementu i ew diagnozie.
W samochodzie układ chłodzenia jest podzielony na dwa obiegi mały i duży, elementem dzielącym te dwa układy jest właśnie termostat.
W małym układzie ciecz ogrzana przez silnik krąży przez pompę wody do nagrzewnicy i z powrotem do silnika.
Tak krótki obieg umożliwia szybkie nagrzanie się silnika i ogrzanie płynu.
W chwili osiągnięcia temperatury ok 75C otwiera się termostat przepuszczając płyn na drugą część obiegu który idzie poprzez chłodnicę z przodu która wymusza schłodzenie cieczy aby nie osiągneła krytycznej temperatury i przegrzania silnika.
Do tego służą też wentylatory które mają wymusić to chłodzenia np gdy auto stoi i nie ma obiegu powietrza.
Co się stanie gdy termostat się zatnie lub stoi nie otwierając się, silnik osiągnie bardzo szybko wysoką temperaturę a chłodnica z przodu jak i doprowadzające węże będą zimne.
W przypadku uszkodzenia odwrotnego gdy termostat się nie zamyka lub ma nieszczelność, płyn krąży w obydwu obiegach z powodu jego dużej ilości będzie się długo nagrzewać tym samym będzie słabe ogrzewanie.
W tym przypadku odrazu po uruchomieniu zimnego silnika wyczuwalne będzie nagrzewanie się chłodnicy.
W samochodzie układ chłodzenia jest podzielony na dwa obiegi mały i duży, elementem dzielącym te dwa układy jest właśnie termostat.
W małym układzie ciecz ogrzana przez silnik krąży przez pompę wody do nagrzewnicy i z powrotem do silnika.
Tak krótki obieg umożliwia szybkie nagrzanie się silnika i ogrzanie płynu.
W chwili osiągnięcia temperatury ok 75C otwiera się termostat przepuszczając płyn na drugą część obiegu który idzie poprzez chłodnicę z przodu która wymusza schłodzenie cieczy aby nie osiągneła krytycznej temperatury i przegrzania silnika.
Do tego służą też wentylatory które mają wymusić to chłodzenia np gdy auto stoi i nie ma obiegu powietrza.
Co się stanie gdy termostat się zatnie lub stoi nie otwierając się, silnik osiągnie bardzo szybko wysoką temperaturę a chłodnica z przodu jak i doprowadzające węże będą zimne.
W przypadku uszkodzenia odwrotnego gdy termostat się nie zamyka lub ma nieszczelność, płyn krąży w obydwu obiegach z powodu jego dużej ilości będzie się długo nagrzewać tym samym będzie słabe ogrzewanie.
W tym przypadku odrazu po uruchomieniu zimnego silnika wyczuwalne będzie nagrzewanie się chłodnicy.
80 st. to moim zdaniem zbyt nisko, nie mówie tu już o samym silniku, trzebaby dokładnie zajrzeć w mapy do sterownika czy przy takiej temperaturze płynu nie daje jeszcze ciut większych czasów dla wtrysku. Ale gorsze jest to, że jak jest -15 na zewnątrz i lecisz w trasie te 100km/h buda wychładza się tak szybko, że z nawiewu będziesz miał letnie powietrze. Ja też miałem termo który w trasie stał równo na 80, wymieniłem na nowy i teraz mam 86-87. Inna kwestia czy na op-comie będzie podobnie to co idzie do sterownika ale u mnie raczej pokrywa się z zegarem bo przy 91-92 wlacza sie wiatrak.
No wlasnie ja swoj wymienialem niedawno. Calosc, wsad, kopulka i czujnik ...Milus pisze:80 st. to moim zdaniem zbyt nisko, nie mówie tu już o samym silniku, trzebaby dokładnie zajrzeć w mapy do sterownika czy przy takiej temperaturze płynu nie daje jeszcze ciut większych czasów dla wtrysku. Ale gorsze jest to, że jak jest -15 na zewnątrz i lecisz w trasie te 100km/h buda wychładza się tak szybko, że z nawiewu będziesz miał letnie powietrze. Ja też miałem termo który w trasie stał równo na 80, wymieniłem na nowy i teraz mam 86-87. Inna kwestia czy na op-comie będzie podobnie to co idzie do sterownika ale u mnie raczej pokrywa się z zegarem bo przy 91-92 wlacza sie wiatrak.
Wczoraj zczytalem takie bledy:
1.P0100 Za wysokie napiecie przeplywomierza powietrza (01( - Obecny
2. P0443 - Solenoid odpowietrzania zbiornika paliwa, przerwany obieg pradowy (04) - Obecny
3. P0110 - Za wysokie napiecie temperatura powietrza wlotowego (04) - Obecny
Tylko nie wiem czy to jest jakos powizane ...
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Grzesiek, co do termostatu to niestety zdarzaja się sytuacje że i nowy jest nie dokońca sprawny.....
A co do kodów błędów to pierwszy i trzeci jest skutkiem uszkodzonego-najprawdopodobniej-przepływonierza, a więc usterka dosyć poważna.
Oczywiśćie aby nie pchać się w koszty pasowałoby sprawdzic metoda podmiany bo zdarza się że podobne błędy powoduje uszkodzony sterownik(pęknięta płytka). juz o tym pisałem
A co do kodów błędów to pierwszy i trzeci jest skutkiem uszkodzonego-najprawdopodobniej-przepływonierza, a więc usterka dosyć poważna.
Oczywiśćie aby nie pchać się w koszty pasowałoby sprawdzic metoda podmiany bo zdarza się że podobne błędy powoduje uszkodzony sterownik(pęknięta płytka). juz o tym pisałem
- Jaymzarf
- Mieszkaniec
- Model:
- Kontakt:
Czy problem letniego powietrza z nawiewu przy jałowym biegu silnika został rozwiązany - i mnie dotknęła ta przypadłość. Pojawiła się na krótko przed padnięciem chłodnicy oleju, jednakże nie została wyeliminowana po jej wymianie i mechanik nie jest w stanie jednoznacznie stwierdzić przyczyny. Pompa wody sucha, brak nieszczelności w układzie, na 100% nie jest to wina odpowietrzenia, przepływ przez nagrzewnicę nie jest hamowany jej przytkaniem (układ przepłukany i przy okazji wymienione oringi nagrzewnicy).
Pozostaje tylko pompa wody i jakieś tajemnicze powody których nie mało się zdarza w naszych Zosiach - i właśnie te tajemnicze przypadłości chcę wyeliminować zanim wymienię pompę wody.
Przelot silnika 187kkm wiarygodny.
Pozostaje tylko pompa wody i jakieś tajemnicze powody których nie mało się zdarza w naszych Zosiach - i właśnie te tajemnicze przypadłości chcę wyeliminować zanim wymienię pompę wody.
Przelot silnika 187kkm wiarygodny.
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...