Zafira B - silnik diesel czy benzyna.

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
jaskol

#196 Post autor: jaskol »

mkmal pisze: No, może Chevy Orlando (ale to Zafira III...)
Chyba nie widziałes Orlando z bliska - pominę design, ale w środku wygląda jak Astra III,
a nie Zafira III - której blisko do Insygnii

Po drugie silniki tez inne ...

czysiu22

#197 Post autor: czysiu22 »

czesc mam zamiar kupic zafire 2005-06r tylko nie wiem z jakim silnikiem benzyna czy diesel rocznie bede jakies 15tyś jezdził prosze napiscie cos na ten temat :)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#198 Post autor: MieHor »

czysiu22, przeczytaj cały temat - znajdziesz odpowiedzi na zadane pytania

Szuwarek
Mieszkaniec
Imię: Andrzej
Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE
#199 Post autor: Szuwarek »

czysiu22 pisze:rocznie bede jakies 15tyś
Przy takim przebiegu tylko benzyna :) - ale to tylko moja subiektywna ocena.

Jacek_Do

#200 Post autor: Jacek_Do »

Benzyna czy diesel spróbujmy policzyć, zakładamy przebieg 15000km rocznie.
- benzyna spalanie 10l/100km
- diesel spalanie 7l/100km
przy benzynie w ciągu roku trzeba kupić 1500l
diesel 1050l

przyjmijmy ze po nowym roku diesel będzie o 20gr drozszy od benzyny
PB 5,60
ON 5,80

PB 5,60*1500 = 8400zł/rok
ON 5,80*1050 = 6090zł/rok

Czyli rocznie ponad 2000 na korzyść diesla.

cieniassss

#201 Post autor: cieniassss »

Jacek_Do pisze:Benzyna czy diesel spróbujmy policzyć, zakładamy przebieg 15000km rocznie.
diesel 1050l

PB 5,60
ON 5,80

Takie obliczenia można zastosować jedynie gdyby kupował nowy z salonu na gwarancji.
Lubisz motoryzację to kup diesla poznasz co to: koło dwumasowe, turbina, DPF, alternator, akumulator, świece żarowe, czujnik ciśnienia doładowania, jakość paliwa, filtr paliwa, dlaczego zimy należy się bać ... itp itd.

Kto nie miał problemu z CDTI, niechaj pierwszy rzuci kamień.

tradelux

#202 Post autor: tradelux »

cieniassss pisze:
Jacek_Do pisze:Benzyna czy diesel spróbujmy policzyć, zakładamy przebieg 15000km rocznie.
diesel 1050l

PB 5,60
ON 5,80

Takie obliczenia można zastosować jedynie gdyby kupował nowy z salonu na gwarancji.
Lubisz motoryzację to kup diesla poznasz co to: koło dwumasowe, turbina, DPF, alternator, akumulator, świece żarowe, czujnik ciśnienia doładowania, jakość paliwa, filtr paliwa, dlaczego zimy należy się bać ... itp itd.

Kto nie miał problemu z CDTI, niechaj pierwszy rzuci kamień.
Diabolizujesz i widzę, że w każdym temacie jesteś przewrażliwiony na temat diesli :)
DPF - można kupić bez lub wyciąć koszt. 800-900zł
Alternator - w benzynie tez potrafi paść, a to że pada w dieslu to wada fabryczna nie tylko w Zafirach (zbyt słaby mostek)
Turbo - jak się dba, tak się ma. Jak jeździ się z głową to wytrzyma 200-300tys km. Koszt ok. 1,2tys zł
Akumulator - w benzynie tez pada. Szczególnie w japońcach wytrzymują po 3-4lata, tyle samo co w dieslu.
Paliwo - w 1.9 nie ma większego znaczenia - bardzo dobre wtryski.

Jedyne co można można podliczyć to:
koło dwumasowe - 2000zł z wymianą
turbosprężarka - 1200zł
DPF - 800zł
Razem daje to 4tys zł czyli 30-35tys km. Reszta, czyli ok. 120-130tys km pozostaje w kieszeni.

cieniassss

#203 Post autor: cieniassss »

tradelux pisze:Diabolizujesz i widzę, że w każdym temacie jesteś przewrażliwiony na temat diesli :)
moja żona jeździ dieslem, może dlatego :lol:

tradelux

#204 Post autor: tradelux »

Kobiety to i najprostszą benzynę potrafią zajeździć :lol:
Wszystko zależy od jej "edukacji" motoryzacyjnej. Moja siostra używa diesla lepiej, niż niejeden facet, ale co i jak było jej tłumaczone jeszcze zanim dobrze zaczęła jeździć samodzielnie ;)

mati

#205 Post autor: mati »

Panowie ,podczepie sie troszke pod ten temat bo tez licze licze i wychodzi mi ze lepiej przy moich rocznych przebiegach (10tys) bardziej opłaca sie benzynke ,jak sie ma kwestia ZB z 2,0T 200ps wiadomo spalanie ille niz w np 1,8 no i jest dwumas

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#206 Post autor: Lorry »

Dwumas w benzynie nie jest tak bolesny jak w dieslu.

Wachy weźmie więcej ale można go skazić LPG. Wrażenia z jazdy: 3:0 dla 2.0 :mrgreen:

Po dzisiejszej przejażdżce AH OPC powiem tak: turbo benzyna jest mega :D :D :D :D

smaru

#207 Post autor: smaru »

ooo znowu wraca temat benzyna vs diesel i znowu kol Tradelux ostro agituje wstawia swoje juz legendarne wyliczenia ;) - no i nawet nic o glowicy w 1.8 nie napisal - genralnie kazdy kto mowi be na diesla diabolizuje go ;)

jesli przebieg w okolicach 10-15tys i w wiekszosci w miescie to tylko benzyna...
co do 2.0T - sam szukalem informacji ale niewiele sie udalo - bo mialem takowa na oku - generalnie kazdy chwali - tylko spalanie w miescie to MINIMUM 12l/100 - za to wrazenia z jazdy niezapomniane...

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#208 Post autor: Bodek »

smaru pisze:jesli przebieg w okolicach 10-15tys i w wiekszosci w miescie to tylko benzyna...
A ja mam diesla i nie narzekam, odpukać jak na razie jest OK, a nie robię więcej kilometrów niż napisałeś wyżej.

Miałem Astrę G 1,6 16V i paliła tyle samo co moja Zocha teraz.

[ Dodano: Wto Lis 29, 2011 21:22 ]
Lorry pisze:Po dzisiejszej przejażdżce AH OPC powiem tak: turbo benzyna jest mega :D :D :D :D
A co powiesz na taką:

Astra OPC

Jak bym nie miał Zośki to bym pooglądał. :D
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

bamber8

#209 Post autor: bamber8 »

Moje zdanie-przy tych cenach paliwa a jeszcze pójdą do góry tylko benzyna+LPG,diesel z zasady
1.kupisz go z większym przebiegiem a jesli jeszcze z zagranicy-tam się kupuje diesle żeby nimi trzepać kilometry
2.naprawy w dieslu są niejako droższe-więcej kosztownych rzeczy do usterki
ja kupiłem 2.2 benzyna+LPG 147KM i jestem MEGA zadowolony,12 gaziwa na mieście,moment jak w dieslu,rozrząd łańcuch dla mnie super.

mati

#210 Post autor: mati »

smaru pisze:tylko spalanie w miescie to MINIMUM 12l/100
moj dizel tyle pali w miescie a co sie człowiek naw... to jego, szkoda ze tak mało jest tych 2,0T

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”