Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mam takie pytanko do kolegów ?
jeżeli włączę przycisk ogrzewania przedniej szyby to oprócz wysokich obrotów wentylatora to coś jeszcze ma grzać ? zafira B klima tronik
Bo u mnie nic więcej sie nie dzieje i itak musze czekać na ciepło od silnika żeby zeszedł szron z szyby !!! a były już pierwsze przymrozki u nas , i używałem tego przycisku ogrzewania przedniej szyby ale bez większego skutku jak to np. ma ford :)co koledzy na to powiedzą jestem ciekawy i z góry dziekuję za wyczerpujące podpowiedzi
Opel niestety nie uszczęśliwił nas użytkowników ZA i ZB w takie coś jak podgrzewane przednie szyby jakie są (występują) np. w Fordach, jeśli nie masz na wyposażeniu systemu Quickheat (szybkiego ogrzewania wnętrza) lub webasto, to jedynym źródłem ciepła jest pracujący silnik i dopóki on nie zacznie oddawać wyprodukowanego ciepełka, dopóty nie będzie nawiewu ciepłego powietrza np. na szyby.
Takie rozwiązania pojawiają się już (dopiero) w najnowszych modelach Opli, np. Astra J (IV), Insignia i może w ZC
[ Dodano: Wto Paź 18, 2011 13:37 ]
A jeszcze jedno co do tego ogrzewania przedniej szyby to mi doradził kolega który jeździ signum że on ma ustawione na auto (tzw. ustawienie dla blondynki )i nic nie kombinuje więcej z nawiewami i jest wszystko super , sprawdziłem to wczoraj jak jechałem wieczorkiem do kolegi i rzeczywiście się sprawdziło nawiewy działały pozytywnie i na szybę i we wnętrzu polecam w takim razie wszystkim kolegom w ZB "Auto"pozdro
Wracając do czujnika.
Jakiś czas temu zamontowałem i aktywowałem go w sojej ZAfirce ale okazało się że był uszkodzony (generował błąd zaniskiego napięcia). Ostatnio wymieniłem czujnik na nowy (ale używany z 2007r) i błąd zniknął. Przez tydzień użytkowania samochodu ani razu nie stwierdziłem aby obieg był przełączany. Czy może być tak że te czujniki jk się starzeją to pogarsza się ich czułość i nie reagują na słabsze smrody?
Próbowałem go pobudzić podkładając szmatkę namoczoną w terpentynie i nic.
lgum pisze:Wracając do czujnika.
Jakiś czas temu zamontowałem i aktywowałem go w sojej ZAfirce ale okazało się że był uszkodzony (generował błąd zaniskiego napięcia). Ostatnio wymieniłem czujnik na nowy (ale używany z 2007r) i błąd zniknął. Przez tydzień użytkowania samochodu ani razu nie stwierdziłem aby obieg był przełączany. Czy może być tak że te czujniki jk się starzeją to pogarsza się ich czułość i nie reagują na słabsze smrody?
Próbowałem go pobudzić podkładając szmatkę namoczoną w terpentynie i nic.
Witam.U mnie działa jak użyję spryskiwacza.Pozdrawiam
lgum pisze:No właśnie a u mnie nie, twój czujnik ile może mieć już lat?
Mój ma cztery lata.Jesteś pewien że nie działa?Nie jest to łatwe do zaobserwowania.Ja poznaję po lekkiej zmianie głosu dmuchawy,lub przy dużej wilgotności powietrza szybkim zaparowaniu szyb.Pozdrawiam
Jaki numer GM ma ten czujnik? W EPC nie mogę go namierzyć... a mam go najprawdopodobnie uszkodzony. Poza tym na allegro go nie ma... Czyżby tylko GM...