Problem z wolnymi obrotami.
Moderator: Sebu$
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Olej zawsze można wymyć czyli rozebrać wymyć i złożyć,kasa w kieszeni.
Czyszczenie elektro zaworków moje wypociny.
Bywa że tyle oleju jest w elektro zaworku.
Należy szuszarką dobrze nagrzać ten rant co by plastyk był elestyczniejszy.
Bierzemy sie do roboty potrzebny płaski śrubokręt.
Wkładamy go w szczeline i lekko odginamy ale z czuciem kciukiem podnosimy tą zaślepke
i przytrzymujemy i tak z każdą szczeliną aż góra odpadnie pilnować sprężynek i części.
Dół zaworku tylko podważamy tam nic nie ma ale przedmuchać zawsze można.
Reszte rozebranych części czyścimy w ropie i tylko w niej ostrożnie z membramą silikonową.
Po wyczyszczeniu składamy dobrze zaciskamy i jest ok.
Ja zrobiłem dla sprawdzenia czy pompa vacum nie puszcza oleju w układ podciśnienia a zarazem
zabezpieczyłem się przed tym.
Teraz tylko rzut okiem i widać czy jest olej z pompy.
Czyszczenie elektro zaworków moje wypociny.
Bywa że tyle oleju jest w elektro zaworku.
Należy szuszarką dobrze nagrzać ten rant co by plastyk był elestyczniejszy.
Bierzemy sie do roboty potrzebny płaski śrubokręt.
Wkładamy go w szczeline i lekko odginamy ale z czuciem kciukiem podnosimy tą zaślepke
i przytrzymujemy i tak z każdą szczeliną aż góra odpadnie pilnować sprężynek i części.
Dół zaworku tylko podważamy tam nic nie ma ale przedmuchać zawsze można.
Reszte rozebranych części czyścimy w ropie i tylko w niej ostrożnie z membramą silikonową.
Po wyczyszczeniu składamy dobrze zaciskamy i jest ok.
Ja zrobiłem dla sprawdzenia czy pompa vacum nie puszcza oleju w układ podciśnienia a zarazem
zabezpieczyłem się przed tym.
Teraz tylko rzut okiem i widać czy jest olej z pompy.
Ciśnienie było mierzone i na 1, 2 i 4 wyszło 14 atm, a na 3 - 13,5firek pisze:Julek999 co do twojego problemu to podjedz do jakiegos warsztatu i niech ci zmierzą cisnienie na poszczególnych cylindrach, jesli na 3 bedzie nizsze-nawet nieznacznie to to jest przyczyna twoich problemów. Niestety silniki 1,8 odziedziczyły ten problem po swoim protoplaście 1.6
Podepnę się do tematu, bo nie mogę jeszcze założyć własnego a pytanie również dotyczy podwyższonych obrotów na wolnym biegu. Gdy odpalę moją zafirkę to dostaje tak ok 1200 obr, a wystarczy że leciutko dodam gazu i już obroty spadają do ok 800 i tak zostają. W trakcie jazdy zawsze wolne obroty mam na 800 tylko przy pierwszym uruchomieniu mam te 1200. Czy coś jest nie tak, czy może wszystko ok? Dodam tylko że w trakcie jazdy po wciśnięciu sprzęgła, obroty najpierw lekko podskakują do góry po czym normalnie spadają. Może ktoś miał podobnie?
witam
jako że po zakupie miałem pare rzeczy do ogarnięcia . ogarnąłem sprawy i został ostatni problem
dodam że przepustnica czyszczona zgodnie z instrukcją.
objaw jest tylko na wolnych obrotach, na lpg i na benzynie identycznie.
wkręca sie na obroty rewelacyjnie bez szaprnięć itp.
na niskich obrotach(jałowych na postoju) występują szaprnięcia silnikiem -co dziwne obroty stoja idealnie nie faluja, a silnikiem rwie. efekt jakby wypadały zapłony .
zespół cewek mi sie średnio widzi skoro podczas przyspieszania nic nie zrywa.
na kompie brak błedów
jako że po zakupie miałem pare rzeczy do ogarnięcia . ogarnąłem sprawy i został ostatni problem
dodam że przepustnica czyszczona zgodnie z instrukcją.
objaw jest tylko na wolnych obrotach, na lpg i na benzynie identycznie.
wkręca sie na obroty rewelacyjnie bez szaprnięć itp.
na niskich obrotach(jałowych na postoju) występują szaprnięcia silnikiem -co dziwne obroty stoja idealnie nie faluja, a silnikiem rwie. efekt jakby wypadały zapłony .
zespół cewek mi sie średnio widzi skoro podczas przyspieszania nic nie zrywa.
na kompie brak błedów
Koledzy,
Obroty silnika w mojej "babci" delikatnie falują, w zakresie 50-100 obrotów, niezależnie od obecnych obrotów, przy niskich obrotach i przy wysokich taka sama praca. Podłączenie pod op-coma wykazało mi problem w mieszance, dzieje się na przemian - mieszanka uboga - mieszanka bogata - i tak w koło macieju. Autko kupiłem trzy tygodnie temu więc skarbonka się otwiera
krokowy - od niskich - wychodzi że nie
lambda - dawkowanie mieszanki- może być
przepływka - wg. mnie w ogóle nie
Jakie Wasze zdanie?
Obroty silnika w mojej "babci" delikatnie falują, w zakresie 50-100 obrotów, niezależnie od obecnych obrotów, przy niskich obrotach i przy wysokich taka sama praca. Podłączenie pod op-coma wykazało mi problem w mieszance, dzieje się na przemian - mieszanka uboga - mieszanka bogata - i tak w koło macieju. Autko kupiłem trzy tygodnie temu więc skarbonka się otwiera
krokowy - od niskich - wychodzi że nie
lambda - dawkowanie mieszanki- może być
przepływka - wg. mnie w ogóle nie
Jakie Wasze zdanie?
Witajcie Otóż znów mam problem Otóż po nocy lub długim postoju jakieś 8 godzin Jak odpalę Zosie i ruszę i podjadę do skrzyżowania tj jakieś 300 metrów silniczek na wolnych obrotach zachowuje się dość dziwnie Tak jakoś nim szarpie szarpnie i przestaje Obroty silnika się nie zmieniają Jak pojeżdże tak jakieś 10 minut to wszystko wraca do normy i jest oki już do końca dnia I jeszcze jeden problem Po nocy autko zapala od strzału ale jak wyjadę z garażu i zgaszę silnik i za jakies 2 minuty chcę odpalić to kręcę rozrusznikiem z 3-4 sekundy i dopiero odpali Później już jest już od strzała Co jest grane?Już zaczyna mnie to irytować powoli Pozdrawiam
-
- Bywalec
- Imię: Karol
- Auto: Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Panowie mam taki problem, moje autko Zafirka A 1,6 16V z podtlenkiem LPG, mam taki objaw i nie wiem co to może być, otóż jak stoje sobie w korkach, lub na postoju dodam gazu lub rusze z dodatkiem gazu i nagle zwalniam(tzn. wciskam sprzęgło żeby się zatrzymać) obroty spadają do 500 0br/min(tak jakby się dławił) i zachwile wskakuje na prawidłowe 900 obr/min. Za cholere nie wiem co to może być dzieje się tak zarówno na PB jak i na LPG, na LPG potrafi jeszcze zgasnąć, przepustnice czyściłem, krrokowca też, falowania obrotów na postoju nie ma, szarpania też nie, co to może być coś z podciśnieniem, lewe powietrze czy jak bo nie wiem już, błędów brak, myślałem żeby jescze erg zaślepić i sprawdzić, aha erg też czyściłem.
Podpowiedzcie coś.
Podpowiedzcie coś.
WITAM SERDECZNIE. Problem jest taki że w mojej ZOFII są za niskie obroty. W momencie jak jade nawet 10km/h to obroty trzymają się ok. 900obr.min a jak sie zatrzymam to spadają do około 800obr/min. Co może byc przyczyna ??
Dziekuje za porady.
Dziekuje za porady.