Przygasają światła etc

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Woytas

#76 Post autor: Woytas »

Sławomir, sprawdziłbym masę

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#77 Post autor: Harry200 »

Napisałeś że ładowanie przy odłączonej klemie minusowej miałeś 13.5 v, jakie masz napięcie ładowania jak dodasz gazu do 2000 obrotów z podłączonym akumulatorem..

tradelux

#78 Post autor: tradelux »

stary akumulator lub niedoladowany do konca

piopio

#79 Post autor: piopio »

Woytas pisze:Sławomir, sprawdziłbym masę
Też mi sie tak wydaje. Ewentualnie wszystkie przewody przy alternatorze czy nie są zaśniedziałe, uszkodzone - stąd mogą być problemy po wpadnięciu w dziurę i ich wstrząsie.

Sławomir

#80 Post autor: Sławomir »

Opisze co bylo w srode lub w czwartek bo w srode wstawiam elektrykowi

[ Dodano: Czw Gru 08, 2011 22:54 ]
Elektryk nic nie znalazł wszystko z alternatorem i z kablami o.k ale przy rozruchu aku spadl do 9v i pewnie bedzie trzeba wymienic ale jeszcze podmianke zrobie zeby sie upewnic

waldik782

#81 Post autor: waldik782 »

U mnie ladowanie mam 14,1-14,2 V i tez mi migaly swiatła.Wymienilem pasek od alternatore i rolke napinajaca i jak reka odjał... :lol:

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#82 Post autor: timi68 »

Od kilku dni zaraz po zapaleniu silnika przez kilka minut ( 3 -4 min ) pulsują miświatła i mijania jak i podświetlanie zegarów i komputera, po chwili problem znika.
Sytuacja ta ma ma miejsce tylko po odpaleniu zimnego silnika.

Harry200
Zafiromaniak
#83 Post autor: Harry200 »

Na zimnym silniku jeszcze jakiś czas po uruchomieniu grzeją świece żarowe i dlatego masz to przygasanie świateł..

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#84 Post autor: timi68 »

Po zgaśnięciu kontrolki ( samochód z kluczykiem ) świece już nie grzeją a światła jeszcze chwilę pulsują ?

Sławomir pisze:przy rozruchu aku spadl do 9v i pewnie bedzie trzeba wymienic
Raczej aku do wymiany, sprawdź elektrolit może jego wymiana wystarczy i jest dużo tańsza.

Harry200
Zafiromaniak
#85 Post autor: Harry200 »

timi68 pisze:Po zgaśnięciu kontrolki ( samochód z kluczykiem ) świece już nie grzeją
To sprawdzałem u mnie i ok 15 s przy niskich temperaturach świece działają po odpaleniu silnika....

Sławomir

#86 Post autor: Sławomir »

aku pewnie stary mam lub przy sprzedazy podmienili wymiana mnie nie ominie skoro poza tym jest ok dzieki za podpowiedzi jak wymienie aku dam znac

szeryfmajonez

#87 Post autor: szeryfmajonez »

Witam, widzę że nie tylko ja mam problem z migającymi światłami. U mnie to wygląda podobnie po odpaleniu auta światła mrygają aż do momentu kiedy auto złapie temperaturę. Akumulator wymieniłem w zeszłym roku na bezobsługowy. Co do świec żarowych to były wymienione 3 miesiące temu i wtedy nie było żadnych problemów aż do wczoraj. Niektórzy piszą o tym, że świece są dogrzewane. Zgadza się. Też myślałem, że to przez to - ale niestety dogrzewanie świec nie jest przyczyną gaśnięcia. Sprawdziłem i po wyłączeniu dogrzewania świec - światła dalej przygasają. Napięcie ładowania w moim przypadku wynosi 14,2V. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co można sprawdzić? Pasek jest raczej dobrze naciągniety. W sumie to nie wiem jak dokładnie powinien być naciągnięty ale nie piszczy.

szeryfmajonez

#88 Post autor: szeryfmajonez »

Jacek2308 pisze:szeryfmajonez, daj sobie spokój po prostu ople tak mają i trzeba się do tego przyzwyczaić :/
mój to ma od 3 dni więc to nie jest coś nagminnego :) dlatego pytam bo takie miganie świateł jest bardzo irytujące

waldik782

#89 Post autor: waldik782 »

szeryfmajonez u mnie pasek tez nie piszczal ale wymiana jego i rolki pomogla...(chodz wielu mechanikow mowi ze Zoski tak maja i nie ma sie czym przejmowac),pasek wymienialem z rolka nie ze wzgledu na miganie ale ze strachu zeby gdzies w trasie nie poległ z racji przebiegu

szeryfmajonez

#90 Post autor: szeryfmajonez »

waldik782 pisze:szeryfmajonez u mnie pasek tez nie piszczal ale wymiana jego i rolki pomogla...(chodz wielu mechanikow mowi ze Zoski tak maja i nie ma sie czym przejmowac),pasek wymienialem z rolka nie ze wzgledu na miganie ale ze strachu zeby gdzies w trasie nie poległ z racji przebiegu
a przy jakim przebiegu go wymieniałeś? Ja jak już będę wymieniał to alternator, pasek i napinacz.

[ Dodano: Pią Gru 30, 2011 13:24 ]
Dzisiaj podpiąłem auto pod komputer. Co zauważyłem, na mierniku jak mierzyłem napięcie ładowania to cały czas wynosiło 14,1V i się nie zmieniało jak gazowałem natomiast komputer pokazywał napięcie ładowania 14,1V a jak zaczynałem gazować to spadało do 13,2V. Jak tylko auto załapało temperaturę to napięcie ładowania wynosiło 14,1V i podczas gazowania nie zmieniało się. Świece żarowe są dogrzewane przez jakieś 7 minut - po tym dalej światła migają. Co myślicie o uszkodzonym alternatorze?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”