potrzebny schemat instalacji silnika 1.8XE /1.8 125km
Moderator: Sebu$
-
gregorkrk
potrzebny schemat instalacji silnika 1.8XE /1.8 125km
witam.
najpierw nakreśle temat oso chozi.
wywala mi błąd czujnika spalania stukowego -niby że przerwany obwód czy coś w tym stylu.
wymieniłem czujnik mając nadzieje że pomoże -myliłem się. dalej to samo bez zmian.
kostka jest w miejscu gdzie nie sposób się dostać wzrokiem i obadać czy tam niema jakiegoś defektu.
ale jakoś trzeba by sprawe rozwiązać więc potrzebowałbym schematu el. wiązki silnika żeby znalaeć pocżatek i koniec tych przewodów dochodzących do czujnika.
dysponuje ktos takimi schematami lub ew. gdzie takie można dostać?
g.plachta@poczta.fm -email gdyby ktoś miał to byłbym wdzięczny
najpierw nakreśle temat oso chozi.
wywala mi błąd czujnika spalania stukowego -niby że przerwany obwód czy coś w tym stylu.
wymieniłem czujnik mając nadzieje że pomoże -myliłem się. dalej to samo bez zmian.
kostka jest w miejscu gdzie nie sposób się dostać wzrokiem i obadać czy tam niema jakiegoś defektu.
ale jakoś trzeba by sprawe rozwiązać więc potrzebowałbym schematu el. wiązki silnika żeby znalaeć pocżatek i koniec tych przewodów dochodzących do czujnika.
dysponuje ktos takimi schematami lub ew. gdzie takie można dostać?
g.plachta@poczta.fm -email gdyby ktoś miał to byłbym wdzięczny
-
Mihó
Kolego, w silniku Z18XE (bo domyślam się, że taki masz), czujnik spalania stukowego jest wpięty do wtyczki M w następujący sposób:
pin 1 czujnika => pin 17 ECU - brązowy z zielonym paskiem
pin 2 czujnika => pin 49 ECU - brązowy z białym paskiem
pin 3 czujnika => pin 33 ECU - to jest masa, która jest także wspólna dla czujnika wału i sond lambda.
Masa oczywiście brązowa
pin 1 czujnika => pin 17 ECU - brązowy z zielonym paskiem
pin 2 czujnika => pin 49 ECU - brązowy z białym paskiem
pin 3 czujnika => pin 33 ECU - to jest masa, która jest także wspólna dla czujnika wału i sond lambda.
Masa oczywiście brązowa
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Na tej stronie http://chomikuj.pl/harry200 znajdziesz program OPEL.TIS.2000.10_2005.Wiring.Diagrams w którym są schematy Opli do 2006 roku..
-
gregorkrk
oki dzieki serdeczne za rozpiske. dokładnie mam z18xe.
póki co robie rozrząd skończe to się zajme tym spalaniem stukowym.
a takie głupie pytanie jeszcze.
gdzie jest komputer schowany ?
[ Dodano: Sob Lis 19, 2011 20:47 ]
troszkę to trwało ale się wreszcie zabrałem żeby to zrobić no i problem :
-wybebeszyłem wszystko
komputer ma 2 wtyczki J1 i J2
niema wtyczki o nazwie M jak kolega miho mi opisywał ale to nie problem bo kolory przewodów znalazłem w wtyczce J2
no ale :
po pierwsze najważniejsze tych kolorów co kolega miho opisał -brąz z ziel paskiem , brąz z białym paskiem ich niema w wtyczce od czujnika(jest brązowy i niebieski z czerwonym paskiem)
-te przewody nie maja połączenia z przewodami brąz z ziel i białym paskiem na kostce J2 .
co ciekawe na innych pinach w kostce J2 też nie wskazuje połączenia.
poproszę o pomoc
bo niewiem czemu inne kolory kabli mam w wtyczce czujnika i wtyczce j2
prosiłbym i jakiś schemat instalacji -program który podaał kolega h.łajszczak niestety mi nie ruszy bo mam win7
i nie działa.
póki co robie rozrząd skończe to się zajme tym spalaniem stukowym.
a takie głupie pytanie jeszcze.
gdzie jest komputer schowany ?
[ Dodano: Sob Lis 19, 2011 20:47 ]
troszkę to trwało ale się wreszcie zabrałem żeby to zrobić no i problem :
-wybebeszyłem wszystko
komputer ma 2 wtyczki J1 i J2
niema wtyczki o nazwie M jak kolega miho mi opisywał ale to nie problem bo kolory przewodów znalazłem w wtyczce J2
no ale :
po pierwsze najważniejsze tych kolorów co kolega miho opisał -brąz z ziel paskiem , brąz z białym paskiem ich niema w wtyczce od czujnika(jest brązowy i niebieski z czerwonym paskiem)
-te przewody nie maja połączenia z przewodami brąz z ziel i białym paskiem na kostce J2 .
co ciekawe na innych pinach w kostce J2 też nie wskazuje połączenia.
poproszę o pomoc
bo niewiem czemu inne kolory kabli mam w wtyczce czujnika i wtyczce j2
prosiłbym i jakiś schemat instalacji -program który podaał kolega h.łajszczak niestety mi nie ruszy bo mam win7
-
bykmark
-
gregorkrk
-
Dek
-
gregorkrk
nie jest tak że pomogliście mi i nie pisze jak udało się naprawić bo dla potomnych powinno być info jak naprawić.
był osobny temat na forum.
tutaj dodałem tylko wpis ze już naprawiłem,żeby nie było wpisów w tym temacie.
Ale do rzeczy .w tym temacie tez napisze.
Okazało się że poprzedni właściciel/jego mechanik, wpiął czujnik do nie tej wtyczki co trzeba,poprawna wtyczka (taka sama) była 5cm wyżej i bliżej korpusu silnika.
przepiąłem wtyczke i błąd zniknął.
był osobny temat na forum.
tutaj dodałem tylko wpis ze już naprawiłem,żeby nie było wpisów w tym temacie.
Ale do rzeczy .w tym temacie tez napisze.
Okazało się że poprzedni właściciel/jego mechanik, wpiął czujnik do nie tej wtyczki co trzeba,poprawna wtyczka (taka sama) była 5cm wyżej i bliżej korpusu silnika.
przepiąłem wtyczke i błąd zniknął.