chłodnica oleju 2.0 DTI/DTL

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
budrys

chłodnica oleju 2.0 DTI/DTL

#1 Post autor: budrys »

Witam, czy jest ktoś w stanie mi opisać jak zdemontować chłodnicę oleju w Zofi A 2.0 DTI
sprawa bardzo pilna!!!
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2020, 20:02 przez budrys, łącznie zmieniany 1 raz.
Skasowany użytkownik 6483

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

A gdzie Ty masz tą rzekomą chłodnice oleju w swojej Zośce? Na przednim pasie masz chłodnicę płynu chłodzącego silnik , chłodnice od klimy i chłodnice intercoolera..to gdzie jest ta twoja chłodnica oleju ?
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#3 Post autor: Harry200 »

Chłodnica oleju jest przykręcona do bloku silnika pod kolektorem ssącym,jest chłodzona płynem chłodzącym silnika..
Jaymzarf

#4 Post autor: Jaymzarf »

H,Łajszczak, czy aby na pewno w ZA 2.0DTI jest takowa? Wydaje mi się, że tylko w 2.2DTI były montowane. Ja u siebie przy wyjmowaniu VP44 takowej nie widziałem.
Harry200
Zafiromaniak
#5 Post autor: Harry200 »

Trochę takich silników robiłem i w 2.0 też były,jest połączona z obudową filtra oleju.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#6 Post autor: Dziadek13 »

Tak dla wiadomości co do chłodniczki oleju 2.0 DTI.
http://moto.allegro.pl/chlodniczka-olej ... 16895.html
Skasowany użytkownik 6483

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ano, faktycznie , zwracam honor koledze..jest takie cos w naszych autkach , ale postepująca skleroza mnie zaatakowała i zapomniałem o tym :). Pozdrawiam , wiesz , wydaje mi się ,że ta chłodnica powinna być przykręcoan dwoma śrubami do bloku silnika . Ja demontowałem taka chłodniczkę co prawda tylko w magane ale myślę ,że w każdym aucie jest podobnie montowane. Poszukaj..a znajdziesz 8)
Jaymzarf

#8 Post autor: Jaymzarf »

Buuu... to u siebie jej nie mam... Wybrakowana ta moja Zosia....
Harry200
Zafiromaniak
#9 Post autor: Harry200 »

Wydaje mi się że masz ,zobacz na link który zamieścił Dziadek13..
Jaymzarf

#10 Post autor: Jaymzarf »

Jutro rano sprawdzę dokładnie, ale pamiętam widok Zochy ze zdjętymi bebechami przy wyjmowaniu pompy i nie przypominam sobie.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#11 Post autor: Dziadek13 »

Może tu coś sie przypomni.
Tu 2.0 DTL.
Obrazek
Tu 2.2DTI
Obrazek
Czyli jak widać musi być.
Obrazek
Jaymzarf

#12 Post autor: Jaymzarf »

No i nie muszę sprawdzać... Jak człowiek ma pecha to i w drewnianym kościele go cegła zabije...

Mam chłodnicę oleju :oops: i w dodatku do wymiany bo się rozszczelniła wewnątrz :evil: :x. Na odcinku 20km by go przejechać wlałem prawie 15L wody, zanim się silnik nie zagrzał to lało z niej jak z durszlaka. Po zagrzaniu się silnika przejechałem ponad 10km w tym kilka postoi na światłach do warsztatu bez dolewki.

Uwaga dla potomnych: jeśli macie objaw, że na wolnych obrotach nie leci ciepłe powietrze mimo nagrzanego silnika - sprawdźcie tę chłodnicę oleju. W moim przypadku to był objaw początku tragedii - wg mojego mechanika.

Z chłodnicy wychodzą przewody gumowe, czy mogę poprosić ich symbol bo też się do wymiany nadają?
Harry200
Zafiromaniak
#13 Post autor: Harry200 »

To rzeczywiście masz pecha,do oleju płyn Ci sie nie dostał.. :?:
Jaymzarf

#14 Post autor: Jaymzarf »

H,Łajszczak, nie stwierdzono w oleju płynu, aczkolwiek będę go profilaktycznie zmieniał z płukaniem silnika.

Martwi mnie jednak to, że w trakcie dojazdu do warsztatu, w zbiorniku wyrównawczym było dużo piany a wąż z termostatu do chłodnicy nienaturalnie twardy i chłodnica wody tylko w połowie gorąca. Jutro muszę to jeszcze powiedzieć mechanikowi bo mi się zapomniało. To by mogło świadczyć, że olej się do płynu dostał i trzeba jeszcze przepłukać układ chłodzenia...
darkp1

#15 Post autor: darkp1 »

Jaymzarf, to o co prosiłeś podałem na PW ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”