chłodnica oleju 2.0 DTI/DTL
Moderator: Sebu$
-
budrys
chłodnica oleju 2.0 DTI/DTL
Witam, czy jest ktoś w stanie mi opisać jak zdemontować chłodnicę oleju w Zofi A 2.0 DTI
sprawa bardzo pilna!!!
sprawa bardzo pilna!!!
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2020, 20:02 przez budrys, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jaymzarf
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Tak dla wiadomości co do chłodniczki oleju 2.0 DTI.
http://moto.allegro.pl/chlodniczka-olej ... 16895.html
http://moto.allegro.pl/chlodniczka-olej ... 16895.html
-
Skasowany użytkownik 6483
Ano, faktycznie , zwracam honor koledze..jest takie cos w naszych autkach , ale postepująca skleroza mnie zaatakowała i zapomniałem o tym
. Pozdrawiam , wiesz , wydaje mi się ,że ta chłodnica powinna być przykręcoan dwoma śrubami do bloku silnika . Ja demontowałem taka chłodniczkę co prawda tylko w magane ale myślę ,że w każdym aucie jest podobnie montowane. Poszukaj..a znajdziesz 
-
Jaymzarf
-
Jaymzarf
No i nie muszę sprawdzać... Jak człowiek ma pecha to i w drewnianym kościele go cegła zabije...
Mam chłodnicę oleju
i w dodatku do wymiany bo się rozszczelniła wewnątrz
. Na odcinku 20km by go przejechać wlałem prawie 15L wody, zanim się silnik nie zagrzał to lało z niej jak z durszlaka. Po zagrzaniu się silnika przejechałem ponad 10km w tym kilka postoi na światłach do warsztatu bez dolewki.
Uwaga dla potomnych: jeśli macie objaw, że na wolnych obrotach nie leci ciepłe powietrze mimo nagrzanego silnika - sprawdźcie tę chłodnicę oleju. W moim przypadku to był objaw początku tragedii - wg mojego mechanika.
Z chłodnicy wychodzą przewody gumowe, czy mogę poprosić ich symbol bo też się do wymiany nadają?
Mam chłodnicę oleju
Uwaga dla potomnych: jeśli macie objaw, że na wolnych obrotach nie leci ciepłe powietrze mimo nagrzanego silnika - sprawdźcie tę chłodnicę oleju. W moim przypadku to był objaw początku tragedii - wg mojego mechanika.
Z chłodnicy wychodzą przewody gumowe, czy mogę poprosić ich symbol bo też się do wymiany nadają?
-
Jaymzarf
H,Łajszczak, nie stwierdzono w oleju płynu, aczkolwiek będę go profilaktycznie zmieniał z płukaniem silnika.
Martwi mnie jednak to, że w trakcie dojazdu do warsztatu, w zbiorniku wyrównawczym było dużo piany a wąż z termostatu do chłodnicy nienaturalnie twardy i chłodnica wody tylko w połowie gorąca. Jutro muszę to jeszcze powiedzieć mechanikowi bo mi się zapomniało. To by mogło świadczyć, że olej się do płynu dostał i trzeba jeszcze przepłukać układ chłodzenia...
Martwi mnie jednak to, że w trakcie dojazdu do warsztatu, w zbiorniku wyrównawczym było dużo piany a wąż z termostatu do chłodnicy nienaturalnie twardy i chłodnica wody tylko w połowie gorąca. Jutro muszę to jeszcze powiedzieć mechanikowi bo mi się zapomniało. To by mogło świadczyć, że olej się do płynu dostał i trzeba jeszcze przepłukać układ chłodzenia...