licznik przebiegu nie podświetla się tak jak powinien.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Doom

licznik przebiegu nie podświetla się tak jak powinien.

#1 Post autor: Doom »

Witam.

Licznik kilometrów podświetla się w taki sposób że nie jestem w stanie przeczytać co wskazuje. Po jakimś czasie samo się naprawia... Spotkał się ktoś z czymś takim ?
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Czy reszta podświetlenia licznika działa prawidłowo.. :?: bo jest zasilana z tego samego punktu...
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: MieHor »

A może masz przełącznik regulacji podświetlenia ustawiony na minimum :?:
Doom

#4 Post autor: Doom »

MID jest podświetlony ok. regulacja działa prawidłowo bo mimo tego że nie widzę przebiegu to da się regulować podświetlenie ale w taki sposób że na najjaśniejszym ledwo co widać... Może jakiś zimny lut gdzieś... No ale wtedy po "puknięciu" wracałoby do normy a tutaj wraca do normy jak samochód się rozgrzeje... Jeszcze pytanie jakie powinno być ładowanie w Zafirce z X18XE1 ? U mnie jest 13.6V nie za małe ?
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#5 Post autor: Harry200 »

Jeżeli podświetlenie licznika działa prawidłowo to musi być jakiś niekontakt na ścieżkach albo przy samej żarówce.Tak czy inaczej żeby to sprawdzić to licznik trzeba zdemontować.Ładowanie powinno być około 14.4V, 13.6 V to troch za mało.Jakie masz ładowanie jak włączysz światła drogowe
Freshh

#6 Post autor: Freshh »

Może po prostu regulacja mechaniczna podświetlenia jest "przekręcona" i jeśli ustawi się na "maks" to świeci tylko niewiele?
gdulus

#7 Post autor: gdulus »

panowie dziś wyjmowałem licznik bo wymieniałem a plastikowa przezroczyta obudowe i jak wlozylem spowrotem licznik to juz mi nie działa przebieg auta w ogóle jest w tym porstokaciku ciemno i nie pokazuje nic, nic tam nie jst podświetlone wszystko poza tym działa , prosze pomóżcie jak to naprawić ???
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2012, 21:59 przez gdulus, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”