Ubytek płynu chłodniczego

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Cezar

#16 Post autor: Cezar »

jutro przejade sie na szrot to wezme ze dwa korki moze pomoga

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#17 Post autor: scaniairizar »

arek, nie koniecznie - tam gdzie jest vin moze byc sucho. w momencie kiedy bedzie lała lornetka z lewej strony nie ma szans tam byc mokro,poniewaz wyciek bedzie pod nogi kierowcy.
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

byncek85

#18 Post autor: byncek85 »

kolego moze ta rurka od zbiorniczka co sie wezyk na nia wsuwa jest lekko nadlamana i powoli ucieka ja zauwazylem dzis u siebie i musze zbiorniczek wymienic prawie nie widac ze cos kapiee a jak sciagnolem wzyk to jest nadlamana

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#19 Post autor: rzadki »

boogoo pisze:Ale najpierw sprawdź korek ciśnieniowy
ostatnio też mi ubywa, ale zacznę od wymiany korka. wiecie ile w ASO chcą za korek? 62 zł. w innym sklepie z częsciami, oraz na allegro takie korki są po 6-8 zł. jest jakaś różnica oprócz LOGO GM?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

kris

#20 Post autor: kris »

Ja bym jednak wolał zmienić na oryginał. Bo jak wstawisz coś za 6zł to możesz sobie pogorszyć.

boogoo

#21 Post autor: boogoo »

Ale innej marki, mają uniwersalne upusty ciśnieniowe i może okazac się,że nadal jest za wysokie w układzie chłodzenia.Dlatego radzę aby swój korek spróbowac naprawic-ja tak robię i działają 8) .
Od czasu kiedy naprawiłem u siebie,zrobiłem autem z 4 tys.km i żadnych ubytków nie zauważam. 8)

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#22 Post autor: timi68 »

boogoo pisze:.Dlatego radzę aby swój korek spróbowac naprawic-ja tak robię i działają
Jak naprawiasz korek ?

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#23 Post autor: rzadki »

zaryzykowełem i kupiłem nowy - jakieś 15 zł w intercars`ie. obejrzałem dokładnie i wygląda identycznie. nawet podejrzewam czy to nie jest ten sam korek tylko bez loga GM. napisy na nim są tak samo ułożone, tą samą czcionką. ale nie ważne. tak jak pisał boogoo, po odkręceniu starego korka było syczenie, jak po odkręceniu butelki z wodą gazowaną. założyłem nowy korek, zrobiłem 50 km, zgasiłem silnik, odkręciłem korek i cisza :) zostawię ten stary, spróbuję go przepchać, ale to pewnie było to. teraz tylko po obserwuję ilość płynu chłodniczego ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

kris

#24 Post autor: kris »

Co do korka i jego naprawy rozebrałem swój tak jak to widać na zdjęciu

Obrazek

Są tam dwie sprężynki pracujące w różne strony - jak się domyślam jedna się wyciąga (reaguje na podciśnienie - ta po prawej) druga się wciska (nadciśnienie-lewa). W momencie zbyt dużego ciśnienia poprzez jej ruch i 4 wycięte kanaliki w gwincie korka ciśnienie jest regulowane.
Nie wiem co tu może być do naprawy oprócz tego że któraś ze sprężynek by np. pękła itd. Zauważyłem tylko że ta na nadciśnienie chodzi dużo ciężej niż ta na podciśnienie, ale może tak ma być. W układzie chłodzenia chodzi o to żeby podnieść ciśnienie wtedy temperatura wrzenia wzrasta. Skoro typowym problemem wycieków jest za duże ciśnienie w zbiorniku tzn. że jedna z tych sprężynek(lewa) nie pracuje tak jak powinna- akurat w moim przypadku właśnie ta jest sporo sztywniejsza. Więc co tu naprawiać ? Ktoś ma pomysł.

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#25 Post autor: timi68 »

komura85 pisze:Sucho jest wszedzie. tam z przodu z tego czegos kapie ale niewiem co to jest
Wymień korek i powinno pomóc, albo go przeczyść.

boogoo

#26 Post autor: boogoo »

No właśnie.Trzeba sprawdzic,czy sprężynki są o.k.Jeśli tak, to zawsze wystarczy ''odkleic'' zaworek.Tzn.jakimś cienkim śrubokrętem nacisnąc w kierunku pracy zaworka.I ma grac. 8)
I dopiero po tym zabiegu,jeśli są jakieś wycieki to trzeba się nimi zając.pozdro wszystkich.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#27 Post autor: rzadki »

właśnie u mnie też chodzi ciężko ta od nadciśnienia. pomyślałem że się po prostu zużyła, więc zakupiłem nowy korek, jutro zobaczę czy w tym nowym też tak ciężko chodzi. ale na pewno na nowym korku ciśnienie jest dobrze wyrównywane
Obrazek

Cezar

#28 Post autor: Cezar »

wymiwnile korek na uzywke i tak jak u rzadkiego podczas odkrecania nie syczy a na starym syczy.dam znac po przejechaniu 5 tys czy cos to pomoglo pozdrawiam

komura85

#29 Post autor: komura85 »

ja robię z 400km i muszę dolewać z litr płynu. Czy tak dużo może przez ten korek wylecieć??

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#30 Post autor: rzadki »

komura85 pisze:ja robię z 400km i muszę dolewać z litr płynu
dużo. sprawdź pod dywanikiem w okolicach numeru Vin, tylko włóż palce dość głęboko bo po odkryciu tej tabliczki jest sucho ,dopiero pod dywanikiem, jak wyczujesz gąbkę zobacz, i kontroluj poziom oleju. może zauważyłeś że auto kopci na niebiesko?
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”