[B]Termostat - usterki, diagnoza, jaki ?

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
tommyq

#31 Post autor: tommyq »

zapomniałem dodać że przy uruchomionym silniku w opcjach Coolant - wskazywało temperature 95 stopni cieczy a przy zgaszeniu silnika w Coolant- 73 stopnie sam nie wiem skąd taka różnica.
Anony Mous

#32 Post autor: Anony Mous »

tommyq pisze:zapomniałem dodać że przy uruchomionym silniku w opcjach Coolant - wskazywało temperature 95 stopni cieczy a przy zgaszeniu silnika w Coolant- 73 stopnie sam nie wiem skąd taka różnica.
Ze wskazaniem temp wszystko jest ok.Tak ma być po wyłączeniu tzn 73*C.
Albo masz zapchaną nagrzewnicę lub zawór ogrzewania jest uszkodzony albo coś dzieje się z pompą wody,która nie wymusza obiegu.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#33 Post autor: Harry200 »

A gumowe rurki idące do nagrzewnicy masz ciepłe.. :?:
Anony Mous

#34 Post autor: Anony Mous »

marian329 pisze: Ja wżyciu u siebie nie osiągnąłem 95 stopni max. to 82 stopnie
Marian przy niesprawnym termostacie trudno osiągnąć temperaturę ok 90*C.
Anony Mous

#35 Post autor: Anony Mous »

marian329 pisze: Ja wżyciu u siebie nie osiągnąłem 95 stopni max. to 82 stopnie
Marian, teraz zimą dochodzę do 85 stopni i to po 6 km ( z tym że mam osłonę) ale w lecie po mieście cały czas ponad 90 stopni
tommyq

#36 Post autor: tommyq »

jeszcze jedna może ważna sytuacja mi się przypomniała że podczas wczorajszcego odpalenia przy gazowaniu jakby temperatura spadała a przy wolnych obrotach rosła. :?:
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#37 Post autor: Harry200 »

Ten objaw może świadczyć o uszkodzeniu pompy,czy sprawdzałeś temperaturę rurek idących do nagrzewnicy..
tommyq

#38 Post autor: tommyq »

z podpiętego komputera nic nie pokazało , co do pompy mechanik również obstawiał pompę wody dziś rozebrał i faktycznie do wymiany. Dzięki wszystkim za pomoc.
Anony Mous

#39 Post autor: Anony Mous »

kaliope pisze:Marian, teraz zimą dochodzę do 85 stopni i to po 6 km ( z tym że mam osłonę) ale w lecie po mieście cały czas ponad 90 stopni
w sumie w lecie nigdy nie sprawdzałem :/ więc może też tak jest ;)
TyphooN

#40 Post autor: TyphooN »

marian329 pisze:
kaliope pisze:Marian, teraz zimą dochodzę do 85 stopni i to po 6 km ( z tym że mam osłonę) ale w lecie po mieście cały czas ponad 90 stopni
w sumie w lecie nigdy nie sprawdzałem :/ więc może też tak jest ;)
Z czego jest ta osłonka. Możesz wkleić jakąś fotkę ?
Anony Mous

#41 Post autor: Anony Mous »

TyphooN pisze:
chyba chodzi o to: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ght=#59774
TyphooN

#42 Post autor: TyphooN »

PrzemekM pisze:
TyphooN pisze:
chyba chodzi o to: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ght=#59774
A to czytałem, jest jeszcze jeden patent z pleksą.
Anony Mous

#43 Post autor: Anony Mous »

wymieniałem termostat hmm w okolicach czerwca-lipca wcześniej max 75stopni teraz przy normalnym przemieszczaniu sie około 85 na mieście bez żadnych zaślepek. przy szybszej na AOW dobija do okolic 90 stopni.
F-19

#44 Post autor: F-19 »

tEREk pisze:wymieniałem termostat hmm w okolicach czerwca-lipca wcześniej max 75stopni teraz przy normalnym przemieszczaniu sie około 85 na mieście bez żadnych zaślepek. przy szybszej na AOW dobija do okolic 90 stopni.
Miałem to samo w zeszłym tygodniu wymieniony termostat. Średnia temp. była 74-75 w porywach 81-82 teraz cały czas 87-89. Różnica znaczna.
wiesio81

#45 Post autor: wiesio81 »

Witam wszystkich oplowiczów. Mam takie małe pytanie, ponieważ wydaje mi sie ze mam walnięty termostat przy zafirce 1.9 120KM , a mianowicie, jeżdżąc codziennie do pracy ok 30km moja zafirka patrząc na komp pokładowy osiaga temp 68-71 stopni max. czytałem tutaj wszelakie informacje i z tego co wyczytałem walnięty jest termostat... i teraz tak.... czy musze kupić cały w obudowie za ok 150 złociszy, czy mogę kupić sam wkład?? w sklepie powiedzieli mi że nie występuje sam wkład , na alegro też nie znalazłem, do 1.3 i 1.7 są ale do 1.9 nie znalazłem. czytałem wszelakie posty i niektórzy mówią ze wymieniali sam wkład i pomogło, tylko moje pytanie jest co to za wkład lub od czego podebrać????? oczywiscie jesli moja obudowa nie ma żadnych wżerów, bo tak to nie ma sensu, tylko trzeba wymienić całość. Jeśli ktoś coś wie na ten temat i od czego podebrać sam wkład aby pasował proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam i dziękuje za wszelakie informację
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”