[A] Komunikat - kontrola poziomu oleju - CHECK OIL LEVEL
Moderator: Sebu$
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
jacek28, możesz zrobić prosty pomiar - jak wiadomo do silnika wchodzi 5,5 l oleju, przy kolejnej wymianie oleju najpierw wlej 4,5 l - włóż miarkę (bagnet), wyciągnij i odczytaj poziom oleju (powinien być na kresce min, dolej resztę przygotowanego oleju, czyli 1 l i zmierz ponownie, tym razem powinno być prawie na max
-
- Bywalec
- Imię: Adrian
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
... zakładając, że chcemy zalać silnik kolegi jacka28 "pod korek" .....MieHor pisze:jacek28...jak wiadomo do silnika wchodzi 5,5 l .....
Taki żarcik.
..., a ponieważ kolega jacek28 ma silnik 1,8 więc do niego wchodzi wg katalogu 4,3 l oleju, a w rzeczywistości spokojnie starczają 4 litry i jeszcze troszkę zostanie.
wlasnie mnie coraz czesciej denerwuje ten czujnik...H,Łajszczak pisze:Zrób zworkę i będzie po problemie..
gdzies czytalem ze w czujniku jest plywak ktory sie wiesza i czujnik pokazuje blad.
czy robiles juz zworke zamiast czujnika i nie pokazywalo bledu/komunikatu o niskim poziomie?
wiem ze tak np. mozna "oszukac" czujnik zuzycia klockow hamulcowych.
pozdr
opolanin
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Ja u siebie przez pewien czas tak jeździłem ze zworką,ale jakiś czas temu zdemontowałem miskę i oczyściłem pływak,teraz nie mam już tego komunikatu.Z tego co mi wiadomo są czujniki zwierne i rozwierne,na początek zdejmij wtyczkę z czujnika jak Ci się zaświeci komunikat to znaczy że musisz założyć zworkę..
A wyświetlało komuś na kompie olstand prufen przy stanie na 2 kreski od końca ?
Nie wiem czy coś trzeba czyścić ?Demontować michę czy lepiej jeździć na maksymalnym stanie i się nie przejmować.
Ten komunikat mnie drażni a wyskakuje przy stanie około połowy między min i max potem trzeba dolewać i sprawdzać czy przy wyższych prędkościach i obrotach się pojawi czy nie.
Nie wiem czy coś trzeba czyścić ?Demontować michę czy lepiej jeździć na maksymalnym stanie i się nie przejmować.
Ten komunikat mnie drażni a wyskakuje przy stanie około połowy między min i max potem trzeba dolewać i sprawdzać czy przy wyższych prędkościach i obrotach się pojawi czy nie.
Moja instrukcja obsługi podaje, że ilość ta, to 1 litr (dla wszystkich motorów). Do silnika wchodzi 4,25 l oleju (tak samo do Z20LET).jacek28 pisze: jaka jest ilosc w ml. oleju na bagnecie tzn. ile jest miedzy min. a max. ?
Witam.
Po wymianie oleju wywala mi cały czas check - Controller niv. huile - sprawdź poziom oleju. Mimo że poziom oleju na bagnecie jest ok a nawet troszkę ponad max... Olej został zalany pełny syntetyk ale to chyba niema związku...
Edit:
Tak BTW ile wam wchodzi oleju przy wymianie do X18XE1 ?
Po wymianie oleju wywala mi cały czas check - Controller niv. huile - sprawdź poziom oleju. Mimo że poziom oleju na bagnecie jest ok a nawet troszkę ponad max... Olej został zalany pełny syntetyk ale to chyba niema związku...
Edit:
Tak BTW ile wam wchodzi oleju przy wymianie do X18XE1 ?