[B] - norbert_p - 1.9 CDTi, 120 KM, Enjoy, 2007 rok

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#31 Post autor: Anony Mous »

norbert_p pisze:
Myślę, że następnym autem będzie właśnie ZC :D Mnie i mojej żonie się ona bardzo podoba, ale cena jest jeszcze nie ta ;)
i oczywiscie w benzynie....

tradelux

#32 Post autor: tradelux »

Przepraszam, że to napiszę, ale jesteś chyba szalony, że oddałeś za tyle swoją Zośkę!
Trzeba było się zgłosić do mnie, zapłaciłbym Ci uczciwą cenę i zdecydowanie więcej za nią!
To, że padło sprzęgło, to wina mechanika, a nie marki/auta.
Z tym rozrusznikiem też dziwna sprawa. W nowoczesnych benzynach z turbosprężarką i bezpośrednim wtryskiem wcale nie jest lepiej niż w dieslu.
Przyjeżdża ich więcej na serwis, niż diesli od Fiata czy PSA.
Do tego stracisz tyle na wartości nowego Renault, że nie wiem co musiałoby się psuć w nim, żeby tyle dołożyć. Osobiście z Francuza kupiłbym Citroena lub Peugeota.

Andrzej2503
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Zafiry
Model: wszystkie
Oznaczenie silnika: różne
#33 Post autor: Andrzej2503 »

Także uważam, że to był jakiś akt desperacji. (auta kupione u mnie przyjmuję z powrotem :!: )
Ale jak juz poszło to zapraszam ponownie po ZC - myślę że za 2 lata już będę miał.
pozdrawiam Andrzej

ps. Na temat Renault się nie wypowiadam, bo mam bardzo przykre doświadczenia - temat rzeka.
sklepik z Zafirami B i C

norbert_p

#34 Post autor: norbert_p »

tradelux pisze:Przepraszam, że to napiszę, ale jesteś chyba szalony, że oddałeś za tyle swoją Zośkę!
Trzeba było się zgłosić do mnie, zapłaciłbym Ci uczciwą cenę i zdecydowanie więcej za nią!
Z tym rozrusznikiem też dziwna sprawa. W nowoczesnych benzynach z turbosprężarką i bezpośrednim wtryskiem wcale nie jest lepiej niż w dieslu.
Do tego stracisz tyle na wartości nowego Renault, że nie wiem co musiałoby się psuć w nim, żeby tyle dołożyć. Osobiście z Francuza kupiłbym Citroena lub Peugeota.
No cóż, fakt, nie pomyślałem o tym, że można zostawić auto u Ciebie lub Andrzeja - moja strata. Co do utraty wartości to mam to, szczerze pisząc, gdzieś. Nie kupuję auta nowego na dwa lata, ale przynajmniej na 6-8, a potem to normalka, że i świat będzie inny oraz ceny aut używanych (w tym francuzów). Poza tym co do silnika to wolę mieć francuską turbo benzynę od nowości niż niemieckiego diesla z przebiegiem ponad 150 tyś km. Skarbonka bez dna. Tylko było czekać, aż polecą wtryski oraz dokończy się dwumasa. A zawsze tankuję dobre paliwo na BP (droższe).
Poza tym, to nie mój pierwszy franzuz i mam z nimi dobre skojarzenia. W silnikach nie grzebałem nic - sama drobnica w zawieszeniu lub jakieś bzdury w elektronice (mało kosztowne sprawy). A i auta też nie były nowe.
W każdym bądź razie na razie mam dosyć diesli z dużym przebiegiem. Odnośnie diesli to miałem przyjemność (czystą) prowadzić Scenica z silnikiem 1.6 dCi (130KM). Jakbym benzyniakiem jechał!. W porównaniu do mojej ZB, która strasznie hałasowała to jak niebo a ziemia. A przecież i to i tamto to common rail - czyli niby lepsza kultrura pracy silnika niż w starszych dieslach.

kubik_CDTi

#35 Post autor: kubik_CDTi »

norbert_p pisze:
tradelux pisze:Przepraszam, że to napiszę, ale jesteś chyba szalony, że oddałeś za tyle swoją Zośkę!
No cóż, fakt, nie pomyślałem o tym, że można zostawić auto u Ciebie lub Andrzeja - moja strata. Co do utraty wartości to mam to, szczerze pisząc, gdzieś. Nie kupuję auta nowego na dwa lata, ale przynajmniej na 6-8, a potem to normalka, że i świat będzie inny oraz ceny aut używanych (w tym francuzów). Poza tym co do silnika to wolę mieć francuską turbo benzynę od nowości niż niemieckiego diesla z przebiegiem ponad 150 tyś km. Skarbonka bez dna. Tylko było czekać, aż polecą wtryski oraz dokończy się dwumasa. A zawsze tankuję dobre paliwo na BP (droższe).
Poza tym, to nie mój pierwszy franzuz i mam z nimi dobre skojarzenia. W silnikach nie grzebałem nic - sama drobnica w zawieszeniu lub jakieś bzdury w elektronice (mało kosztowne sprawy). A i auta też nie były nowe.
W każdym bądź razie na razie mam dosyć diesli z dużym przebiegiem. Odnośnie diesli to miałem przyjemność (czystą) prowadzić Scenica z silnikiem 1.6 dCi (130KM). Jakbym benzyniakiem jechał!. W porównaniu do mojej ZB, która strasznie hałasowała to jak niebo a ziemia. A przecież i to i tamto to common rail - czyli niby lepsza kultrura pracy silnika niż w starszych dieslach.
Niech służy ;)
Nie wiem ile robisz km rocznie,ale zakładając 25kkm się przekonasz,że trzymanie auta 6-8lat nie jest do końca rozsądne.
Pozdrawiam

norbert_p

#36 Post autor: norbert_p »

kubik_CDTi pisze:Nie wiem ile robisz km rocznie
Niewiele, max to 15 tyś km rocznie więc i diesel się nie opłaca. Szukając ZB chciałem benzynę, ale w całej Polsce było wtedy raptem 5 sztuk... Więc padło na diesla. Wtedy...

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#37 Post autor: MieHor »

kubik_CDTi, wszystko zależy do czego ma służyć auto, jeśli jest przede wszystkim narzędziem pracy to 2-3 lata i zmiana (oczywiście mówię o nowym), jeśli tylko zwykłym wozidłem (czyli mieć a nie być) to zgadzam się z filozofią norbert'a

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB

#38 Post autor: Bodek »

Norbert, masz już to autko :?:

Zaprezentowałbyś model (wyposażenie i cenę ;) )
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

tradelux

#39 Post autor: tradelux »

Mam nadzieję, że jesteś świadomy, że w Twojej nowej mało zawodnej benzynie też jest koło dwumasowe i kosztuje jakieś 20-30% więcej, niż do Zafiry? :)
Plus kilka innych niuansów, kiepskawa turbosprężarka.
Utrata wartości + obowiązkowe serwisy, stratny będziesz zdecydowanie więcej, niż wymieniając na zapas dwumas i wtryski w Zafirze, a więcej tam nie miało się co dziać...

Woytas

#40 Post autor: Woytas »

Panowie, proszę Was ;) , to była suwerenna decyzja kolegi norbert_p ;) , tak wybrał, tak sprzedał, tak kupił. Dajcie spokój, może nie będzie tak źle :P ...oby... ;)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
#41 Post autor: MieHor »

Łukasz - daj już spokój, klamka zapadła, pozostaje tylko życzyć norbertowi szerokości i bezawaryjności nowego nabytku :lol:

kubik_CDTi

#42 Post autor: kubik_CDTi »

MieHor pisze:kubik_CDTi, wszystko zależy do czego ma służyć auto, jeśli jest przede wszystkim narzędziem pracy to 2-3 lata i zmiana (oczywiście mówię o nowym), jeśli tylko zwykłym wozidłem (czyli mieć a nie być) to zgadzam się z filozofią norbert'a
Pamiętam,jak poprzednia zafira 7lat i 190tys.km w 6tym roku poleciało kilka spraw,normalnych dla przebiegu,a to już druga zmiana rozrządu itp.,a pieniądze wzięło się praktycznie te same.Dla kupującego super,dla sprzedającego niekoniecznie.

Anony Mous

#43 Post autor: Anony Mous »

Norbert odebrałeś?

zapodaj fotki.... umieram z ciekawości.:)

smaru

#44 Post autor: smaru »

ile kolega dal za ta okazje??? moj brat odebral granda 1.4 tce ok 2mies temu - wersja bose z otwierana panorama + navi fabryczna i rozne inne bajery -wyposażona na maxa, za dlugi czas oczekiwania (4mies) dostał zimówki - też miał rabat chyba 11tys i wyszło mu 81tys.
powiem że autko fajne, schowki - przestrzeń rózne ciekawe rozwiązania - zafi B się umywa - silnik chodzi normalnie bezszelestnie - zbiera się ładnie - 6-ty bieg komp sugeruje już przy 70km/h i fajnie sie zbiera na tym biegu nawet od tej predkości. Narazie ma najeżdzone 1tys - spalanie 12/100km - podobno za pare tys ma sie ustabilizowac ;) tzn spaść...

tak wogóle to też szukał używki na początku - zafiry też oglądał - ale jak się naoglądał tych wszystkich używek to w końcu tak jak kolega zdecydował się na nowy
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, 20:28 przez smaru, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB

#45 Post autor: Bodek »

smaru pisze: Narazie ma najeżdzone 1tys - spalanie 12/100km - podobno za pare tys ma sie ustabilizowac ;) tzn spaść...
Tak samo z siebie, czy promocja ma być :lol: :?: po przejechaniu 5 tys. km, kolejna za następne 5 tys. :D
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Zablokowany

Wróć do „Zafira B”