[FAQ]Jak wywalić DPFa
-
Przemcio
-
Piotrek413
No to skoro ktoś nigdy nie miał DPF'a i pojedzie na jakąś akcję serwisową i wgrają mu nowe oprogramowanie to co będzie się działo? Będzie się chciało coś dopalić czego nigdy nie było?heko pisze:...pozostawiając auto w aso, należy sobie zastrzec aktualizację oprogramowania, jeśli zostanie zaktualizowane, dpf zacznie próby dopalania
Czy dla oryginalnych ZB bez DPF mają inne oprogramowanie czy wgrają mi softa który będzie odpalał wypalanie?
-
Przemcio
-
heko
...no sorki, ale nikt poza aso nie daje pisemnej gwarancji na podzespoły, i to w nowych autkach, w dodatku z ograniczeniem przebiegu w km...żadna diagnoza nie jest w stanie stwierdzić wszystkich możliwych uszkodzeń i zużycia elementów....pominę sposób eksploatacji i serwisowania przez użytkownika...Przemcio pisze:Czy po modyfikacji (podniesieniu mocy) dajecie gwarancje na papierku że nie spowoduje to uszkodzenia zespołu napędowego. Rozumiem że przed , jest pełna diagnostyka wiec znacie stan jednostki. Nie piszę o uszkodzeniach losowych od których jesteście ubezpieczeni
-
Przemcio
-
heko
-
robpiwcio
- Bywalec
- Imię: Robert
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Właśnie dzisiaj została przeprowadzona operacja na mojej Zośce, wyciąto chwasta. Operacja odbyła się w Wałbrzychu i dokonał tego TuneFORCE. Przebieg operacji bezproblemowy, czas 1,40 godz. Na razie wygląda że wszystko spoko. Zobaczymy jak będzie się spisywać bez chwasta.
Pierwsza spokojna nocka że nie mam tego wynalazku w mojej Zosi.
Pozdrawiam.
Właśnie dzisiaj została przeprowadzona operacja na mojej Zośce, wyciąto chwasta. Operacja odbyła się w Wałbrzychu i dokonał tego TuneFORCE. Przebieg operacji bezproblemowy, czas 1,40 godz. Na razie wygląda że wszystko spoko. Zobaczymy jak będzie się spisywać bez chwasta.
Pierwsza spokojna nocka że nie mam tego wynalazku w mojej Zosi.
Pozdrawiam.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Interesującą i jednocześnie porażającą brakiem kompetencji i profesjonalizmu historię z DPF'em opisał na swoim przykładzie jeden z kolegów na projektnavi. pl w tym temacie http://projektnavi.pl/index.php?option= ... =9403#9403 - niestety tylko dla zarejestrowanych, ale warto poczytać, by nie dać się nabić w przysłowiową "butelkę"
-
Zlooty
-
kubik_CDTi
-
browar340
Pytanie czy to możliwe :
Wczoraj odbierałem autko syna u mechanika ,bardzo dobry fachowiec w naszej okolicy i tak od słowa do słowa i rozpoczęliśmy rozmowę o mojej zafirze i o wypalaniu i wywalaniu DPF- a i się okazało że oni zajmują się tez takimi przypadkami .Mechanik powiedział że wypalanie na postoju nic nie daje , najlepszym sposobem jest wizyta u nie go podłączenie do kompa 30 min i wtedy on za pomocą kompa resetuje pamięć komputera tych wypaleń ( nie wiem czy dobrze opisałem ) i wtedy mam co najmniej na rok spokój z wypaleniami ? a jeżeli chcę to 1000 zł kosztuje wywalenie go i wspawanie tam rurki i też mam spokój?
Wczoraj odbierałem autko syna u mechanika ,bardzo dobry fachowiec w naszej okolicy i tak od słowa do słowa i rozpoczęliśmy rozmowę o mojej zafirze i o wypalaniu i wywalaniu DPF- a i się okazało że oni zajmują się tez takimi przypadkami .Mechanik powiedział że wypalanie na postoju nic nie daje , najlepszym sposobem jest wizyta u nie go podłączenie do kompa 30 min i wtedy on za pomocą kompa resetuje pamięć komputera tych wypaleń ( nie wiem czy dobrze opisałem ) i wtedy mam co najmniej na rok spokój z wypaleniami ? a jeżeli chcę to 1000 zł kosztuje wywalenie go i wspawanie tam rurki i też mam spokój?
-
Anony Mous
Najlepiej jest gdy wypalanie inicjuje komputer w samochodzie.Wypalanie na postoju techem to tylko ostateczność.Dla mechanika na pewno lepiej zrobić taka usługę w warsztacie,bo skasuje za to pieniądze.Wypalanie filtra inicjowane jest w koło co ok 600-900 km w zależności od warunków użytkowania.Opowieści o przebiegu kilku tys km bez wypalania to bzdury.
Lektura na temat filtra
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=8781
Lektura na temat filtra
-
Anony Mous
jaaaaasnebrowar340 pisze: ....
najlepszym sposobem jest wizyta u niego podłączenie do kompa 30 min i wtedy on za pomocą kompa resetuje pamięć komputera tych wypaleń ( nie wiem czy dobrze opisałem ) i wtedy mam co najmniej na rok spokój z wypaleniami ?
....