Zafira B - silnik diesel czy benzyna.
Moderator: Tunio999
witam, jestem przed zakupem zafiry tylko nie wiem z jakim silnikiem kupic, wiem tylko ze silnik benzynowy, tylko nie wiem czy 1.6 101 KM czy 1.8 115 lub 125 KM, rocznie robie jakies 9 -10 tys. km a codzienne uzytkowanie sprowadza sie do jakiegos wyjazdu do marketu i takie tam, 4 razy w miesiacu do pracy w 5 osob 50 km w jedna strone (trasa) i raczej spokojna jazda, wczesniej mialem vectre 101km no i nie wiem czy na zafire to nie bedzie za malo i wlasnie tego chcialbym sie dowiedziec , interesuje mnie rocznik max 2003
dzieki za porady
pzdr
dzieki za porady
pzdr
To raczej masz coś nie teges w aucie. Sprawdź na pierwszy plan przepływomierz, układ świec żarowych i wtryskiwacze.mati pisze:moj dizel tyle pali w miescie a co sie człowiek naw... to jego, szkoda ze tak mało jest tych 2,0Tsmaru pisze:tylko spalanie w miescie to MINIMUM 12l/100
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad 2.2, bo przy takich przebiegach 2.0T i braku studzenia turbosprężarki możesz ją zajechaćpiopio pisze:1.8 nie będzie sie tak męczył w Zafirce, 1.6 niby może być, ale to troche za mało i większy powinien być w lepszym stanie. Poza tym zapas mocy zawsze się przydaje, zwłasza przy większym bagażu albo pełnej obsadzie.
witam
Mam pytanko dowiedziałem się również że opel 1,8 benzyna ma słabą skrzynie biegów jak do tego silnika i często się psuje, może ktoś wie co i jak, jakie są koszty napraw i co się psuje, a tak przy okazji to że ciężko się dostać do wszystkiego podczas naprawy to wiem ale jakie są jeszcze problemy z tym autkiem bo bardzo mi się ono podoba i zamierzam go kupić chce po prostu wiedzieć wszystko za i przeciw jak mam wydać około 40 tyś zł
dzięki
Mam pytanko dowiedziałem się również że opel 1,8 benzyna ma słabą skrzynie biegów jak do tego silnika i często się psuje, może ktoś wie co i jak, jakie są koszty napraw i co się psuje, a tak przy okazji to że ciężko się dostać do wszystkiego podczas naprawy to wiem ale jakie są jeszcze problemy z tym autkiem bo bardzo mi się ono podoba i zamierzam go kupić chce po prostu wiedzieć wszystko za i przeciw jak mam wydać około 40 tyś zł
dzięki
-
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafiry
- Model: wszystkie
- Oznaczenie silnika: różne
Dziś gazowałem inne autko (migaz - modlińska - dosyć znany punk)
Pogadałem z ludkami i okazuje sie że gazowania ZB 1.8 się nie podejmują właśnie ze względu na głowicę.
Przed gazownikiem zrobiłem badania techniczne i sobie porozmawiałem z panem diagnosta nt wycinki dpf. Pan diagnosta był mocno podejrzliwy - ale że mam benzynę więc się wyluzował. Z konwersacji wynika wycinka dpf jest nielegalna. Na chwilę obecną i przy obecnym sprzęcie (dymomierz) nie są w stanie tego wychwycić jakkolwiek w przypadku zmiany przepisów/ustaw/norm już może nie być tak różowo.
Pozdrawiam
Dziś gazowałem inne autko (migaz - modlińska - dosyć znany punk)
Pogadałem z ludkami i okazuje sie że gazowania ZB 1.8 się nie podejmują właśnie ze względu na głowicę.
Przed gazownikiem zrobiłem badania techniczne i sobie porozmawiałem z panem diagnosta nt wycinki dpf. Pan diagnosta był mocno podejrzliwy - ale że mam benzynę więc się wyluzował. Z konwersacji wynika wycinka dpf jest nielegalna. Na chwilę obecną i przy obecnym sprzęcie (dymomierz) nie są w stanie tego wychwycić jakkolwiek w przypadku zmiany przepisów/ustaw/norm już może nie być tak różowo.
Pozdrawiam
Witam - jestem posiadaczem Zafiry 1.8 125 KM, co do pracy skrzyni nie mam żadnych zarzutów, jedynymi minusami jest brak 6 biegu, co korzystnie by wpłynęło na elastyczność silnika, w obecnej sytuacji przy prędkości około 120 km/h auto staje się w środku głośne, a dźwięk silnika wskazuje na brak 6 biegu, dodatkowo bieg drugi często haczy przy zmianie biegów, ale jest to dobrze znana historia posiadaczom Zafiry, nie przeszkadza to w normalnej eksploatacji i można się do tego przyzwyczaić. Ogólnie mówiąc jestem zadowolony z zakupu benzynowej jednostki z silnikiem 1.8 125 km
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 11:50 przez BartoszM, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Jaki silnik polecacie koledzy do Zosi B 2008r. 1.9 120 km czy 1,7 110 km. Mam na oku dwie takie ZB z rzebiegami ok 170 tkm. Który jest mniej awaryjny? Czy ten 1,7 daje rade, czy nie jest za słaby do sprawnej jazdy?
Z góry dzięki za wszystkie wypowiedzi
Jaki silnik polecacie koledzy do Zosi B 2008r. 1.9 120 km czy 1,7 110 km. Mam na oku dwie takie ZB z rzebiegami ok 170 tkm. Który jest mniej awaryjny? Czy ten 1,7 daje rade, czy nie jest za słaby do sprawnej jazdy?
IMHO 1.9 120kmbprzemekb pisze:Witam.
Ja rozmyślałem nad 120 i 150 kucy, 1.7 nie brałem pod uwagę - o ile się orientuję to nie można wywalić z tego DPF-a i nie urażając nikogo 1.7 w tak dużym aucie w klekocie to dla mnie słabo, choć ktoś to zawirusował na 140km czy coś, ale nie pamiętam kto i chyba to była Astra ...
Wybrałem wersję łagodniejszą 120km i to chyba za sprawą tego forum i opinii kilku mechaniorów, dużo czasu spędziłem na studiowaniu zasobów tego forum.
1.9 120km silnik fiata 8v prosta konstrukcja sprawdzona (suzuki fiat opel i może jeszcze gdzieś to wstawiali)
1.9 150km silnik "prawie" taki sam tylko 16v klapy wirowe, drogie turbo, szansa że dwumasa padnie szybciej i coś tam jeszcze
1.7 nie wypowiadam się
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Wiadomo, że szybciej i pewnie taniej kupisz ONTunio999 pisze:Kurczę i ja powoli zaczynam mieć dylemat - benzyna czy ropka
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.