[FAQ]Jak wywalić DPFa

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#466 Post autor: MieHor »

Ja też trafiłem na takiego magika co ustawił mi Techem2 wartości zerowe w komputerze twierdząc, że w ten sposób go "oszuka", że komputer będzie widział, że w aucie jest nowy DPF, niestety po 10 km jazdy wszystko wróciło do poprzedniego stanu i skończyło się na wypalaniu stacjonarnym. Ten mechanik z kolei stwierdził, że godząc się na takie oszukanie mogłem zrobić jeszcze większe kuku. To tylko przekonuje mnie, że wielu mechaników nawet nie ma pojęcia o czym mówią i co robią. Od tego wypalania już prawie rok spokój, ale zgodnie z radą tego mechanika pomaga w tym zmiana stylu jazdy z PSJ na bardziej dynamiczną w zależności od tego po jakich drogach jadę, ważne by utrzymywać obroty silnika nie mniejsze niż 1900-2000.
Anony Mous

#467 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze:Ja też trafiłem na takiego magika co ustawił mi Techem2 wartości zerowe w komputerze twierdząc, że w ten sposób go "oszuka", że komputer będzie widział, że w aucie jest nowy DPF....
to faktycznie byl magik... powinien jeszcze w pakiecie oferować zwiekszanie mocy razy 2 i obnizanie spalania, tak przez pol - oczywiscie Techem2 w 30 minut:)

masakra....
heko

#468 Post autor: heko »

:lol:
kicaj

#469 Post autor: kicaj »

MieHor pisze:Od tego wypalania już prawie rok spokój, ale zgodnie z radą tego mechanika pomaga w tym zmiana stylu jazdy z PSJ na bardziej dynamiczną w zależności od tego po jakich drogach jadę, ważne by utrzymywać obroty silnika nie mniejsze niż 1900-2000.
zgadzam sie w 101% ;)
odkad zmienilem styl jazdy na taki co utrzymuje predkosci obrotowe powyzej 2000, dla spokojnej jazdy, mam spalanie na tym samy poziomie a dpf i egr jakby mniej dostawal po d...
kubik_CDTi

#470 Post autor: kubik_CDTi »

kicaj pisze:
MieHor pisze:Od tego wypalania już prawie rok spokój, ale zgodnie z radą tego mechanika pomaga w tym zmiana stylu jazdy z PSJ na bardziej dynamiczną w zależności od tego po jakich drogach jadę, ważne by utrzymywać obroty silnika nie mniejsze niż 1900-2000.
zgadzam sie w 101% ;)
odkad zmienilem styl jazdy na taki co utrzymuje predkosci obrotowe powyzej 2000, dla spokojnej jazdy, mam spalanie na tym samy poziomie a dpf i egr jakby mniej dostawal po d...
Zawsze pisałem,co się uzyska wlekąc się i spalając mało,to z nawiązką odda się na DPFy i EGRy
kicaj

#471 Post autor: kicaj »

kubik_CDTi pisze:Zawsze pisałem,co się uzyska wlekąc się i spalając mało,to z nawiązką odda się na DPFy i EGRy
ja podejrzewalem, ale dopiero ostatnio przy czyszczeniu egra okazalo sie co warta jest normalna jazda... ;)
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#472 Post autor: MieHor »

Dodam tylko, że po zmianie stylu jazdy obawiałem się poziomu zużycia paliwa, tzn. jego radykalnego zwiększenia, moje obserwacje i wyliczenia są zaskakujące - nie tylko nie wzrosło, ale są między tankowania kiedy widać wyraźny spadek, co można zaobserwować w prowadzonej ewidencji na motostat (w podpisie)
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#473 Post autor: Bodek »

browar340 pisze:Pytanie czy to możliwe :
Wczoraj odbierałem autko syna u mechanika ,bardzo dobry fachowiec w naszej okolicy i tak od słowa do słowa i rozpoczęliśmy rozmowę o mojej zafirze i o wypalaniu i wywalaniu DPF- a i się okazało że oni zajmują się tez takimi przypadkami .Mechanik powiedział że wypalanie na postoju nic nie daje , najlepszym sposobem jest wizyta u nie go podłączenie do kompa 30 min i wtedy on za pomocą kompa resetuje pamięć komputera tych wypaleń ( nie wiem czy dobrze opisałem ) i wtedy mam co najmniej na rok spokój z wypaleniami ? a jeżeli chcę to 1000 zł kosztuje wywalenie go i wspawanie tam rurki i też mam spokój?
Pogadaj z Heko, daleko nie masz - Jak chcesz wywalić
Anony Mous

#474 Post autor: Anony Mous »

Bodek_K pisze:
browar340 pisze:Pytanie czy to możliwe :
Wczoraj odbierałem autko syna u mechanika ,bardzo dobry fachowiec w naszej okolicy i tak od słowa do słowa i rozpoczęliśmy rozmowę o mojej zafirze i o wypalaniu i wywalaniu DPF- a i się okazało że oni zajmują się tez takimi przypadkami .Mechanik powiedział że wypalanie na postoju nic nie daje , najlepszym sposobem jest wizyta u nie go podłączenie do kompa 30 min i wtedy on za pomocą kompa resetuje pamięć komputera tych wypaleń ( nie wiem czy dobrze opisałem ) i wtedy mam co najmniej na rok spokój z wypaleniami ? a jeżeli chcę to 1000 zł kosztuje wywalenie go i wspawanie tam rurki i też mam spokój?
Pogadaj z Heko, daleko nie masz - Jak chcesz wywalić
no wlasnie, bo nie wiadomo co bedzie zawierala ta usługa za 1000zl.... potem Ci jeszcze samochod przegladu nie przejdzie
browar340

#475 Post autor: browar340 »

jeżeli będę wywalał to tylko u Heko . bo jak jest coś tanio to później trzeba jeszcze więcej dołożyć
stanisław

#476 Post autor: stanisław »

Witam mam zafire B 1,9 cdti i powazny problem z filtrem (80% i nie działajace czujniki). Juz zdecydowałem sie na Tune Force w Poznaniu w celu wyciecia tego sprzetu ale słyszałem że organizuja grupowe wycinanie DPF. Czy wie ktoś kiedy odbedzie sie kolejna edycja tej akcji?
Niestety na forum nic na ten temat nie ma.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#477 Post autor: Bodek »

stanisław pisze:Witam mam zafire B 1,9 cdti i powazny problem z filtrem (80% i nie działajace czujniki). Juz zdecydowałem sie na Tune Force w Poznaniu w celu wyciecia tego sprzetu ale słyszałem że organizuja grupowe wycinanie DPF. Czy wie ktoś kiedy odbedzie sie kolejna edycja tej akcji?
Niestety na forum nic na ten temat nie ma.
Nie ma już Grupowej wycinki - musisz umówić się indywidualnie.
Szymon78

#478 Post autor: Szymon78 »

ano... i powołaj sie na ZKP to cenę będziesz miał jak przy grupówce.. Ja w zeszłym tygodniu ciąłem chwasta na tej zasadzie.

Najlepiej przez forum napisz maila do TF na potwierdzenie. Kolega napewno odpisze :)
krzychu796

#479 Post autor: krzychu796 »

Witam ja wewtorek (26-02-2013 ) pozbywam sie dpf oraz chipuje zafirke z 120km na 150km w firmie ktora robi to profesionalnie w pile koszt cały wycinka dpf +chip to kosz 1350zł Firma posiada hamownie i podchodzi profesionalnie napisz później jak sie jezdzi zafirka bez pdf i chipowana pozdrawiam krzysztof

[ Dodano: Sob Lut 23, 2013 10:25 ]
Witam jak by ktos chciał naiary na firme ktora zajmuje sie ciptuningiem w Pile wielkopolska to na PW!! pozdrawiam

[ Dodano: Sob Lut 23, 2013 10:29 ]
witam dpf/fap jest wycinany wyciongany i spawny tak ze fizycznie mamy pusty tłumik od dpf oraz jest wgrywany program tak ze kompter nie widzi dpf :D :D
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, 17:50 przez krzychu796, łącznie zmieniany 2 razy.
asikka

#480 Post autor: asikka »

Witam :) Właśnie tydzień temu pozbyłam sie DPF fizycznie pucha została, czujniki sa tak że nikt się nie przyczepi, i z kompa został usunięty w ten sposób ze poziom nasycenia wynosi juz zawsze 0 więc nigdy nie bedzie chciał sie wypalać narazie jeżdzimy z rodzinka tu i tam i super nic sie nie dzieje, spalanie w normie, nie puszcza już kłębów białego dymu, i najważniejsze DPF-a nie wypala wiec wtryski nie leją a dzieki temu nie wciska nadmiaru ON do misy olejowej ZAFI 1,9 120 KM 2007 koszt wycinka +komp 700 zł (400 zł komp.300 zł fizyczne usunięcie, cena przystepna i szybciutko z kompa wywalaja w 30 min (ściaga oprogr.na lapka z zosi na lapku przeprogramowuje i wgrywa + 2 lata gwarancji na papierze.Jak cos to na pw.okolice Oświecimia. Pozdawiam :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”