Przycisk SPORT

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
kubik_CDTi

#16 Post autor: kubik_CDTi »

Zawsze możesz się zapytać,bo obok hamowni,mają dobrze ogarnięty warsztat ;)
RafZaf

#17 Post autor: RafZaf »

Panowie, oglądałem zafirę z 2008 125 PS, w wersji sport.
Miała oczywiście tryb SPORT, ale niestety ten magiczny przycisk nie działał. Dosłownie żadnej różnicy na włączenie/wyłączenie. Podłączyłem kompa ku mojemu zaskoczeniu nie było błędów :(

czy zaryzykować i kupić i szukać błędu ? :) ogólnie bardzo mi się podoba, ale boję się, żeby jednak nie wywalić potem kasy na potencjalne usuwanie tego problemu.
proszę o poradę,
kubik_CDTi

#18 Post autor: kubik_CDTi »

RafZaf pisze:Panowie, oglądałem zafirę z 2008 125 PS, w wersji sport.
Miała oczywiście tryb SPORT, ale niestety ten magiczny przycisk nie działał. Dosłownie żadnej różnicy na włączenie/wyłączenie. Podłączyłem kompa ku mojemu zaskoczeniu nie było błędów :(

czy zaryzykować i kupić i szukać błędu ? :) ogólnie bardzo mi się podoba, ale boję się, żeby jednak nie wywalić potem kasy na potencjalne usuwanie tego problemu.
proszę o poradę,
Widocznie nie masz IDS+
Po włączeniu powinna świecić się lampka.
Najlepszy test czy chociaż na gaz działa,to trzymaj na obrotach ok2000rpm i wtedy wciśnij SPORT,powinien dorzucać obrotów,no i inny skok i reakcja jest.
RafZaf

#19 Post autor: RafZaf »

dioda na przycisku się zapala, ale nie ma kompletnie żadnej różnicy on/off.
już pomijam zawieszenie, bo wiem, że ma być reakcja żywsza na gaz.
Skasowany użytkownik 6521

#20 Post autor: Skasowany użytkownik 6521 »

proszę o poradę,
Na postoju raczej nie zauważysz różnicy.
Możesz spróbować włączyć a potem naciskając jeszcze raz przytrzymać przez kilka sekund - wtedy na wyświetlaczu kilometrów powinien się wyświetlić "ESP OFF". Zmianę widać w jeździe - na automacie dużo szybsza zmiana biegów i ciągnięcie na obrotach bardzo wysoko (najłatwiejsza do zauważenia zmiana)
kubik_CDTi

#21 Post autor: kubik_CDTi »

krzysiul pisze:

proszę o poradę,
Na postoju raczej nie zauważysz różnicy.
Możesz spróbować włączyć a potem naciskając jeszcze raz przytrzymać przez kilka sekund - wtedy na wyświetlaczu kilometrów powinien się wyświetlić "ESP OFF". Zmianę widać w jeździe - na automacie dużo szybsza zmiana biegów i ciągnięcie na obrotach bardzo wysoko (najłatwiejsza do zauważenia zmiana)
Pisałem wciskasz gaz i trzymasz 2000-2500rpm wciskasz sport i leci już po skali ;)
Awatar użytkownika
Samer
Bywalec
Imię: Darek
Auto: 1.8 140 KM
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#22 Post autor: Samer »

Odświeżę trochę temat.

Czy przycisk SPORT podnosi moc? Na alle jest aukcja gdzie gość pisze coś o dodatkowych 30 KM przy benzynie 1.8 140 KM
adyn

#23 Post autor: adyn »

Pewnie ta... http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=13138

Nie daje żadnego KM ;)

Marketing dźwignią handlu ;)

Pozdrawiam
Adyn
Awatar użytkownika
Samer
Bywalec
Imię: Darek
Auto: 1.8 140 KM
Model: ZB

#24 Post autor: Samer »

Też tak właśnie myślałm :lol:

Już szykowałem zapałkę żeby go wcisnąć na stałe :mrgreen:
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#25 Post autor: Zdenek2007 »

Wracam do tematu! Listwę z przyciskami konsoli środkowej z przyciskiem "sport" mam już chyba z pół roku więc przy okazji urlopu postanowiłem sporta dołożyć do Zochy. Wiadomo że cza wymontować radio i tu problem bo za chiny ludowe nie chce wyjść z mocowań, jakby oprócz czterech zatrzasków jeszcze "coś" go trzymało!!! Może ma ktoś pomysł jak go wypchnąć?
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008

#26 Post autor: Tunio999 »

Zdenek2007 pisze:Może ma ktoś pomysł jak go wypchnąć?
Muszą być dobre "klucze" - druty do wyciągania...
Może pomoże: https://www.youtube.com/watch?v=J1NO0_AMM6M
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#27 Post autor: Zdenek2007 »

Dzięki, będę dalej próbował ale mam wrażenie że mimo wszystko coś radio trzyma, może podwinięty kabelek czy coś.
Skasowany użytkownik 17961

#28 Post autor: Skasowany użytkownik 17961 »

Zdzisław jak nie pójdzie wypchnąć odkręć schowek i od strony schowka zgrabną rączką popchnij radio ja tak robiłem wczoraj (bo ciężko wychodziło) jak zakradłem chłodzenie radia i schowka
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#29 Post autor: Zdenek2007 »

Oświeciłeś mnie :spi: Przecież DVD 90 ma chłodzenie :mur: i tu może być powód.
Skasowany użytkownik 17961

#30 Post autor: Skasowany użytkownik 17961 »

Moje nie miało i ciężko wychodziło najlepiej od schowka...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”