Poprzeczki / belki na relingi - jakie?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
emjot

Poprzeczki / belki na relingi - jakie?

#1 Post autor: emjot »

Przymierzam się do zakupu belek. Raczej celuję w niską półkę - będę ich używał raz, góra dwa razy w roku.

Zastanawiam się czy, coś takiego by się nadało ? LINK. Czy ktoś macał takie belki (firma DIHENG mi nic nie mówi...) - zaletą jest możliwość bezcybantowego montażu akcesoriów...

czy może lepiej kupić np. używane orginalne belki (zdarzają się na allegro, również Thule można dorwać w cenie ok. 150pln, zwykle np. bez zamków)?

SH'Raku

#2 Post autor: SH'Raku »

emjot, nie wiem czy ktoś korzysta z tych rozwiązań, ale powiem Ci szczerze, że jak widzę ten zamek i ten kluczyk to na myśl przychodzi mi 1,

Miałem kiedyś okazję zakupić do mojego 1 autka, korek wlewu paliwa, właśnie z takim zabezpieczeniem na klucz, o ile cały korek był w porządku i wszystko się ładnie prezentowało, to sam zamek działał żeby nie skłamać, 1 tydzień, po tym czasie można było znowu korek otwierać bez użycia kluczy,

teraz jak patrzę na to rozwiązanie, biorąc pod uwagę że czasami musisz coś na to jeszcze zamontować, jakieś obciążenie, czy to box czy rower, to nie zastanawiałbym się i wybrał IMBUS !!! jednak sam powiedziałeś max 1x 2x do roku, to taka trudność aby zabrać klucz i porządnie to przykręcić że chcesz iść na łatwiznę i wybrać zamek i kluczyk !!?? nie ładnie oj nie ładnie, wyczuwam lenistwo ;p :mrgreen: stopień zaawansowany :mrgreen: :piwo: przemyśl to jeszcze ;)

vojti

#3 Post autor: vojti »

Ja już chyba od czterech lat używam bagażnik bazowy oryginalny oplowski na omedze. Wiele deszczowych podróży przebyłem i zamki na kluczyk są OK (jak również "kluczykowe" zabezpieczenia bagażników rowerowych). Tak więc te zamki czasem jednak się sprawdzają. :D

SH'Raku

#4 Post autor: SH'Raku »

jacek2308, też je widziołech za 150 zł były ale obecnie brak funduszy :(
wyglądają na dobrze, solidnie wykonane, tak jak pedziołś jak ftoś nie jeździ tyla z bagażym i bydzie to montowoł od czasu do czasu czy to na box czy koło czy narty styknie na pewno :piwo:

emjot

#5 Post autor: emjot »

Hehe... też je wypatrzyłem i zakupiłem, widzę że nie byłem jedyny. Belki całkiem solidne, ładnie się komponują, dobrze siedzą - tylko u mnie trochę gwiżdżą. W lidlu czasem budżetowe rzeczy o fajnym stosunku ceny do jakości można dorwać. Po kilku dniach byłem tam znowu, została jedna sztuka...

Dek
Bywalec
Imię: Adrian
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#6 Post autor: Dek »

jacek2308 pisze:...faktycznie pow 60km/h swiszczy troche ...
Ale na szczęście (tak dla informacji ) po założeniu BOX-a zjawisko znika i nic, a nic nie słychać. Zapewne opływowość BOX-a sprawia, że pęd powietrza omija wtedy poprzeczki.

Też kupiłem sobie te Lidlowe :D ,a trumienkę mam do tego Thule Ocean 500 - duża i pojemna, no i nieźle się komponuje z Zafirką.

pozdrawiam

Julek999

#7 Post autor: Julek999 »

Witam koledzy
być może na forum taki temat był juz poruszany, ale chyba nie do końca mogę go znaleźć.
Otóż noszę się z zamiarem zakupu bagażnika dachowego do mojej zafirki. Jakie możecie polecić boxy, jakie belki (zafirka ma relingi)?
Chodzi również o to, by auto nie straciło na swojej urodzie ;)

TUX

#8 Post autor: TUX »

Julek999 pisze:(zafirka ma relingi)?
piszesz, że masz ZA a nie wiesz czy masz relingi ??

co do boxów to zależy do czego go potrzebujesz?
są różne

ja mam długi wąski i wysoki - dzięki temu oprócz nart mogę go latem pakować :)

DLUGI-74

#9 Post autor: DLUGI-74 »

Witam ,Posiadam poprzeczki na relingi z Lidla i jestem zadowolony.Cena i jakość OK jak za 150 pln box z norauto za 500 pln a całość prezentuje się dobrze i sprawdza przy wyjazdach.Zdjęcia w dziale Moja Zafira. :mrgreen:

stanlast

#10 Post autor: stanlast »

DLUGI-74 pisze:Witam ,Posiadam poprzeczki na relingi z Lidla i jestem zadowolony.
A ja nie za bardzo. Belki same w sobie są ok, ale nie da się wsuwek założyć. Wygląd wskazywał, że się da, ale niestety. Rowek ma 1,3 cm szerokości , a wsuwki 2cm. Spiłowanie nic nie daje, bo rant po wyjęciu gumy na górze jest za delikatny na bagażnik rowerowy. Pozostaje tradycyjny montaż na cybanty/inne obejmy (co też czynię) lub fajne łapki thule'a.

Szkoda, że w Lidlu nie było jak sprawdzić, bo to w folii wszystko zgrzane. Kupiłem na pewniaka i się zawiodłem.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#11 Post autor: Bodek »

stanlast pisze:....
Szkoda, że w Lidlu nie było jak sprawdzić, bo to w folii wszystko zgrzane. Kupiłem na pewniaka i się zawiodłem.
Jak masz paragon to jak w każdym markecie możesz zwrócić.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

stanlast

#12 Post autor: stanlast »

Bodek_K pisze:Jak masz paragon to jak w każdym markecie możesz zwrócić.
Tak, ale towar nie noszący śladów używania :)
Belki były mi potrzebne i nazajutrz po kupnie ich używałem i uważam, że są przyzwoite. Chodziło mi tylko o możliwość mocowania bagażników na wsuwki. Brak tego nie dyskwalifikuje automatycznie bagażnika.

Biszkopt83

#13 Post autor: Biszkopt83 »

DLUGI-74 pisze:Witam ,Posiadam poprzeczki na relingi z Lidla i jestem zadowolony.Cena i jakość OK jak za 150 pln box z norauto za 500 pln a całość prezentuje się dobrze i sprawdza przy wyjazdach.Zdjęcia w dziale Moja Zafira. :mrgreen:
Witam
Mógł byś mi podać jakieś informacje na temat producenta tego boxa. Pojawiła się ponownie promocja na belki z lidla i poszukuję do tego jakiegoś boxa, a u Ciebie fajnie się to prezentuje
Pozdrawiam

tokoniak

#14 Post autor: tokoniak »

Witam,
w lidlu mają być TAKIE belki.
W opisie jest tylko Zafira A.
Czy ktoś się może orientuje czy będą do B pasowały?
Wiem, że inny kształt mają relingi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”