Wymiana żarówek podswietlenia prędkościomierza,obrotom..itp

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
marwisn

#31 Post autor: marwisn »

W przyciskach podgrzewanych foteli wylutowałem oryginalne diody i wlutowałem czerwone.

Z pokrętłami miałem więcej zabawy. Zrobiłem z plexi element idealnie pasujący do wnętrza modułu z pokrętłami. na plexi zamocowałem diody tak by wypadały pod piktogramami i cyframi. W miejscu gdzie paseczki są niebieskie dałem dwie białe.

W przyciskach od obiegu i klimy oryginalna żaróweczkę zastąpiłem diodą z mocno oszlifowanymi bokami.
Grzesiek

#32 Post autor: Grzesiek »

No nie powiem. Calkiem ladnie sie prezentuje :)
Ostatnio zmieniony 07 paź 2011, 20:40 przez Grzesiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Anony Mous

#33 Post autor: Anony Mous »

To trochę zabawy jest-nie powiem ale efekt super. A co to za radyjko posiadasz?! Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#34 Post autor: Dziadek13 »

marwisn

#35 Post autor: marwisn »

thomas32 pisze:To trochę zabawy jest-nie powiem ale efekt super. A co to za radyjko posiadasz?! Pozdrawiam
JVC avx 77.
pawko81

#36 Post autor: pawko81 »

jeżeli zmienię na takie diody w zegarach to mi nie wyskoczy błąd żaden na wyświetlaczu????
zrobiłem tak ze światłami tylnymi i był bład
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#37 Post autor: Harry200 »

Żarówki w zegarach nie są kontrolowane przez komputer i checka przez to nie wyrzuci..
pawko81

#38 Post autor: pawko81 »

sa 2 rodzaje oprawki B8.3D oraz B8,5D na allegro
która będzie pasować do zafirki????
bamber8

#39 Post autor: bamber8 »

licznik 4 sztuki z dziennym i komputer 4 sztuki i żadnego błedu nie wywala,a jak by kolega pawko81 kupił tylne lampy led to by błędu nie miał bo ja mam foto w innym wątku i lampy mają kostki aby nie sygnalizowało spalenia żarówy
ekmir

#40 Post autor: ekmir »

A czy ta zamiana na LEDy nie pogarsza jasności?

[ Dodano: Sob Gru 08, 2012 21:59 ]
Do podświetlenia zegarów narazie włożyłem diody LED SMD 5050 białe - nie jest najgorzej, chociaż to są chyba białe ciepłe, może zimne były by "lepsze".
Gorzej jest w podświetleniu licznika kilometrów po włożeniu białej ten kolor jest w odcieniu kremowym i rożni się od pozostałego podświetlenia.
Czy tam jest jakiś filtr?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”