Wskazania chwilowego zużycia paliwa
-
wawelsky
Wskazania chwilowego zużycia paliwa
Witam wszystkich Forumowiczów! Zafkę B posiadam od września 09. Mam pytanie do bardziej doświadczonych przez te "rydwany" użytkowników. Czy po wrzuceniu na luz i dohamowywaniu (jazda w korku, krótkie podjazdy), chwilowe zużycie paliwa spada natychmiast do stałego 0,7 (0,8; 0,9) l/h, czy też chwilę waha się na większym poziomie? U mnie zauważyłem, że przez chwilę wzrasta np. od 1,4 przez 2,5; 3,4; 5,8 itd. aż do nawet 8. Trwa to przez ok 2 do 3 sek. aby potem szybko spaść do wart. 0,7 (0,8; 0,9) l/h? Czy oznacza to kłopoty, czy też jest to norma?
-
rysiaczek!vippp
-
Maciek
Najpierw się waha jak jedziesz na luzie.
Czym wolniej jedziesz tym większa wartość (zauważ, że podaje w litrach/100 km). Jak się zatrzymasz masz litry/godzinę.
Dlatego jak dojeżdża się do skrzyżowań to lepiej nie wrzucać na "luz", bo:
1. - rośnie spalanie (na biegu po odjęciu gazu silnik odcina paliwo)
2. - jest to niebezpieczne (jak nagle będziesz musiał gwałtownie wcisnąć gaz to auto nie pojedzie, bo silnik będzie na biegu jałowym).
Czym wolniej jedziesz tym większa wartość (zauważ, że podaje w litrach/100 km). Jak się zatrzymasz masz litry/godzinę.
Dlatego jak dojeżdża się do skrzyżowań to lepiej nie wrzucać na "luz", bo:
1. - rośnie spalanie (na biegu po odjęciu gazu silnik odcina paliwo)
2. - jest to niebezpieczne (jak nagle będziesz musiał gwałtownie wcisnąć gaz to auto nie pojedzie, bo silnik będzie na biegu jałowym).
-
rzadki
do tego chyba trzeba jeszcze dołożyć to że samo skręcanie kierownicą i hamowanie potrzebuje "energii" bo wszystko jest na wspomaganiu i stąd pompa daje troszkę więcej paliwa. ale też zauważam że po wrzuceniu na luz spalanie chwilowo rośnie, potem opada do 0,7-0,8, a dopiero jak się zatrzymam spada do 0,4-0,5
-
Anony Mous