Dziwne zachowanie Zofii

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Łysy

Dziwne zachowanie Zofii

#1 Post autor: Łysy »

Witajcie Panowie i Panie :-)
Moja Zosieńka ostatnio bardzo dziwnie się zachowuje.Mianowicie od czasu do czasu nie działa w niej jakaś funkcja; najczęściej nie można włączyć tempomatu, ostatnio miałem taką sytuację z radiem oraz ze światłami np:zapalam samochód...światła pyk...i ciemność...po dwóch restartach samochodu światła załączyły...podobnie jest z radiem lub tempomatem.
Szukałem w dziale Elektryka i elektronika...ale nic podobnego mi się nie trafiło
tradelux

#2 Post autor: tradelux »

Zacznij od akumulatora ;)
dodek99

#3 Post autor: dodek99 »

Witam duże prawdopodobieństwo ze przyczyna takiego zachowania może być moduł kierownicy,przeważnie objawia się to problemami z kierunkowskazami radiem i światłami generalnie z urządzeniami których obsługa jest przy kierownicy.
Łysy

#4 Post autor: Łysy »

Zaczerpnięte z innego tematu:"....Moduł o którym piszesz to CIM, ale on chyba nie ma nic wspólnego ze światłami..... "
Szymon78

#5 Post autor: Szymon78 »

mi raz tekze sie zdarzyło ze po uruchomieniu auta w nocy światła mijania nie zaskoczyły.... "ciemność widzę" :D

po restarcie auta wszytko wróciło do normy... i to jedyny taki przypadek przez ponad 2 lata znajomości z Zosią
Łysy

#6 Post autor: Łysy »

trochę czuję się uspokojony :) ale temat i tak chciałbym rozwiązać z własnej ciekawości :>
Woytas

#7 Post autor: Woytas »

Fakt, że
Łysy pisze:Moduł o którym piszesz to CIM, ale on chyba nie ma nic wspólnego ze światłami..... "
nie jest tak do końca pewny, czy ma wspólne, czy nie - to nie wiem, ale
miałem u siebie takie same objawy jak Ty. Po akcji serwisowej CIM'a problem zniknął...ze światłami również
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”