Wyświetlanie danych z radia na MID-zie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
stanlast

Wyświetlanie danych z radia na MID-zie

#1 Post autor: stanlast »

Mam problem z MID-em. Zocha miała przy zakupie nieoryginalne radio. Zapragnąłem mieć wyświetlanie na MID, wiec zanabyłem CDR500 (Delco). Wyjąłem stare radio a tu zonk - jakiś stały bywalec coffee shop-ów przy montażu radia odciął trzecią część wtyczki ISO (tą z kabelkami od wyświetlacza). Kabelki majtały się luzem. Nabyłem więc pojedynczą wtyczkę do sekcji wyświetlacza w gniazdku ISO w radiu, połączyłem kabelki i... wyświetlanie nie działa (muzyka z dolnych partii wtyczki ISO jest).
Sprawdziłem więc radio na luźnym wyświetlaczu od Astry I (na pająka, bo wtyk inny, ale sygnały te same) i działa wszystko.
Moje wk.... sięgnęło zenitu, podpiąłem sie do fabrycznie całej potrójnej kostki u matki w AstrzeII (ona nie ma oryginalnego radia, ale za to wtyczkę ma fabrycznie trzysekcyjną) a to moje CDR500 też nie działa (wyświetlanie oczywiście, bo muzyka jest)
Przy podłączaniu korzystałem z tego opisu.
Różnica u mnie (i u matki w Astrze też) jest taka, że zamiast brązowego, masowego cienkiego kabla jest brązowo biały, ale próbowałem też z niezależną masą i nie działa.

Czy ma ktoś z kolegów koncepcję rozwiązania tego problemu?
Może od któregoś roku zmieniono interface radia, a ja mam po prostu starsze tego samego typu?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Mihó

#2 Post autor: Mihó »

W Astrze G jeśli nie wyjeżdżała z ori radiem z salonu, to TECHem się dezaktywowało wyświetlanie sygnału z radia.

Sprawdź, czy Twoja Zafira fabrycznie miała radio. Jeśli nie, to masz ten sam problem. Zakładam, że instalację zrobiłeś jak trzeba :)
stanlast

#3 Post autor: stanlast »

Mihó pisze:W Astrze G jeśli nie wyjeżdżała z ori radiem z salonu, to TECHem się dezaktywowało wyświetlanie sygnału z radia.

Sprawdź, czy Twoja Zafira fabrycznie miała radio. Jeśli nie, to masz ten sam problem. Zakładam, że instalację zrobiłeś jak trzeba :)
Astra nie miała radia. Zafira natomiast wyjechała z radiem - tak wskazuje EPC. Po krótkim czasie miała zamontowane inne radio wraz z zestawem HF, więc podejrzewam, że mogli deaktywować. Dzięki za trop.

Instalację raczej zrobiłem dobrze, chyba że oprócz deaktywacji pozamieniali kabelki we wtyczce w MIDzie.

Teraz pozostaje mi poszukać kogoś z TECH-em w okolicach Mińska/Siedlec.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#4 Post autor: Harry200 »

W MID raczej nie mieli powodu ruszać przewodów, choć przy takim akcie wandalizmu jak wycinanie wtyczki to wszystkiego się można spodziewać.....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”