Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam…
Chciałbym się zapytać (może głupie pytanie) ale czy jak wleje do baku „98” a Zośka przyzwyczajona do „95” to czy jej nie zaszkodzi? Jakie różnice są?
PS. A jaką ma pojemność bak w Zośce??
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein
wszystko zależy od jakości paliwa - "teoretycznie" powinien mniej palić i lepiej się zbierać - ja jakoś nie zauważam różnicy w jeździe na 95 a 98 - tu masz link dotyczący różnicy tych paliw - http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ie+stukowe
Ja mam taką teorię ,że Pb95 to jakaś wodzianka , na której auta jeszcze potrafią jechać a ta Pb98 to już jest uczciwe Pb95 więc dla Zafirki najlepiej będzie jak wlejesz jej coś co choć zbliżone jest do ilości oktanów podanych w nazwie danego paliwa
wlanie paliwa o wyższej liczbie oktanowej do silnika przystosowanego do 95 ma sens jeśli samochód ma czujnik spalania stukowego lub ręczny korektor liczby oktanowej
temat sięga czasów Mieszka I-go, coś jak diesel vs benzyna lub wyższość Świąt...
Kiedyś rozmawiałem ze sprzedawcą paliw na temat różnic w spalaniu po wlaniu benzyny o wyższej liczbie oktanowej. Powiedział mi coś, co mnie na początku bardzo zdziwiło a po przemyśleniach przyznałem mu rację. Sprawa dotyczy psychologii. Tankujesz paliwo mocniejsze , wiesz o tym, poza tym autko jest bądź wydaje się mocniejsze. Co robisz?... ano dodajesz gazu aby wykorzystać "dodatkową moc". I zużycie rośnie, chyba, że jeździsz, tak jak ja, z dziećmi
należy jeszcze dodać że 98 ma wyższą temperaturę spalania co nie wpływa zbyt korzystnie na zawory Zosi przystosowanej na 95 ---ale tak naprawdę to ta 98 jest tą prawdziwą benzynką 95
vertal pisze:należy jeszcze dodać że 98 ma wyższą temperaturę spalania co nie wpływa zbyt korzystnie na zawory Zosi przystosowanej na 95 ---ale tak naprawdę to ta 98 jest tą prawdziwą benzynką 95
A kto Ci powiedział że Zafira nie jest przystosowana do 98 ?? Na pewno ma czujnik który rozpoznaje jakie jest paliwo. Miałem taki automatyczny czujnik w astrze F 1.6 16V a znajomy z 1.4 8V ma ręczną możliwość przestawiania 95 czy 98.
Nie wierzę że zafira (w końcu młodszy model) nie była przystosowana do benzyny 98.
podbiel w silniku 1.6 16V sam rozpoznawał liczbę oktanową i ustawiał sobie odpowiednie warunki do spalania (nie jestem mechanikiem i nie potrafię opisać tego fachowo)
Silnik 1.4 ma taką wtyczkę którą przestawiasz w zależności od paliwa.
maroslaw1967 pisze:podbiel w silniku 1.6 16V sam rozpoznawał liczbę oktanową i ustawiał sobie odpowiednie warunki do spalania (nie jestem mechanikiem i nie potrafię opisać tego fachowo)
Silnik 1.4 ma taką wtyczkę którą przestawiasz w zależności od paliwa.
No sorry chłopie ale jakoś o tym pierwszy raz słyszę. W dawnych czasach (PRL) aby zmienić rodzaj paliwa zmieniało się wielkość komory spalania i przestawiało zapłon, ale jak dzisiaj silnik rozpoznaje SAM rodzaj wlanego paliwa to nie mogę zakumać. Najwyraźniej coś przespałem. Znawców tematu proszę o oświecenie, bo człowiek uczy się przez całe życie.