Tylna wycieraczka

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
wiesiek74

Tylna wycieraczka

#1 Post autor: wiesiek74 »

Witam
W czym może być problem że tylna wycieraczka w ZB po włączeniu Zacina się co kawałek na szybie i cały cykl robi na 2-4 razy, jeszcze jedno gdzie jest czujnik otwarcia drzwi tył lewe brak światła po otwarciu.
Pozdrawiam

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Spróbuj włączyć wycieraczkę i pomagaj przesuwać się jej ręcznie,zobacz czy wtedy będzie działać bez przerw..

wiesiek74

#3 Post autor: wiesiek74 »

Rozumie że to by oznaczało jakieś zacieranie się mechanizmu i puszcza jakiś czujnik przeciążeniowy w silniczku :?:

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#4 Post autor: Harry200 »

Albo zaciera się mechanizm albo niekontakt w silniczku przy stykach pozycjonowania wycieraczki..

wiesiek74

#5 Post autor: wiesiek74 »

czy ktoś to prubował naprawiac?

klosow
Przeglądacz
Model:

#6 Post autor: klosow »

wiesiek74 pisze:czy ktoś to prubował naprawiac?
Ja kiedyś naprawiałem u siebie w Astrze i Vectrze. W Astrze pomogło wpsiuknięcie we wszystkie możliwe miejsca tarcia nieśmiertelnego WD40 oraz kilkukrotny obrót wycieraczki pomagając jej ręką (wcześniej wycieraczka zatrzymywała się na amen i słychać było tylko buczący silnik próbujący ją przesunąć)
I od ok. 8-miu lat mam spokój :mrgreen:.
W Vectrze pokusiłem się o nieco większą operację: zdjęcie wycieraczki i rozkręcenie tulejki, w którą wchodziła wycieraczka. Dopiero wtedy WD40, oczyszczenie całości i na to smar do łożysk.
Na początek spróbuj czy jak pomożesz wycieraczce ręką to czy też się zatrzymuje, tzn. włącz wycieraczkę, idź do tyłu samochodu i pomóż jej się obrócić. Jeśli ta operacja pomoże to znaczy, że WD40 powinno wybawić Cię z kłopotu :).
Czasami trzeba więcej cierpliwości i operację z WD40 trzeba powtórzyć 2-3 krotnie na przestrzeni kilku dni.
wiesiek74 pisze:gdzie jest czujnik otwarcia drzwi tył
Podobno czujniki są gdzieś w samych zamkach. Spróbuj na otwartych drzwiach przesunąć (tzn. "zamknąć") wkrętakiem zamek w drzwiach. Samochód zareaguje jakbyś zamknął drzwi (mówię oczywiście o drzwiach, gdzie ten czujnik działa).
Ale przyczyną może też być pęknięty przewód w wiązce łączącej drzwi z nadwoziem. Sprawdź czy pozostałe wyposażenie drzwi Ci działa (głośnik, centralny zamek, el. szyba), bo te przewody lubią łamać się "grupowo".
Ople: Astra F (X16SZR) -> Vectra B (Y22DTR) -> Zafira B (Z19DTH)

wiesiek74

#7 Post autor: wiesiek74 »

dzięki, z wycieraczką będę sie bawił od poniedziałku, a co do oświetlenia to raczej kable bo głośnik też padł.

pioter1

#8 Post autor: pioter1 »

ja robilem cos podobnego tylko mi wogole przestala wycierac trzeba zdjac plastik tylnych drzwi i tam mi wtyczka poluzowalo dopiolem i smiga jak nowa hehe

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”