Wymiana oleju.
Moderator: Sebu$
-
pipek189
podrzuci ktos gdzie znajduje sie filtr oleju jakies zdjecie chodzi o zafire A 2.0DTL
-
KOPERNIK
-
iskraxj
-
iskraxj
dzięki u mnie wym, na pół syntetyk ,filtry nawet pyłkowy 240zł .....będzie w normie
[ Dodano: Pią Sty 13, 2012 20:37 ]
mam jeszcze pytanie ...przy pracującym silniku czuję slodki ,może nie slodki ,dziwny zapach ....jakieś uwagi
[ Dodano: Pią Sty 13, 2012 20:39 ]
to mój pierwszy diesel i do tego ZOSKA
[ Dodano: Pią Sty 13, 2012 20:37 ]
mam jeszcze pytanie ...przy pracującym silniku czuję slodki ,może nie slodki ,dziwny zapach ....jakieś uwagi
[ Dodano: Pią Sty 13, 2012 20:39 ]
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Słodki ale gdzie ? w kabinie za autem.iskraxj pisze: [ Dodano: Pią Sty 13, 2012 20:37 ]
W kabinie to wyciek płynu chłodniczego pod wycieraczki.
I to problem.
Za autem to praca katalizatora i tym sie nie przejmuj.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 20:55 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
iskraxj
-
kamil12luty
najlepiej zalać takiem olejem jaki jest przed wymiana. Nie wiem jak w dieslach ale przy benzynie wolał bym nie ryzykować wlanie tak rzadkiego oleju w nie nowym juz aucie. Nie wiem jaki kolega ma przebieg a widząc ze ma diselka wniskuje ze troche juz ma nalatane.
Dziadek13 przy takim przebiegu takie olej pogratulować kondycji silnika. A ile Ci go bierze ?
Dziadek13 przy takim przebiegu takie olej pogratulować kondycji silnika. A ile Ci go bierze ?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
W instrukcji do zafiry diesla nie ma miejsca dla oleju mineralnego można poczytać.A no moge powiedzieć trasy mieszane 70% miasto od wymiany do wymiany 0,ale jadąc do niemiec na samej trasie 1000km 0,5L wiadomo szybkość obroty silnika, zobacze teraz jeśli chodzi o olej 5W50 nowszej generacji jeżeli silniczek sobie cichutko mruczy to tylko syntetyk szkoda turbiny a i mniejsze nagary silnik czyściejszy i dolot i nie wali z przedmuchu pokrywy zaworów olejem do dolotu u mnie a z ickiem to do niego.kamil12luty pisze:najlepiej zalać takiem olejem jaki jest przed wymiana. Nie wiem jak w dieslach ale przy benzynie wolał bym nie ryzykować wlanie tak rzadkiego oleju w nie nowym juz aucie.

Ostatnio zmieniony 17 sty 2012, 14:07 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.