Przygasają światła etc

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
szeryfmajonez

#106 Post autor: szeryfmajonez »

I jak efekty? Zmieniło się coś?
Sławomir

#107 Post autor: Sławomir »

Nic sie nie zmienilo jade jutro po czesci i w srode bede wymienial i napewno odpisze jaka poprawa jest. o ile bedzie ?
szeryfmajonez

#108 Post autor: szeryfmajonez »

Sławomir pisze:Nic sie nie zmienilo jade jutro po czesci i w srode bede wymienial i napewno odpisze jaka poprawa jest. o ile bedzie ?
No ale wymieniłeś już coś? Czy jeszcze nic?
jarojk

#109 Post autor: jarojk »

gdzieś na początku wątku było że wymiana akumulatora na nowy likwiduje przygasanie świateł - mogę to potwierdzić na własnej skórze/własnych blaszkach Zośki ;-) , u mnie po wymianie na nowy zdecydowanie zmalało przygasanie, obecnie tylko jak jeszcze zimny silnik jest troszkę przygasają, a później już nie ma tego efektu...
adasko

#110 Post autor: adasko »

Polecam takze sprawdzić klemy, oczyścic i nasmarować wazelina techniczna :idea:
Sławomir

#111 Post autor: Sławomir »

Po wymianie napinacza i paska swiatla przestaly mrugac dopiero gdy silnik sie nagrzeje a na zimnym dalej mrugaja.Dzieki za pomoc :D
szeryfmajonez

#112 Post autor: szeryfmajonez »

I udało się komuś wyeliminować to mruganie? Ja podmieniłem akumulator u siebie i światła dalej mrugają. Noszę się z wymianą alternatora. Ktoś już może rozwiązał ten problem?
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#113 Post autor: Harry200 »

To jest taka mała wada regulatorów napięcia,u mnie występuje też lekkie pulsowanie ale za specjalnie mi to nie przeszkadza..
radziko

#114 Post autor: radziko »

A ja myślę, że my tego i tak nie wyeliminujemy. Jednym pomogło to a drugim tamto a ostatecznie to i tak powraca po jakimś czasie. U mnie jak zimny to mruga. Jak złapie temperaturę to problem znika. Wiem że Zośka długo się nagrzewa i po prostu trzeba to zaakceptować. Powodzenia w testach i próbach pozbycia się problemu.
szeryfmajonez

#115 Post autor: szeryfmajonez »

Wymieniłem dzisiaj regulator napięcia na nowy i dalej światła mrugają więc to można wyeliminować. Zauważyłem jedno spostrzeżenie, że robiłem auto w ogrzewanym garażu i jak wszystko poskładałem było ok. Światła nie mrugały. Wyjechałem na mróz i mruganie powróciło. Macie jakieś sugestie?
cebula1982

#116 Post autor: cebula1982 »

Ja przy wymianie mialem sprawdzany prad ladowania i wszystko jest ok a swiatla jak jest zimny to i tak lekko przygasaja
lechu

#117 Post autor: lechu »

Taki efekt mam tez na nowce. W Merivie podobnie bylo.
szeryfmajonez

#118 Post autor: szeryfmajonez »

lechu pisze:Taki efekt mam tez na nowce. W Merivie podobnie bylo.
Kolego na nówce ale czego? Nowy alternator czy co? Bo noszę się z kupnem nowego alternatora ale nie wiem czy ma to sens.
lechu

#119 Post autor: lechu »

Na nowiutki aucie wiec wszystkie elementy w tym akku tez mialo nowe :)
szeryfmajonez

#120 Post autor: szeryfmajonez »

Nowiutkie auto i światła mrugają?:) Coś mi nie chce się w to wierzyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”