[A] Podłączenie radia CB pod gniazdo bezpieczników
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
[A] Podłączenie radia CB pod gniazdo bezpieczników
Witam wszystkich serdecznie...
Zamontowałem sobie CB w Zośce. Za pomocą rzepów do zaślepki bezpieczników (trzyma się zajefajnie ). I jak wsiadam i wysiadam to nie przeszkadza!!!
Mam takie pytanie czy istnieje możliwość podłączenia radia gdzieś w gniazdo bezpieczników??? Na razie mam podłączone pod gniazdo zapalniczki i działa tylko wtedy jak odpalę Zośkę. I jeżeli istnieje możliwość takiego podłączenia to czy da się tak podłączyć aby radio działało bez zapłonu???
Zamontowałem sobie CB w Zośce. Za pomocą rzepów do zaślepki bezpieczników (trzyma się zajefajnie ). I jak wsiadam i wysiadam to nie przeszkadza!!!
Mam takie pytanie czy istnieje możliwość podłączenia radia gdzieś w gniazdo bezpieczników??? Na razie mam podłączone pod gniazdo zapalniczki i działa tylko wtedy jak odpalę Zośkę. I jeżeli istnieje możliwość takiego podłączenia to czy da się tak podłączyć aby radio działało bez zapłonu???
- Albert Einstein
- Tunio999
- Zafiromaniak
Zgadza się, tylko że ja nie wiem jak z tej strony poprowadzić kabelki do akumulatora. Przed Zośką miałem Astrę I i tam podłączyłem pod radio... A tutaj chciałem iść po najmniejszej linii oporu i pomyślałem sobie że byłoby najwygodniej i najlepiejKOPERNIK pisze:Witam
najprościej będzie chyba pociągnąć z akumulatora przewody i sprawa będzie załatwiona radyjko zadziała zawsze
- Albert Einstein
Ja podłączyłem radyjko pod bezpieczniki w kabinie, konkretnie pod bezpiecznik nr 33 (stałe zasilanie) i masę z karoserii. Wcisnąłem zalutowany przewód w gniazdo bezpiecznika, na to wcisnąłem bezpiecznik i jak do tej pory (półtora roku) wszystko Ok
Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 22:36 przez mzabierek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tunio999
- Zafiromaniak
mzabierek a możesz mi wysłać fotkę jak to wygląda??? byłbym wdzięczny...mzabierek pisze:Ja podłączyłem radyjko pod bezpieczniki w kabinie, konkretnie pod bezpiecznik nr 33 (stałe zasilanie) i masę z karoserii. Jak do tej pory wszystko Ok
- Albert Einstein
Dzięki Maciek
Nie jest to może subtelne rozwiązanie ale na pewno skuteczne...
Uploaded with ImageShack.us
Nie jest to może subtelne rozwiązanie ale na pewno skuteczne...
Uploaded with ImageShack.us
- kamil12luty
- Mieszkaniec
- Model:
znajdz sobie bezpiecznik na którym pojawia sie napiecie juz po samym włożeniu kluczyka do stacyjki ( np. szyby i szyberdach). nie bedziesz mial problemu ze nie zapomnisz wyłączyć radia i jak bedziesz chciał słuchać radio na postoju to nie musisz włączac zapłonu. Co do podłączenie bezposrednio pod akumulator to sprawdz sobie zanim przeciągniesz kable bo u mnie w calibrze jak podłączyłem bezposrednio to mialem bardzo duzo zakłócenia od kazdego urządzenie (radio, wycieraczki, dmuchawa) obojetnie jak które właczyłem nie dało sie słuchac cb-ika. a co dziwne pod zapoalniczka mialem normalnie bez zakłóceń i z tego co wiem to w wielu autach tak jest. Ja w przyszłym tyg bede montował Cb w miejscu po lampce na podsufitówce a tam jest akurat kostka od szyberdachu pod która sie podepnę.