Tylna wycieraczka
Tylna wycieraczka
Witam
W czym może być problem że tylna wycieraczka w ZB po włączeniu Zacina się co kawałek na szybie i cały cykl robi na 2-4 razy, jeszcze jedno gdzie jest czujnik otwarcia drzwi tył lewe brak światła po otwarciu.
Pozdrawiam
W czym może być problem że tylna wycieraczka w ZB po włączeniu Zacina się co kawałek na szybie i cały cykl robi na 2-4 razy, jeszcze jedno gdzie jest czujnik otwarcia drzwi tył lewe brak światła po otwarciu.
Pozdrawiam
Ja kiedyś naprawiałem u siebie w Astrze i Vectrze. W Astrze pomogło wpsiuknięcie we wszystkie możliwe miejsca tarcia nieśmiertelnego WD40 oraz kilkukrotny obrót wycieraczki pomagając jej ręką (wcześniej wycieraczka zatrzymywała się na amen i słychać było tylko buczący silnik próbujący ją przesunąć)wiesiek74 pisze:czy ktoś to prubował naprawiac?
I od ok. 8-miu lat mam spokój .
W Vectrze pokusiłem się o nieco większą operację: zdjęcie wycieraczki i rozkręcenie tulejki, w którą wchodziła wycieraczka. Dopiero wtedy WD40, oczyszczenie całości i na to smar do łożysk.
Na początek spróbuj czy jak pomożesz wycieraczce ręką to czy też się zatrzymuje, tzn. włącz wycieraczkę, idź do tyłu samochodu i pomóż jej się obrócić. Jeśli ta operacja pomoże to znaczy, że WD40 powinno wybawić Cię z kłopotu .
Czasami trzeba więcej cierpliwości i operację z WD40 trzeba powtórzyć 2-3 krotnie na przestrzeni kilku dni.
Podobno czujniki są gdzieś w samych zamkach. Spróbuj na otwartych drzwiach przesunąć (tzn. "zamknąć") wkrętakiem zamek w drzwiach. Samochód zareaguje jakbyś zamknął drzwi (mówię oczywiście o drzwiach, gdzie ten czujnik działa).wiesiek74 pisze:gdzie jest czujnik otwarcia drzwi tył
Ale przyczyną może też być pęknięty przewód w wiązce łączącej drzwi z nadwoziem. Sprawdź czy pozostałe wyposażenie drzwi Ci działa (głośnik, centralny zamek, el. szyba), bo te przewody lubią łamać się "grupowo".
Ople: Astra F (X16SZR) -> Vectra B (Y22DTR) -> Zafira B (Z19DTH)