Mam również radio podłączone do tablicy bezpieczników pod kierownicą, tylko trochę inaczej. Znalazłem wolne gniazdo bez bezpiecznika (na dole, w żółtej obwódce) - sprawdziłem że jest tam stale 12V. Na kablu zasilającym radio założyłem płaski konektorek szerokości 4,8mm , który idealnie pasuje w to gniazdo. Masę mam "z anteny", ale nie jest to doskonałe rozwiązanie.
Niestety jak przymocowałem radio do klapki osłaniające bezpieczniki, to mi się pod ciężarem własnym sama odpadała, więc póki co leży w narożniku po lewej stronie pod szybą. Docelowo tam zostanie, tylko muszę jakieś mocowanie wykombinować.
Szerokości Mobilki ! ;-)
[A] Podłączenie radia CB pod gniazdo bezpieczników
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ja podpowiem jak zrobiłem u siebie - radio zamocowane do osłony bezpieczników - jak kolega ale dodatkowo w 3 rogach osłony przykręciłem ją czarnymi wkrętami - takimi jakie stosuje się do przykręcania płyt G-K (tylko te z większym skokiem). NIC SIĘ NIE DZIEJEKuniarz pisze: [...]Niestety jak przymocowałem radio do klapki osłaniające bezpieczniki, to mi się pod ciężarem własnym sama odpadała[...]
A przy okazji innych zakupów u Stachowiaka zakupiłem nową osłonę i założę ją gdy (nie daj Bóg) Zosia będzie ze mną brała rozwód
A jeśli już tą osłonę tak stiuningowałem to pozwoliłem sobie jeszcze na:
-zamontowanie po prawej stronie radia takiego gniazda, które służy mi do zasilania navi-
oraz okrągłego klawiszowego przełączniczka świateł dziennych (łatwiejszy montaż)..., którym przełączam i mam albo DRL (pozdrawiam Grisza75 ) albo K-59 (własnego pomysłu)
postaram się pokazać to na zdjęciu ale... później...