szukam oponek 205/55 R16 91V do mojej zafki B.
a poniewaz lepiej mi sie mysli jak mam wszystko zapisane wiec i wam to wrzuce
(podobny post na forum.opel24
ale najpierw pare uwag-skroty przy opisach - moga sie przydac
FR - opona ma zabezpieczenie przed uszkodzeniem krawędzi felgi
ML - opona ma pierścień ochronny na boku (wzmocniona struktura wewnętrzna)
FP - ochraniacz felgi
OE - opony na pierwszym wyposażeniu
RF lub Reinf. - (reinforced) - opona o podwyższonym indeksie nośności, dodatkowo wzmacniana
R/F lub RFT - opony Run Flat (technologia "jazda bez powietrza"; opony pozwalające na kontynuowanie jazdy w przypadku nagłej utraty ciśnienia)
SSR [self supporting runflat tyre] - opona w technologii runflat (technologia "jazda bez powietrza"; opony pozwalające na kontynuowanie jazdy w przypadku nagłej utraty ciśnienia)
XL - opona wzmacniana o podwyższonym indeksie nośności
mysle o paru oponach w przedziale cenowym 70-90 EUR, zalezy mi na dobrej oponie ktora bedzie cicha, wytrzyma mi predkosci do 200km/h z prawie pelnym obciazeniem i dlugie trasy... w dowodzie mam wpisane ze oponki jakie powinienem miec zamontowane to 91H, ale osobiscie wole 91V, poza tym znalazlem opony Bridgestone 94 V Turanza ER 300 XL Opel Zafira - czyli dedykowana do zafiry, tylko dlaczego 94 i dlaczego dodatkowo jeszcze XL (wzmocniona) - jak sadzicie czy to juz przejaw przesady, czy lepiej dmuchac na zimne?
dodam ze jak jezdze zaladowany to w 3-4 osoby + caly bagaznik (odwiedziny rodziny) dlugie (ponad 1000km) i szybkie trasy (predkosci ponad 160-180 km/h)
moje typy (205/55 R16 91V):
Goodyear EfficientGrip - opona ponoc dosc cicha, dobrze trzyma sie na suchej i mokrej, male opory toczenia, bieznik taki sobie...
Continental Premium Contact 2 - czy te rowki 3D sa tylko w topowej wersji E czy w kazdej PC 2? opinie skrajne, zwraca uwage budowa bieznika, glosniejsze niz wyzej, bieznik ladniejszy
Continental Premium Contact - a moze ta jest lepsza niz 2jka??
Continental Sprot Contact 2 - tak jak Conti PC 2 ale z uwaga ze dobra na sucha droge, na mokrej gorzej...
Kleber Dynaxer HP2 - jak na stosunek cena/jakosc opona super choc sa i wady, "tylko" dobre trzymanie na mokrym i suchym, szybsze zrywanie przyczepnosci przy ruszaniu i slabsze trzymanie w zakretach, w miare cicha ale halas zalezny od rodzaju nawierzchni, ciekawa uwaga - szerokosc opony - jest wezsza niz oczekiwana wartosc o jakies 1,5 cm.
Pirelli Cinturato P6 Ecoimpact - brak opinii, badz opinie naciagane (jeszcze nie znalazlem opony ktora by dostala same 6tki)
Pirelli P6000 - czy sie rozni "zwykla" od "powergy J"?? P6000 przecietnie, stosunkowo duzy halas i opory,P6000 Powergy - tak samo
Pirelli P7 - rozne, skrajne opinie... ponoc dobre ale glosniejsze i szybciej sie scieraja
Firestone Firehawk SZ90 - ciekawe jak sie zachowuje inne firestonki, bo z opinii ta najlepiej sie sprawuje, brak duzej ilosci opinii ;)dosc ladny bieznik
Bridgestone Turanza ER 300 - oponka chwalona i dobra, glosniejsza przy wyzszych predkosciach i co ciekawe dobrze sie sprawuja w zimowych warunkach
uff to tyle w skrocie
moje faworyty to Googyear Efficientgrip i Bridgestone Turanza ER300
a co wy sadzicie?? wlasne typy?