Wymiana oleju.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
ube

#46 Post autor: ube »

A jest tak dla tego ze po tym czasie olej syntetyczny "wyczyscił" pozostałości po starym być może gorszej jakości oleju lub mającym jakieś specyficzne dodatki i jego parametry drastycznie spadły. Dlatego zalecane jest przed zmiana oleju na inny/lepszy wykonać płukanie jakimś sprawdzonym markowym preparatem. Aby olej mógł pracować w jak najlepszych warunkach. Wiem ze zaraz posypia się opinie ze to zabójstwo ze zło wcielone i takie tam zasłyszane zabobony z czasów kiedy jeździło się polonezem na selektorze z papierowymi uszczelkami.

Albo taka kwestia ze olej mógł nie zawierać estrowych dodatków które powodują pecznienie uszczelnien elgamestrowych przez co stwardniały uszczelniacze zaworowe i silnik zacza pić olej.

W dobrych olejach skład dodatków jest dobrze dobrany co oczywiście przekłada sie na cene takiego produktu i cały proces wytworzenia oleju. Dlatego mowi sie ze oleje mobil,castrol rozlewane w polsce sa gorszej jakosci od odpowiedników z za zachodniej granicy.
Oleje sa rozlewane w Trzebini z tej samej bazy ale juz dodatki sa inne lub nie ma ich tyle co w odpowiedniku z niemiec.

jurek 1771

#47 Post autor: jurek 1771 »

mam wyciek spod filtra oleju ,olej wymieniany byl pol roku temu ,mozna wymienic tylko filtr ? c zy wskazane jest znow caly olej z filtrem ?

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#48 Post autor: Wojti »

Tylko filtr oleju nie trzeba chyba ze masz już km przejechane .......
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#49 Post autor: janekW67 »

jurek 1771 pisze:mam wyciek spod filtra oleju ,olej wymieniany byl pol roku temu ,mozna wymienic tylko filtr ? c zy wskazane jest znow caly olej z filtrem ?
U Ciebie chyba jest filtr,jako obudowa z wkładem. I chyba jest uszkodzona uszczelka między filtrem a blokiem. Czasami wystarczy tylko dokręcić.
Oczywiście!

jurek 1771

#50 Post autor: jurek 1771 »

no nie nie jest obudowa z wkładem jest grucha jako jeden element probowalem dociagnac ale nie chce drgnac !

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy

#51 Post autor: janekW67 »

W takim wypadku,trzeba wymienić na nowy.Zapewne średnica filtra jest niewłaściwa,albo się uszczelka podwinęła przy montażu filtra.
Oczywiście!

robert1979gl
Mieszkaniec
Imię: Robert
Auto: Opel
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#52 Post autor: robert1979gl »

A jaki mam wlać olej jak auto rok stało a sprzedawca nie wie jaki był olej :(

ukasz

#53 Post autor: ukasz »

robert1979gl pisze:A jaki mam wlać olej jak auto rok stało a sprzedawca nie wie jaki był olej :(
Wymienić na nowy olej, najlepiej taki jaki zaleca producent auta. ;)

robert1979gl
Mieszkaniec
Imię: Robert
Auto: Opel
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#54 Post autor: robert1979gl »

a jak był zalany półsntety to co z książki serwisowej wynika ze do 2008 był lany 5w30 a co potem to nie wiem :((

Podobno nie można mieszać w stronę półsyntetyk na syntetyk

ukasz

#55 Post autor: ukasz »

robert1979gl pisze:Podobno nie można mieszać w stronę półsyntetyk na syntetyk
Nie wiem, nie znam się. Ja kiedyś w Corsie z mineralnego przeszedłem na półsyntetyk i silnik nie wybuchł, więc Tobie to też raczej nie grozi. ;)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2015, 19:32 przez ukasz, łącznie zmieniany 1 raz.

milek_olkusz

#56 Post autor: milek_olkusz »

W związku z problemem wymiany filtra oleju w mojej Zafirce postanowiłem napisać parę zdań.

Otóż : Obudowa filtra w mojej Zośce jest aluminiowa co utrudniło wymianę papierowego filtra więc.....
Obudowa Filtra Oleju Znajduje się przy kolektorze wydechowym po prawej stronie blisko bagnetu do sprawdzania stanu oleju. ( Silnik 1.8 16 V Z18XE)
nasadka 24 : metalowa przedłużka + metalowa rura zwiększająca nacisk. Zakładamy nasadkę na aluminiową kopułkę i kręcimy w lewą stronę (nie szarpiemy) u mnie obudowa filtra obróciła się do tego momentu aż zaparła się o blok silnika, wtedy zwiększamy nacisk i powinna puścić kopułka, która trzyma filtr oleju. Niestety obudowa filtra u mnie troszkę pękła przy bloku silnika głównie przez to, że wcześniej trochę tym szarpałem lewo prawo.
Po wymianie Warto sprawdzić czy nic nie cieknie zwiększając ciśnienie przez wyższe obroty silnika.

Ja muszę kontrolować czy nie cieknie z tej obudowy, mam nadzieje, że do następnej wymiany wytrzyma.

Jeśli ktoś ma lepszy sposób, chętnie z niego skorzystam, gdyż ciężko jest unieruchomić obudowę filtra oleju tak aby bezproblemowo odkręcić kopułkę.

Dziękuje i Pozdrawiam
Życzę bezproblemowych napraw :piwo:

Awatar użytkownika
deyv1992
Przeglądacz
Model:

#57 Post autor: deyv1992 »

Witam. Pytanie mam do was o moje drugie auto. Jaki olej wlac do astry h 2006 1.4 benzyna 90km. Założyłem gaz 2 tys km temu. Budżet na olej około 100zl. Pzdr

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
#58 Post autor: Mariusz »

deyv1992 pisze: 15 maja 2020, 09:46 Budżet na olej około 100zl. Pzdr
Nie no, dołóż trochę. Kupowanie taniego badziewia może się zemścić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”