Jednoczesnie przestały działać wycieraczki i spryskiwacz

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
MZafira

Jednoczesnie przestały działać wycieraczki i spryskiwacz

#1 Post autor: MZafira »

witam

Bardzo prosze o pomoc. Wlasnie wrocilem z trasy, w ktorej spotkala mnie niespodzianka. Podczas spryskiwania szyb nagle przestały działac przednie i tylna wycieraczka zatrzymujac sie w polowie szyby oraz spryskiwacze. Mozna machac manetką a nic nie dziala. Podejrzewam, ze bezpiecznik padł ( jutro sprawdze ) ale profilaktycznie spytam czy moze ktos mial cos takiego i jakie bylo rozwiazanie?

z gory dziekuje

pozdrawiam
mzafira
jozek

#2 Post autor: jozek »

witaj
wymień bezpiecznik bo objawy wskazują na brak dopływu prądu skoro wycieraczki stanęły w połowie.
wycieraczka tylna (bezpiecznik nr 31 - 20A)
wycieraczki przednie (bezpiecznik nr 14 - 30A)
MZafira

#3 Post autor: MZafira »

Dzieki, sprawdzę rano. Tylko 2 sztuki bezpiecznikow na raz by poszly? Moze jest jakis jeden, ktory odpowiada za caly uklad speyskiwacze przod / tyl + wycieraczki przod i tyl?
jozek

#4 Post autor: jozek »

wg schematu jaki posiadam to są dwa oddzielne
kamil12luty

#5 Post autor: kamil12luty »

Jezeli problem bedzie sie powtarzał to czasami zdarza sie tak ze kable które wchodza w tylna klape parcieją i podczas włączenia wycieraczek wybija bezpiecznik. Sciagnij plastikowe zaslepki na klapie bagaznika i delikatnie przeciagnij gumowa rurke i zobacz jak wygladają kable.
MZafira

#6 Post autor: MZafira »

Dzieki za pomoc. Faktycznie padl bezpiecznik 30A. Po wymianie wszystko wrocilo do normy, Zoska ma czyste szyby. Na wszelki wypadek kupilem bezpieczniki na zapas.

pozdrawiam
mZafira
jozek

#7 Post autor: jozek »

MZafira pisze:Na wszelki wypadek kupilem bezpieczniki na zapas.
przezorny zawsze ubezpieczony
MZafira

#8 Post autor: MZafira »

Dzisiaj znowu ten sam problem, na szczescie wymiana bezpiecznika jest latwa i szybka :-). Zauwazylem, ze usterka pojawia sie gdy spryskuje tylną szybe. Zrobie tak jak kolega wyzej sugerowal, czyli zajrzę pod plastik klapy bagaznika. Czy mozesz konkretnie podwpowiedziec o jaki kabel chodzi? Czy sprawdzac od gornej czesni klapy gdzie wchodza przewody w gumowym przewodzie?
vojti

#9 Post autor: vojti »

A ja mam takie coś. Nie działa pompka przednich spryskiwaczy. Jest to o tyle ciekawe, że silniczek do przednich i tylnego jest ten sam i podaje płyn w zależności od kierunku obrotów. A do tylnego podaje bez problemów. Jednocześnie w momencie włączenia spryskiwaczy przednich powinny włączać się wycieraczki. a tak nie jest.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#10 Post autor: Harry200 »

Ale czy wtedy załącza się silniczek czy silniczek chodzi ale nie podaje płynu.. :?:
kamil12luty

#11 Post autor: kamil12luty »

MZafira pisze:Dzisiaj znowu ten sam problem, na szczescie wymiana bezpiecznika jest latwa i szybka :-). Zauwazylem, ze usterka pojawia sie gdy spryskuje tylną szybe. Zrobie tak jak kolega wyzej sugerowal, czyli zajrzę pod plastik klapy bagaznika. Czy mozesz konkretnie podwpowiedziec o jaki kabel chodzi? Czy sprawdzac od gornej czesni klapy gdzie wchodza przewody w gumowym przewodzie?
kolego nie powiem CI o ktory kabel dokadnie chodzi bo sam tego nie wiem u mnie w drugim aucie tak było. Ze co xhwilke pali mi sie bezpiecznik ale tylko podczas deszcze okazało sie ze kable były do du****. Jako ze nie wiedziałem ktory to kabel kolega wymienil mi cała wiązke od bezpieczników po sam mechanizm wycieraczki. czasmi bardzije opłaca sie wymienic całośc niż kombinowac i sztukowac kable - bynajmniej tak było u mnie
Sciagnij ten plastik co jest lampka bagaznika moze cos Ci sie uda zobaczyc a moze pekł Ci przewód od sprysków i robi zwarcie. włoż bezpiecznik włacz tylni spryskiwacz scuagnij osłonke i zobacz czy nie jest mokro.

[ Dodano: Sob Sty 21, 2012 23:41 ]
vojti pisze:A ja mam takie coś. Nie działa pompka przednich spryskiwaczy. Jest to o tyle ciekawe, że silniczek do przednich i tylnego jest ten sam i podaje płyn w zależności od kierunku obrotów. A do tylnego podaje bez problemów. Jednocześnie w momencie włączenia spryskiwaczy przednich powinny włączać się wycieraczki. a tak nie jest.
podłacz odwrotnie przedowy gumowe w pompce bedziesz iwedziec czy pompa skończyła żywot czy zapchały Ci sie przewody. Czasami zapychaja sie też dysze. W calibrze był to czesty problem, wtedy z pomoca przychodzi mi Kärcher podłaczam do wężyk wypietego z pompki. Dwa pryśniecia i dysze jak nowe.
Zobacz też czy czasami przewod gumowy sie nie zagioł lub coś go nie zgniotło
vojti

#12 Post autor: vojti »

H,Łajszczak pisze:Ale czy wtedy załącza się silniczek czy silniczek chodzi ale nie podaje płynu.. :?:
Właśnie się nie załącza.

[ Dodano: Nie Sty 22, 2012 21:22 ]
Dodam tylko, że silniczek nowy, wymieniłem latem
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#13 Post autor: Harry200 »

To może być przełącznik albo coś z multimerem...
vojti

#14 Post autor: vojti »

Tak się zastanawiam, może napięcie do silniczka dochodzi przez dwa niezależne obwody?
kamil12luty

#15 Post autor: kamil12luty »

wypimasz wtyczke od pompki podłacz żaróweczke i ruszasz manetką od wycieraczek jak sie zapali masz pewnośc prąc dochodzi i silnik kaput.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”