Deska z zegarami i nie tylko zwariowała...
Moderator: Sebu$
-
lufa23
Witam Was.
Przeczesałem forum, ale nie udało mi się odszukać odpowiedzi.
Podczas jazdy nagle wyłączyły-zatrzymały mi się zegary i nie tylko. A mianowicie:
- deska rozdzielcza czy jak jej tam - nie świeci;
- stopień nagrzania, obrotomierz, prędkościomierz, ilość paliwa - stanęło w miejscu;
- kierunkowskazy i światła awaryjne - nie świecą-nie działają;
- wycieraczka z tylu nie działa - tylko "tryska";
- wycieraczki z przodu obrażone na I bieg; reszta bez zarzutu;
- światło w środku - nie działa;
Nie wiem co jeszcze pisać. Ale wydaje mi się, że włącznik awaryjnych sobie "mryga"...
Macie jakieś pomysły?
Pzdr
lufa23
Przeczesałem forum, ale nie udało mi się odszukać odpowiedzi.
Podczas jazdy nagle wyłączyły-zatrzymały mi się zegary i nie tylko. A mianowicie:
- deska rozdzielcza czy jak jej tam - nie świeci;
- stopień nagrzania, obrotomierz, prędkościomierz, ilość paliwa - stanęło w miejscu;
- kierunkowskazy i światła awaryjne - nie świecą-nie działają;
- wycieraczka z tylu nie działa - tylko "tryska";
- wycieraczki z przodu obrażone na I bieg; reszta bez zarzutu;
- światło w środku - nie działa;
Nie wiem co jeszcze pisać. Ale wydaje mi się, że włącznik awaryjnych sobie "mryga"...
Macie jakieś pomysły?
Pzdr
lufa23
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
W pierwszej kolejności sprawdź bezpiecznik w komorze silnika 60A drugi od góry,następnie bezpieczniki w kabinie-górny rząd drugi od góry z prawej strony F22 15A.Następnie drugi od prawej drugi rząd F3-13 5A..To wszystko co opisałeś zasilane jest z jednego wyjścia ze stacyjki także do sprawdzenia napięcia wychodzące ze stacyjki..
-
lufa23
-
Szuwarek
-
gagatek693
Witam!
Dziś u mnie zwariowało.
Przekręcam kluczyk zapłon i wszystko działa na desce rozdzielczej. Po odpaleniu silnika na biegu jałowym bez dodawania gazu jeszcze wszystko ok ale już po dodaniu odrobiny gazu przestaje działać deska rozdzielcza ( tzn. wskazówki opadają, brak podświetlenia deski oraz nastepuje brak wspomagania kierownicy). Ponadto zapala sie kontrolka poduszki powietrznej i ABS. CZyzby to był wynik dwóch awarii? np alternator i multimetr?
Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.
Dziś u mnie zwariowało.
Przekręcam kluczyk zapłon i wszystko działa na desce rozdzielczej. Po odpaleniu silnika na biegu jałowym bez dodawania gazu jeszcze wszystko ok ale już po dodaniu odrobiny gazu przestaje działać deska rozdzielcza ( tzn. wskazówki opadają, brak podświetlenia deski oraz nastepuje brak wspomagania kierownicy). Ponadto zapala sie kontrolka poduszki powietrznej i ABS. CZyzby to był wynik dwóch awarii? np alternator i multimetr?
-
vojti
Alternator. Miałem dokładnie to samo. Dodam tylko, że mi po tym opadaniu któraś ze wskazówek rozkalibrowała się i dopiero twardy reset przywrócił prawidłowe wskazania.gagatek693 pisze:Witam!
Dziś u mnie zwariowało.
-
gagatek693
Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi. Zastanawia mnie jednak fakt czemu zatem kontrolka ładowania akumulatora się nie świeciła. Gdy ( rok temu) padło mi samo wspomaganie a tablica działała to zapaliła się kontrolka i faktycznie był to alternator. Co zatem może być odpowiedzialne za deskę rozdzielczą? Z kontrolek teraz po podpięciu naładowanego aku świeci się kontrolka ABS podczas pracy silnika.
Diagnoza mechanika: Awaria elektroniki deski rozdzielczej - auto już sprawne. Może bliższej odpowiedzi w 4 oczy się dowiem to udzielę na forum.
Diagnoza mechanika: Awaria elektroniki deski rozdzielczej - auto już sprawne. Może bliższej odpowiedzi w 4 oczy się dowiem to udzielę na forum.
-
vojti
Też miałem te wątpliwości gdy mechanik stwierdził, że alternator padł. Przecież w poprzednich autach przy tego typu problemach rzeczywiście tylko kontrolka ładowania się paliła ( a miałem to już w trzech innych autach więc wydawało mi się, że się już trochę znamgagatek693 pisze:Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi. Zastanawia mnie jednak fakt czemu zatem kontrolka ładowania akumulatora się nie świeciła. Gdy ( rok temu) padło mi samo wspomaganie a tablica działała to zapaliła się kontrolka i faktycznie był to alternator. Co zatem może być odpowiedzialne za deskę rozdzielczą? Z kontrolek teraz po podpięciu naładowanego aku świeci się kontrolka ABS podczas pracy silnika.
-
gagatek693
Witam ponownie oto diagnoza: Wymieniono regulator napięcia, wymiana 2 łożysk w alternatorze oraz przetoczenie komutatora. Deska rozdzielcza padnięta z powodu bezpiecznika lub jakiejś diody. Wynik: auto jeździ ale bez świateł przednich mijania ani pozycji przedniej. Podświetlenie deski działa, lampy tył teź. Nawet światła drogowe ( długie) działają więc nie wiem co chodzi...
-
vojti
Co znaczy, że deska rozdzielcza padnięta, skoro podświetlanie deski działa?gagatek693 pisze:...Deska rozdzielcza padnięta z powodu bezpiecznika lub jakiejś diody.... Podświetlenie deski działa...
Sprawdź bezpieczniki, z powodu uszkodzenia regulatora napięcia, mogło ci je wywalić. Jeden bezpiecznik jest od jednego przedniego światła mijania, tak więc sprawdź oba.
-
gagatek693