[B]lusterko fotochromatyczne

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
chris

#16 Post autor: chris »

Nie macie koledzy może fotek jak ono jest zamocowane, lub opisu ewentualnego podpięcia ??

Przemcio

#17 Post autor: Przemcio »

Moim skromnym zdaniem bardzo dobre rozwiązanie , a podświetlanie konsoli nie przeszkadza. ;)

chris

#18 Post autor: chris »

koledzy ale do konkretów ma ktoś jakiś schemat gdzie podpiąć to lusterko ??
dlaczego są 2 wersje lusterek jedna z 3 kablami druga z 4 czym się różnią??
ma ktoś fotkę jak to jest zainstalowane w zafirce??

[ Dodano: Sro Gru 15, 2010 10:55 ]
Zniecierpliwiony brakiem odzewu na powyższy temat ;)
rozdubałem lampę w podsufitce i niestety stwierdzam że żadnej orginalnej instalacji pod lusterko nie ma :(

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#19 Post autor: Pszczyna »

Skuszony nowościami dla Zafiry ,założyłem sobie lusterko fotochromatyczne a dokładniej fotoelektryczne sprawa wygląda tak
Piny :
1.-CZARNY -Zasilanie +12V (obecne po przekręceniu kluczyka)
2.- BRĄZOWY -Masa
3. -SZARY-POPIELATY-Sterowanie – (masa) Dla Zafiry w dalszym opisie.

dla (Vctra,signum, i chyba astry -aby działało wymagana jest aktywacja funkcji ściemnianego lusterka poprzez TECH 2,Op-com ponieważ wpinamy się w modół REC)

4 -NIECZYNNY --nawet dla minusa jak i dla + Plusa

Lusterko pochodzi z ASTRA H
1 Zasilanie +12V jest z konsoli świateł czarny kabel lecz uprzedzam aby nie wypinać wtyczki ponieważ będą błędy.

2 -Minus , Masa to z żółtego kabla w konsoli podświetlenia górnego podsufitki

3 Sterowanie rozjaśnianiem lusterka podczas cofania jest wzięte z tylnej lampy lewej , kabel przeciągnołem pomiędzy dachem a podsufitką (żarówka cofania) biały kabel 2-Drugi od dołu lecz potrzebna jest masa dlatego z żarówki mam sterowanie +plusem 12V na przekaźnik a ten podaje masę na 3-trzeci pin lusterka

Jeżeli chodzi o aktywację OP-com-em to dla astry i Viki jest to konieczne ponieważ sygnały idą z REC W ZB tego nie rozgryzłem a nawet nie ma gdzie sie podłączyć w REC

chris

#20 Post autor: chris »

dzisiaj podpinałem lusterko i mam problem
wpiołem masę czyli brązowy do śrubki od lampki wnętrza później do zółtego przewodu masy w lusterku a czarny + po zapłonie w przełączniku świateł był to czarny i knif nie działa?????
wtyczka przy lusterku sprawdzona dochodzi 12v a lusterko nie działa... podpiołem je do zasilacza komputera na 12v i działa a w samochodzie nie nawet po wpięciu pod gniazdo zapalniczki... w czym problem??

ps. odkryłem że szary przewód w lampce sufitowej to sygnał (-)od otwarcia drzwi ale po ściemnieniu się żarówki zmienia się na (+)

Już działa problem rozwiązany, zostało mi podpięcie ostatniego kabelka pod wsteczny:)

marcin_g

#21 Post autor: marcin_g »

Witam,
moja przygoda z lusterkiem wygląda troszke inaczej jakiś czas temu zauważyłem, że nie działa mi lusterko, tzn nie ściemnia w nocy, lampka też nie świeci. Zbiegło to się z awarią czujnika deszczu, tzn jest tylko tryb ze stałym interwałem czasowym - jakieś 3, 4 sekundy (wcześniej wszystko działało jak należy). Wymieniłem bezpiecznik i dalej nie działa nic, bezpiecznika nie spaliło, bo sprawdzałem. Trzeba zaktualizować to programem, czy przyczyna jest jeszcze inna? Miał ktoś taki przypadek?
pozdrawiam

kicaj

#22 Post autor: kicaj »

i ja sie podepne ;)
drga mi lusterko wsteczne, fotochromatyczne, gdy jade szybciej. czasem jest to uciazliwe. czy ktos wie jak sie do tego dobrac, jak ustabilizowac lusterko? da sie jakos dostac do mocowania lusterka? (mam sensor deszczu/zmierzchu)

shaqal
Bywalec
Model:

#23 Post autor: shaqal »

Jakby ktos szukal lusterka lub szukal instalacji do niego to pomoge.

Diody nie da sie wyłączyć komputerem, jedynie fizycznie po rozebraniu lusterku.

Zawsze mozna ją zakleic :roll:
!!! Diagnostyka: Opel, Saab, Audi, VW, Seat, Skoda, Citroen, Peugeot, Renault, BMW - 692 226 016 !!!

chris

#24 Post autor: chris »

marcin_g pisze:Witam,
moja przygoda z lusterkiem wygląda troszke inaczej jakiś czas temu zauważyłem, że nie działa mi lusterko, tzn nie ściemnia w nocy, lampka też nie świeci. Zbiegło to się z awarią czujnika deszczu, tzn jest tylko tryb ze stałym interwałem czasowym - jakieś 3, 4 sekundy (wcześniej wszystko działało jak należy). Wymieniłem bezpiecznik i dalej nie działa nic, bezpiecznika nie spaliło, bo sprawdzałem. Trzeba zaktualizować to programem, czy przyczyna jest jeszcze inna? Miał ktoś taki przypadek?
pozdrawiam
Podepnij na krótko 12v czyli dwa przewody i sprawdź czy lusterko działa...
tak sprawdzisz przynajmniej czy lusterko jest ok a później trzeba szukać może przewód gdzieś nie styka??

marcin_g

#25 Post autor: marcin_g »

dzieki za rady,
znalazłem rozwiązanie - pod bezpiecznikiem (bodajże nr 17 w tylnej skrzynce 5A są podpięte trzy rzeczy: czujnik deszczu, lusterko wsteczne i czujnik jakości powietrza - i to ten ostatni zawalał robotę- musiał się stopić żebym się o nim dowiedział. jest ukryty pod maskownicą od spryskiwaczy po stronie pasażera. wyrwałem chwasta fizycznie i z komputera (a w zasadzie mechanik) i działa. Za to sypło się co innego... :)i jeszcze nie wiem co:(
pozdrawiam
marcin

klosow
Przeglądacz
Model:

#26 Post autor: klosow »

Użytkownik usunięty pisze:
kicaj pisze:i ja sie podepne ;)
drga mi lusterko wsteczne, fotochromatyczne, gdy jade szybciej. czasem jest to uciazliwe. czy ktos wie jak sie do tego dobrac, jak ustabilizowac lusterko? da sie jakos dostac do mocowania lusterka? (mam sensor deszczu/zmierzchu)

Przypadkiem nie zgubiłeś ciężarka w tylnym kole. Wiem, że nieraz są takie objawy szczególnie przy prędkości 60 - 90
Potwierdzam. Miałem to samo w Astrze. Na kierownicy nic nie było czuć a lusterko drżało. Wyważałem koła ze 3 razy po czym udałem się na wyważanie na osi i problem ustąpił.
Ople: Astra F (X16SZR) -> Vectra B (Y22DTR) -> Zafira B (Z19DTH)

zdzisław-l

#27 Post autor: zdzisław-l »

Witam Czy ktoś wie jak rozebrać to lusterko żeby nie uszkodzić. Próbowałem znaleźć gdzie są zaczepy i nic z tego. Delikatne odgięcia po obwodzie nic nie dają ale można wyczuć że obudowa lekko się poddaje, gdybym wiedział gdzie są zaczepy nie byłoby problemu, jeśli ktoś to robił proszę o info z góry serdeczne dzięki.

Twój post został przesunięty, nie ma potrzeby zakładać nowych tematów, jeżeli już coś jest rozpoczęte - Bodek
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, 21:18 przez zdzisław-l, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#28 Post autor: Bodek »

W książce "Sam Naprawiam....." jest taki opis, może wystarczy, żeby to zrobić:

Obrazek

Jeżeli rozbierzesz i złożysz - zrób tutorial ze zdjęciami.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

zdzisław-l

#29 Post autor: zdzisław-l »

Kolego Bodek dzięki że zainteresowałeś się moją prośbą. Te osłonki za lustrem zdjąłem ale to pomaga jedynie zdjąć całe lusterko z zaczepu na szybie a ja chciałem rozebrać samo lusterko. Przy zdejmowaniu tych osłonek trzeba uważać żeby nie zerwać dwóch zaczepów bo później się nie złoży.

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#30 Post autor: KIT GTO »

do rozebrania lusterka w domowych warunkach wystarczy karta płatnicza lub telefoniczna, a z bardziej rozsądnych łyżka plastikowa, podważasz i przesuwasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”