skutki zmiany oleju...?
Moderator: Sebu$
-
skibimac
skutki zmiany oleju...?
witam, jakie mogą być skutki (jeśli w ogole będą) zmiany oleju z 10W40 na mineralny, dodam że silnik ma przejechane 190 tys. 1.8 poj. 99 rok na kartce od wymiany jest właśnie półsyntetyk przy 169 tys. chce wymienić olej a silnik teraz jakby trochę za głośno pracuje, auto sprowadzone, może ktoś podpowie!
-
KOPERNIK
Witam.
kolego żadnych zmian nie będzie jeśli zmienisz na mineralny z półsyntetyka i nawet dobrze że przy tym przebiegu zalejesz mineralnym lecz powiem szczerze miałem 220tyś we wcześniejszej Zafirce i zostałem jeszcze przy 10W40...skibimac pisze:jakie mogą być skutki (jeśli w ogole będą) zmiany oleju z 10W40 na mineralny,
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Ja też bym został przy tym przebiegu przy 10W40 ,a negatywnych skutków zmiany na mineralny nie będzie oprócz większych oporów w czasie odpalania przy mrozach zimnego silnika..
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 22:06 przez Harry200, łącznie zmieniany 1 raz.
-
vojti
Ktoś tu na forum kiedyś pisał, że jednostki szesnastozaworowe nie powinne być zalewane mineralnym, poszukaj, popytaj.skibimac pisze:witam, jakie mogą być skutki (jeśli w ogole będą) zmiany oleju z 10W40 na mineralny, dodam że silnik ma przejechane 190 tys. 1.8 poj. 99 rok na kartce od wymiany jest właśnie półsyntetyk przy 169 tys. chce wymienić olej a silnik teraz jakby trochę za głośno pracuje, auto sprowadzone, może ktoś podpowie!
Jeśli od wymiany oleju minęło 20 tys. km i nie było go dużo dolewanego to jest dość przepracowany i dlatego silnik może głośniej pracować. Po wymianie powinien być cichszy.
-
KOPERNIK
-
vojti
-
forlorn81
mnie po zmianie na mobile mineralny zaczął brać olej (wtedy też gaz założyłem) wcześniej miałem mineralny ale nie widziałem jaki bo wymieniał mi mechanik za granicą i nie napisał co wlał. Potem robiłem remont silnika i nadal bierze, jak już ktoś pisał ople lubi"brać" olej, przynajmniej na gazie na pewno. Pozder
P.S. wymiana co 10 tys
P.S. wymiana co 10 tys